REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dvylikai Lietuvos atstovų Europos Parlamente (EP) iki kadencijos pabaigos dar liko dveji metai, net penki mūsų europarlamentarai dalyvaus Seimo rinkimuose. Tačiau atsisakyti EP nario mandato jie ryžtųsi tik tuo atveju, jei savame krašte patektų į valdančiųjų laivą, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Į Seimą veržiasi tik opozicinėms partijoms atstovaujantys europarlamentarai. Daugelis jų prisipažįsta, kad EP į Seimą išmainytų, jei jų partijoms po rinkimų būtų patikėta formuoti Vyriausybę.

REKLAMA

Į Seimą išrinktiems politikams atsisakius EP nario mandato, jų vietas šioje europinėje institucijoje pretenduotų užimti per EP rinkimus už borto likę pirmieji kandidatai iš partijų sąrašų.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų sąrašo pirmame dešimtuke yra du europarlamentarai – Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis. Jei šie du politikai atsisakytų EP nario mandatų, į juos pretenduotų LSDP garbės pirmininkas, buvęs europarlamentaras Aloyzas Sakalas arba keli dabartiniai Seimo nariai – Birutė Vėsaitė, Gediminas Kirkilas, Vytenis Andriukaitis. Tačiau jie taip pat kandidatuoja į parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos (DP) kandidatus daugiamandatėje apygardoje į Seimo rinkimus veda jos lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas. V.Uspaskichui atsisakius tęsti europarlamentaro karjerą, jo vietą EP pretenduotų užimti dabartiniai Seimo nariai Kęstutis Daukšys ir Vydas Gedvilas arba buvęs europarlamentaras Šarūnas Birutis. Tačiau rudenį jie taip pat varžysis dėl vietos Seime.

„Tvarkiečių“ lyderiui europarlamentarui Rolandui Paksui dėl galimybės kandidatuoti į Seimą dar reikės sulaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo. R.Paksas patikino, kad savo sprendimą jau yra priėmęs, todėl jei bus išrinktas Seimo nariu, nė nesvarstysiantis pasilikti EP. Perimti šio europarlamentaro mandatą galėtų Seimo nariai Petras Gražulis arba Andrius Mazuronis, taip pat vėl į parlamentą besiveržiantis Raseinių meras Remigijus Ačas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis dar nežino, ar atsisakytų europarlamentaro mandato, jei jo vadovaujama partija sėkmingai pasirodytų Seimo rinkimuose. V.Tomaševskiui atsisakius EP nario mandato, į jį pretenduotų Vilniaus rajono vicemeras Gabrielis Janas Mincevičius arba šio rajono tarybos narys Tadeušas Andžejevskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų