REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai iš Argonno nacionalinės energetikos laborotorijos (ANL) sukūrė įdomų prietaisą, kurį pavadino „Endurance Bioenergy Reactor“ – šis aparatas leis tualetų ir virtuvių atliekas paversti automobiliams tinkamu dyzeliniu kuru.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia Amerikos mokslininkai, „Endurance Bioenergy Reactor“ gali pagaminti nuo 95 iki 189 litrų biokuro per dieną. Žaliava – tualetų ir virtuvių atliekos, o taip pat perdirbta celiuliozė. Šio prietaiso veikimo principas pagrįstas fotosinteze. O taip pat savo čia įdarbinta JAV genų inžinierių sukurta bakterija, kuri sugeba greitai daugintis.Jai sąveikaujant su atliekomis gaunami angliavandeniai, t.y savotiškas dyzelino surogatas.

REKLAMA

Nors mokslininkai kalba ir apie šio generatoriaus pritaikymą civilių pasaulyje, „Endurance Bioenergy Generator“ visų pirma dedikuojamas JAV kariams. Vietoje iš atliekų gaminamas kuras gali būti naudojamas automobiliuose be jokio papildomo apdirbimo. O tai leistų prietaisą naudoti ekspedicinių korpusų dislokavimo vietose, taikdarių misijose ir visur kitur, kur kuro pristatymas būna rimtu galvos skausmu kariuomenės logistikos specialistams.

Šiuo metu mokslininkai iš Argonno nacionalinės energetikos laboratorijos jau kuria prieš serijinį „Endurance Bioenergy Reactor“ pavyzdį. Manoma, kad kuriant serijinei gamybai tinkamą prietaisą neprireiks didesnių kaip 2-3 milijonai dolerių investicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų