REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1 d. stulbinamai pabrango dujos. Suvartojantiems iki 500 kubinių metrų per metus vienas kubas brango nuo 2,33 iki 2,79 lito (abonentinis mokestis – 1,95 lito), suvartojantiems nuo 5 iki 20 tūkst. kubų – nuo 1,75 iki 2,17 lito, sunaudojantiems dar daugiau – nuo 1,74 iki 2,16 lito. Pastarosioms dviem kategorijoms abonentinis mėnesio mokestis – 13,81 lito. „Lietuvos dujos“, prašydamos Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją nustatyti didesnes dujų kainas, aiškino, neva esamos yra nuostolingos, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, trečiadienį „Lietuvos dujos“ pranešė, kad jų pirmojo pusmečio grynasis pelnas siekė 55,4 mln. litų. Taip smarkiai pabranginus žaliavą buitiniams vartotojams, tikėtina, kad antro pusmečio pelnas bus keliskart didesnis.

REKLAMA

Dujos taip pabrango nepaisant to, kad ministras Arvydas Sekmokas ne kartą žadėjo, jog jos pigs. Ir tai kartojo kone dvejus metus.

Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos vadovas dr. Valdas Lukoševičius pastebi, kad Lietuva už dujas moka daug daugiau nei kaimynės valstybės. „Yra ilgalaikiai kontraktai, pagal kuriuos pirkėjai įsipareigoja konkretų kiekį pirkti. Latvija ir Estija yra įsipareigojusios kiekius išlaikyti didesnius, todėl joms daroma nuolaida. O mūsiškiai net nesitarė dėl to, todėl mokame tipinę kainą, o ne sumažintą. Sunku pasakyti, kuo buvo pamatuoti A. Sekmoko pažadai. Jis tiek tų pažadų yra davęs, bet turbūt nė vienas taip ir neišsipildė. Ką jis sako, tai dar nieko nereiškia. Gal gražiais pažadais ministras interpeliacijos norėjo išvengti“, – „Respublikai“ sakė mokslininkas. Jis labiausiai užjaučia gyventojus, turinčius butus su autonominiu šildymu, nes sąskaitos už dujas jiems didės maždaug ketvirtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš pernykštės interpeliacijos A. Sekmokui iniciatorių parlamentaras Valentinas Mazuronis įsitikinęs, kad Vyriausybė specialiai daro viską, kad tik dujos brangtų – tada būtų galima pateisinti dujų terminalo statybas.

Politiko teigimu, norint ką nors iš „Gazprom“ išpešti, reikia, kad įmonės vadovus važiuotų bent jau premjeras. Tačiau visos Lietuvos derybos stringa todėl, kad įtakingi politikai tingi pajudėti. Pavyzdžiui, ir deryboms su ES dėl Ignalinos jėgainės uždarymo finansavimo vadovauja ne koks nors įtakingas žmogus, o premjero patarėjas.

Interpeliaciją A. Sekmokui palaikęs Seimo narys Julius Veselka savais žodžiais nupasakojo, kaip vyksta Lietuvos derybos dėl mažesnių dujų kainų. „Buvo derybos tokios: aš jums parodysiu, ruskiai, jeigu jūs nesumažinsite dujų kainų. Tai rusas ir sako: gerai, pažiūrėsime, ką tu, lietuvi, mums parodysi – ir padidina kainas. O ką mes galime parodyti? Jokių derybų nebuvo, tik skundėmės Europos Komisijai, arbitražui, kur bylinėjimaisi vyksta metų metais“, – konstatavo J. Veselka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų