REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Permainingi orai ne tik stabdo javapjūtės darbus, bet ir blogina grūdų kokybę. Pasak supirkėjų, kol kas iš į elevatorius ir supirkimo punktus pristatytų kviečių tik maždaug ketvirtadalis atitinka aukščiausius maistinių grūdų reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo ilgiau tęsis lietingi orai, tuo bus daugiau pašarinių grūdų. Šią vasarą trūksta saulės, lyja, tad grūdai smulkesni nei pernai. Daug kur, persipildžius sandėliams, sausi grūdai pilami po atviru dangumi, taip dar labiau prastėja jų kokybė.

REKLAMA

Didieji supirkėjai, kurių maždaug šimtas, turi modernius prietaisus ir iškart nustato pagrindinius grūdų rodiklius – drėgmę bei baltymus.

„Paguldė javus, todėl pirmiausiai ėmėme tuos paguldytus grūdus. Taip, patyrėme šiek tiek nuostolių, jų ir klasė prastesnė, tą derlių pasiėmėme. Kaina priklauso nuo klasės, kai keičiasi klasė, kaina krenta“, – kalbėjo Kelmės rajono ūkininkas Kastytis Andriulis.

„Šiemet didžiausia problema ir mums, ir ūkininkams yra tai, kad grūdai yra drėgni. Labai didelė drėgmė, buvo net virš 20, 23 – 25“, – kalbėjo „Agrokoncerno grūdų“ Pavenčių padalinio laboratorijos vedėja Roberta Riškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo grūdų kokybės priklauso žemdirbių pajamos. Štai skirtumas tarp ekstra ir antros klasės kviečių tonos kainos – 80 litų. Dar daugiau nuostolių augintojai patirs, jei grūdai bus pripažinti pašariniais. Todėl kai kurie ūkininkai patys veža patikrinti grūdus į akredituotas laboratorijas.

Per šią javapjūtę Augalininkystės tarnyba gavo keliasdešimt skundų dėl grūdų kokybės. Dažniausiai tuo būna nepatenkinti žemdirbiai.

„Tokius skundus galime užregistruoti tik tada, kai teisingai užpildyti paėmimo aktai, teisingai paimtas mėginys, jie užplombuoti. Tokių turėjome 20. Daugiausia ginčų buvo dėl glitimo kiekio – iš įvairių regionų ir įvairių elevatorių. Pagrįstų skundų tikrai būna, nežinau kodėl, bet buvo nustatytas glitimo skaičius mažesnis nei iš tikrųjų“, – aiškino Augalininkystės produktų laboratorijos vedėja Vida Timinskienė.

Nuo derliaus kokybės priklausys, ar kepant gerai iškils ruginė duona, o kuo daugiau kviečių grūduose baltymų ir glitimo, tuo pyragai puresni ir baltesni.

Salomėja PRANAITIENĖ, Lidija JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų