REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar Lietuva negina savo piliečių?

Latvijos Aukščiausiasis Teismas nusprendė narkotikų prekyba kaltinamą lietuvį Roką Karpavičių perduoti Naujajai Zelandijai.

REKLAMA
REKLAMA

Latvija išduos

Kaip informavo Latvijos Aukščiausiojo Teismo atstovė Baiba Kataja, šis sprendimas negali būti skundžiamas, todėl R. Karpavičius bus perduotas Naujajai Zelandijai.

REKLAMA

Kitaip mano įtariamo lietuvio gynėjai – Latvijoje gerai žinomi advokatai Saulvedis Varpinis bei Martinis Zalanas. Jiedu sakė darysiantys viską, kad R. Karpavičius nebūtų išduotas, nes tam nesą jokio pagrindo. Aukščiausiojo Teismo nuosprendį advokatai jau apskundė Europos Žmogaus Teisių Teismui. Šis priėmė skundą nagrinėti, tik advokatai nepasiekė, kad būtų nagrinėjama pagreitinta tvarka, todėl gali atsitikti taip, kad Strasbūro teismas bylą nagrinės jau tada, kai įtariamasis bus Naujojoje Zelandijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikų kontrabandininku laikomas R. Karpavičius, prieš dešimtmetį pabėgęs iš Naujosios Zelandijos, praėjusių metų gruodį pagal tarptautinį arešto orderį buvo sulaikytas Rygos tarptautiniame oro uoste, kai ketino vykti į Turkiją. Dabar Naujosios Zelandijos teisėtvarkos pareigūnai stengiasi R. Karpavičių susigrąžinti, kad jam būtų įvykdytas teisingumas. Teismų procesai tęsėsi iki šiol, o dabar atrodo, jog Latvijoje advokatai išbandė visas įmanomas teisines priemones, kad tik įtariamasis nebūtų išduotas anai šaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draugavo su mafija

Advokatai sako, kad atseit R. Karpavičius neturėjęs netikro paso ir nuo nieko nesislapstęs – tiesiog buvęs nuvažiavęs į Naująją Zelandiją mokytis, paskui laisvai iš ten išvažiavęs. Nuo to laiko jis su savo tikru pasu laisvai važinėjęsis po Europą, kol buvęs sulaikytas Rygoje pagal Naujosios Zelandijos arešto orderį, išduotą, girdi, tik 2011 metų rudenį. Advokatams esąs net juokingas Naujosios Zelandijos prokurorų teiginys, kad R. Karpavičius yra narkobaronas. Girdi, dar niekur pasaulyje nėra buvę, kad tokiu būtų pavadintas dvidešimtmetis jaunuolis.

REKLAMA

Narkobaronu R. Karpavičius imtas vadinti tik 2010-aisiais, kai teisme Oklande buvo pagarsinta istorija su Hario Poterio knyga ir lietuvio pirštų atspaudais. Byloje minimas epizodas, kad iš Ispanijos siųstoje knygos apie Harį Poterį nugarėlėje buvo paslėptos 35 narkotiko LSD tabletės, o ant knygos viršelio rasta R. Karpavičiaus pirštų atspaudų.

Be to, bylos medžiagoje esama R. Karpavičiaus ir vieno Naujosios Zelandijos mafijos „krikštatėvių“ Ronaldo Brauno pokalbių telefonu įrašų. Teismui taip pat buvo pateikta nuotraukų, kuriose R. Karpavičius užfiksuotas prabangioje R. Brauno jachtoje kartu su jos savininku. R. Braunas, kuriam 66 metai, prisipažino į Naująją Zelandiją įvežęs milijonus dolerių, gautų už narkotikus. Jam skirta 11 metų kalėjimo. Teisme jis liudijo, kad R. Karpavičiui pavedimais į banko sąskaitas ar per tarpininkus yra sumokėjęs milijonus dolerių.

REKLAMA

Nesilaikoma procedūrų?

„Matyt, pagal šią bylą ir ruošiamasi pateikti kaltinimus lietuviui, – sako advokatas S. Varpinis. – Tas procesas pasibaigė 2010 metais ir tik po metų kažkuris iš teisiamųjų prisiminė, kad narkotikų pervežime dalyvavo ir R. Karpavičius“.

Abiem R. Karpavičiaus advokatams ta byla Naujojoje Zelandijoje, girdi, mažiausiai rūpinti. Jiedu esą pasipiktinę, kad Latvija atseit ignoruoja savo tarptautinius įgaliojimus. „Iš Naujosios Zelandijos atsiųsti dokumentai neatitinka mūsų įstatymų, – sako S. Varpinis. – Jie atsiuntė paprasčiausią elektroninį laišką. Jei jį ir laikytum dokumentu, tai jis turėtų būti bent kažkieno patvirtintas. Generalinis Naujosios Zelandijos prokuroras net neturėjo teisės pasiųsti tokį prašymą apie lietuvio išdavimą. Ir tik kai mes tai apskundėme, byloje atsirado kažkas panašaus į Naujosios Zelandijos prekybos ir užsienio reikalų ministerijos raštą. Tačiau tas raštas be jokių parašų ir atrodo kaip kažkelinta kopija. Tai ir sukelia įvairių minčių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatas S. Varpinis linkęs pasiremti europiečių solidarumu. „Valstybei, kuri atsiunčia paprasčiausią elektroninį laišką be jokių parašų, mes išduodame Europos Sąjungos pilietį, – sako jis. – Naujoji Zelandija nėra Europos Sąjungos narė. Latvija yra įstojusi į Europos Sąjungą, taigi vadovaudamasi Lisabonos sutartimi ir kitais dokumentais neturėtų leisti, kad būtų diskriminuojami Europos Sąjungos šalių piliečiai. Ir Latvijos įstatymuose sakoma, kad Latvijos piliečiai neišduodami trečiosioms šalims. Tad ir kitų Europos Sąjungos šalių piliečių Latvija neturėtų išduoti. Galų gale ir į Europos Sąjungą mes įstojome ne tik tam, kad gautume pinigų iš eurofondų ir juos švaistytume. Aš teisme pareiškiau, kad Latvija, matyt, nori tarptautinio skandalo. Jei Lietuva gintų savo šalies piliečius, ji Latvijai jau turėtų būti pareiškusi notą.“

REKLAMA

Vadinamas narkobaronu

Priminsime, kad klaipėdiečiui R. Karpavičiui 1999-aisiais buvo pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo siekiant į Naująją Zelandiją įvežti daugiau kaip 5 kilogramus kokaino, kurio vertė – apie 7 milijonai vietinių dolerių. Jis buvo sulaikytas, o po 2 metų paleistas už 100 000 dolerių užstatą, su suklastotu pasu pabėgo į užsienį ir ilgus metus vis nebuvo sučiuptas. Prieš porą metų Naujojoje Zelandijoje teisiant jo sėbrą, R. Karpavičius buvo įvardytas kaip svarbus tarptautinio narkotikų platinimo ir pinigų plovimo veikėjas.

REKLAMA

Prieš metus Oklande į teisiamųjų suolą sėdo keletas asmenų, kaltinamų tarptautiniu narkotikų platinimu ir pinigų plovimu. Vietos žiniasklaida teigė, kad R. Karpavičius, kuriam dabar 31 metai, buvo šios grupuotės vadeiva Europoje. Bylos duomenimis, tarpininkais yra buvę ir Lietuvos piliečiai Martynas Cikas su drauge Irina Mejeraite. 2007 metais jiedu atvyko į Naująją Zelandiją ir iš minėtojo R. Brauno gavo maždaug 1,3 mln. JAV dolerių įvairia valiuta. Muitininkams juos sulaikius, rasti ir padirbti pasai.

Aurelija JARUŠEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų