REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Literatūrologei, teatrologei, visuomenės veikėjai Irenai Veisaitei antradienį Veimare (Vokietija) įteikiamas Gėtės (Goethe) medalis.

Literatūrologei, teatrologei, visuomenės veikėjai Irenai Veisaitei antradienį Veimare (Vokietija) įteikiamas Gėtės (Goethe) medalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo apdovanojimu Vokietijos Gėtės institutas siekia pagerbti žmones, kurie ypač nusipelnė populiarindami vokiečių kalbą ir skatindami kultūrinius mainus. I. Veisaitė apdovanojama Gėtės medaliu už viso gyvenimo veiklą, kuri buvo varomoji vokiečių ir lietuvių kultūrinių mainų jėga, už jos kūrybiškumą ir pilietinę drąsą sakyti tai, kas ne visiems patinka, skelbiama atrankos komisijos sprendime.

REKLAMA

58-ąjį kartą rengiama Gėtės medalių įteikimo ceremonija vyks Veimaro mieste, kuriame gyveno ir kūrė Johanas Volfgangas Gėtė (Johann Wolfgang Goethe).

Gėtės instituto prezidentas Klausas Dyteris Lėmanas (Klaus-Dieter Lehmann) oficialiu Vokietijos Federacinės Respublikos ordinu šįmet apdovanos ne tik Ireną Veisaitę, bet ir kazachų teatro režisierių Bolatą Atabajevą ir bosnių rašytoją Dževadą Karahasaną. Gėtės instituto sprendimu, šiais metais Gėtės medaliais siekiama pagerbti iškilius žmones, priklausančius visuomenei, kurią smarkiai paveikė struktūrinė nacionalinių valstybių pertvarka ar jų likvidavimas.

REKLAMA
REKLAMA

I. Veisaitė - viena garsiausių Lietuvos inteligentijos atstovių. Maskvoje studijavo germanistiką, tuomečiame Leningrade (dabar Sankt Peterburgas) apgynė disertaciją apie vėlyvąją Henriko Heinės (Heinrich Heine) lyriką. 1953-1997 m. I. Veisaitė buvo tuomečio Vilniaus pedagoginio instituto (dabar Lietuvos edukologijos universitetas) docentė, dėstė Vakarų Europos ir vokiečių literatūros istoriją. 1999 m. ji tapo Vilniaus pedagoginio universiteto garbės profesore.

I. Veisaitė paskelbė per 200 straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudoje, yra daugybės vadovėlių bendraautorė ir kelių knygų sudarytoja. I. Veisaitė vadovavo Tomo Mano (Thomas Mann) kultūros centrui Nidoje, iki 2011 m. buvo tarptautinio T. Mano festivalio, kuriame iki šiol aktyviai dalyvauja, kuratoriumo narė. 2011 ir 2012 m. buvo Gėtės instituto organizuojamų Tarptautinių jaunimo debatų globėja Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsienio kalbos suvaidino lemtingą vaidmenį mano gyvenime“, - pripažįsta I. Veisaitė, puikiai kalbanti ne tik vokiečių, lietuvių, rusų, anglų ar jidiš kalbomis, bet ir lenkiškai, prancūziškai bei estiškai.

I. Veisaitė yra apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, 2002 m. pelniusi Metų tolerancijos žmogaus titulą, kurį suteikia Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, 2006 m. - Barboros Radvilaitės medalį už ypatingus nuopelnus kultūrai ir švietimui, 2008 m. - Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos garbės ženklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų