REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbiausioje Europos Sąjungos (ES) institucijoje – Europos Parlamente (EP) – teisės aktus svarsto ir priima 12 atstovų iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt neseniai skaičiavo Lietuvos Seimo narių aktyvumą, kad būtų aiškiau, kas kiek ir ko nuveikia Seime darbo metu. Tačiau didžiausių Lietuvos partijų lyderiai posėdžiauja EP, todėl ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį į jų aktyvumą, atstovaujant Lietuvai Europoje.

REKLAMA

Daugiausia Lietuvos atstovų Europos liaudies partijoje – net keturi, trys „mūsiškiai“ priklauso Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijai, du – Liberalų ir demokratų aljansui už Europą, ir po vieną žmogų Europos konservatorių ir reformatorių frakcijoje bei frakcijoje „Laisvės ir demokratijos Europa“.

Remiantis http://www.europarl.europa.eu pateikta statistika, daugiausia klausimų – net 130 – nuo 2009 metų spalio mėnesį prasidėjusios kadencijos pradžios iškilo Zigmantui Balčyčiui, Europos Parlamento socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos nariui, kuris Lietuvoje atstovauja socialdemokratų partijai. Beje, jis taip pat pirmauja ir pasisakymais per plenarinius posėdžius – jų būta net 737.

REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentaras Zigmantas Balčytis (Fotodiena.lt/R. Medonio nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Europarlamentaras Zigmantas Balčytis daugiausia klausinėja ir pasisako (Fotodiena.lt/R. Medonio nuotr.)

Nemažu pasisakymų skaičiumi išsiskiria dar ir buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, priklausantis „Laisvės ir demokratijos Europos“ frakcijai – jų užfiksuota net 711. Šiek tiek nuo kolegų atsilieka trečioje Lietuvos „šnekučių“ vietoje atsidūrusi socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, pasisakiusi 597 kartus.

V. Blinkevičiūtė (nuotr. Balsas.lt)V. Blinkevičiūtė  – deklaracijų raštu rekordininkė (nuotr. Balsas.lt)

Tačiau būtina turėti omeny, kad remtis ir pasitikėti plikais skaičiais reikia atsargiai, nes pasitaiko atvejų, kai europarlamentarai išsiunčia sekretoriatui „kalbas po balsavimo“ raštu tik tam, kad pakeltų statistiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Blinkevičiūtė taip pat yra pateikusi rašytinių deklaracijų pateikimo rekordininkė – jų pateikė net 4. Po 3 deklaracijas yra pateikę Z. Balčytis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Justas Vincas Paleckis, o štai J. Imbrasas, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas nėra pateikę jokių rašytinių deklaracijų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė Laima Liucija Andrikienė, kuri EP Europos liaudies partijoje posėdžiauja jau antrą kadenciją iš eilės, yra pateikusi daugiausia pasiūlymų dėl rezoliucijų – net 145, kai kiti Lietuvos atstovai pateikdavo keliasdešimt, kai kurie vos po vieną. Rezoliucijų pasiūlymų skaičiumi prie L. L. Andrikienės priartėjo tik Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos narys Leonidas Donskis, pateikęs 108 pasiūlymus.

REKLAMA

Europos parlamento narė Laima Andrikienė (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)Aktyvumu pasižyminti Europos parlamento narė Laima Andrikienė posėdžiauja jau antrą kadenciją (nuotr. Elta)

Taip EP nariai turi galimybę išreikšti nuomones vienais ar kitais klausimais. Įdomu, kad TS-LKD atstovas Algirdas Saudargas, posėdžiaujantis Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) grupėje, daugiausia iš visų Lietuvos atstovų pateikė savo nuomonę – net 3 kartus, nors kiti jo aktyvumo rodikliai sudaro įspūdį, kad jis nelabai veiklus europarlamentaras. A. Saudargas yra uždavęs 6 klausimus, pateikęs 1 pasiūlymą dėl rezoliucijos, 1 rašytinę deklaraciją, 10 kartų pasisakė per plenarinius posėdžius ir neskaitė nė vieno pranešimo.

REKLAMA

A.Saudargas prisiminė ambasadorių Antaną Venckų (ELTA nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Savo pasyvumą A. Saudargas kompensuoja raštiškais nuomonės išdėstymais (ELTA nuotr.)

Pažvelgus į skaičius taip pat matyti, kad EP veikloje nelabai aktyvūs yra ir Vytautas Landsbergis bei Valdemaras Tomaševskis.

Iš visų Lietuvos atstovų EP, pranešimus yra skaitę tik du parlamentarai – L. L. Andrikienė „Dėl 2009 m. metinės ataskaitos dėl žmogaus teisių padėties pasaulyje ir Europos Sąjungos politikos šioje srityje“ ir Z. Balčytis „2010 m. metinį pranešimą dėl Europos Sąjungos finansinių interesų apsaugos ir kovos su sukčiavimu“.

Verta atkreipti dėmesį, kad kiekvienas europarlamentaras su priedais per mėnesį uždirba apie 40–50 tūkst. litų, todėl kai kuriems politikams derėtų labiau susirūpinti dėl šiltų, pavydą keliančių Europarlamento posėdžių salės kėdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų