REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miškuose padaugėjus grybų, gyventojai, kaip ir kasmet, dažniau teiraujasi, ar grybus saugu rinkti, ar jie nėra radioaktyvūs. Nors po Lietuvos teritoriją radioaktyviomis medžiagomis užteršusios avarijos Černobylio atominėje elektrinėje praėjo daugiau kaip 30 metų, tarša ilgaamžiais radionuklidais vis dar tebėra miško paklotės viršutiniuose sluoksniuose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, palyginus su Skandinavijos, Vokietijos bei Lenkijos atskiromis teritorijomis, žymiai mažiau nukentėjo dėl šios avarijos, mūsų šalies miškų tarša radionuklidais yra mažesnė. Tačiau abejonės, kad grybai gali būti radioaktyvūs, vis pasitaiko gyventojų tarpe.

REKLAMA

Radiacinės saugo centras skuba nuraminti miško gėrybių mėgėjus – kasmet yra stebima grybų tarša radioaktyviomis medžiagomis, renkami grybai įvairiuose šalies miškuose. Šiuo metu miškuose daugiausia auga voveraitės, kurios, kaip rodo ilgalaikiai stebėjimai, yra mažiausiai radioaktyviąsias medžiagas kaupiantys grybai, juose tarša radionuklidais yra minimali, todėl dėl šių grybų nerimauti nereikėtų, juos drąsiai galima naudoti maistui.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos grybų rūšys skirtingai kaupia radionuklidus. Palyginti didesni šių medžiagų kiekiai sukaupiami raukšlėtuose gudukuose, tačiau radionuklidų kiekis žymiai sumažėja grybus verdant, nes radionuklidai pereina į grybų nuovirą, kuris paprastai yra išpilamas.

Kaip ir kasmet, jau ištirti grybai iš Labanoro girios, Tauragės, Jurbarko, Švenčionių, Vilniaus, Ukmergės, Šalčininkų ir kitų savivaldybių teritorijose esančių miškų. Voveraičių, baravykų, raudonikių, ūmėdžių, kazlėkų, raukšlėtųjų gudukų, pilkosios meškutės ir kitų šią vasarą surinktų valgomų rūšių grybų mėginių tyrimų rezultatai rodo, kad grybų tarša yra nedidelė, neviršija leistinojo radionuklidų kiekio, nustatyto grybams.

Gyventojams nereikėtų nerimauti dėl grybų taršos radionuklidais. Iškilus abejonėms dėl turguose, pakelėse nusipirktų grybų, kurie gali būti surinkti ir ne Lietuvos miškuose, gyventojams siūlome grybus ištirti radiologiškai kreipiantis į Radiacinės saugos centrą Vilniuje, telefonu 2361934, kur specialistai nemokamai patikrins grybus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų