REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių ap­skri­ty­je šie­met šo­ko į vir­šų nau­jų be­dar­bių re­gist­ra­ci­ja. Aiš­ki­na­ma, jog tai ne nau­jos kri­zės pra­džia. Be­dar­bių esą dau­gė­ja dėl at­si­vė­ru­sios ga­li­my­bės jiems iš kar­to gau­ti so­cia­li­nę pa­šal­pą. Bet fak­tas, jog ma­žė­ja ir įdar­bin­tų žmo­nių, ir lais­vų dar­bo vie­tų. Iš Pak­ruo­jo ra­jo­no iš­si­ke­lia vi­sa įmo­nė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie dar­bo bir­žos du­rų

Šiau­lių dar­bo bir­žos prii­ma­ma­ja­me vi­dur­die­nį lau­kė per de­šimt žmo­nių. Iš kal­bin­tų be­dar­bių nė vie­nas ne­sa­kė, jog atė­jo dėl pa­šal­pos.

REKLAMA

As­ta re­gist­ra­vo­si po se­zo­ni­nio dar­bo Grai­ki­jo­je, ten dir­bo bar­me­ne. Gy­ve­na Gruz­džiuo­se, o ten –jo­kių dar­bų.

„Jei­gu rei­kės va­ži­nė­ti į Šiau­lius, vi­są al­gą pra­va­ži­nė­siu“, – svars­tė mo­te­ris.

Ket­vir­tą kar­tą ji jau re­gist­ruo­ja­si dar­bo bir­žo­je. Anks­čiau dir­bo me­die­nos įmo­nė­se, dar­bo ne­te­ko kri­zei pra­si­dė­jus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos kri­zės yra tik kal­bo­se ir gal­vo­se, darb­da­viai iš­si­gan­do ir pra­dė­jo vis­ką ma­žin­ti“, – pik­ti­no­si mo­te­ris.

Vie­na abi­tu­rien­tė Dar­bo bir­žo­je ti­ki­si kon­sul­ta­ci­jos. No­rė­tų iš­va­žiuo­ti į už­sie­nį ir ten ieš­ko­tis dar­bo. „Čia už mi­ni­mu­mą ne­dirb­čiau“, – tei­gė mer­gi­na.

Be­dar­be re­gist­ra­vo­si ir jau­na mo­te­ris po mo­ti­nys­tės ato­sto­gų. Ją at­ly­dė­jęs vy­ras sa­kė dir­ban­tis Da­ni­jo­je. Anot vy­riš­kio, „gal bent žmo­nai Lie­tu­va dar­bo pa­siū­lys“. Ji tu­rin­ti siu­vė­jos spe­cia­ly­bę, bet neturi jo­kios pro­fe­si­nės pa­tir­ties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KI­ta be­dar­bė Ire­na – bu­vu­si siu­vė­ja. Ji sa­ko, jog siu­vė­jų darb­da­viams rei­kia, bet šio dar­bo ne­be­ga­lin­ti dirb­ti dėl svei­ka­tos pro­ble­mų.

Pir­mą kar­tą dar­bo bir­žo­je re­gist­ra­vo­si prieš me­tus, bai­gė par­da­vė­jų kur­sus. Me­tus dir­bo dė­vė­tų drabužių par­duo­tu­vė­je, bet par­duo­tu­vė bank­ru­ta­vo, ir vėl ten­ka min­ti dar­bo bir­žos slenks­tį.

„Žmo­nės nė dė­vė­tų drabužių ne­be­per­ka, – sa­kė Ire­na. – ne­tu­ri dar­bo, pi­ni­gų, ir aš dir­bau tik už mi­ni­ma­lią al­gą.“

REKLAMA

Ra­sa, vie­nos iš už­da­ro­mų Šiau­lių mies­to mo­kyk­lų dar­buo­to­ja, ti­ki­si dar­bą ras­ti per dar­bo bir­žą.

20 me­tų dir­bo mo­kyk­lo­je, yra bai­gu­si mais­to ga­my­bos pra­mo­nės tech­ni­ku­mą, mil­tų kruo­pų ga­my­bos tech­no­lo­gi­ją. Pa­gal spe­cia­ly­bę seniau dir­bo grū­dų kom­bi­na­te.

„Po 20 me­tų kva­li­fi­ka­ci­ją jau esu pra­ra­dus, o darb­da­viams vi­sur rei­kia dar­buo­to­jo su pa­tir­ti­mi, ga­lė­čiau dirb­ti ne­bent par­da­vė­ja, ir tai rei­kės mo­ky­tis“, – sa­ko Ra­sa.

REKLAMA

Vie­na au­gi­nan­ti moks­lei­vę duk­rą mo­te­ris ne­sle­pia ne­ri­mo. „Į už­sie­nį iš­va­žiuo­čiau, bet duk­ros ne­ga­liu pa­lik­ti“, – svars­to Ra­sa.

Šuo­lis – dau­giau kaip 5 tūks­tan­čiai

Apsk­ri­ty­je bend­ras ne­dar­bo ro­dik­lis rugp­jū­čio 1 die­ną bu­vo 10,2 pro­cen­to, o be­dar­bių iš vi­so bu­vo 20,4 tūks­tan­čio. Pa­vo­jaus var­pais nie­kas ne­skam­bi­na, nes per­nai tuo lai­ku ap­skri­ty­je bu­vo 22,5 tūks­tan­čio be­dar­bių, o ne­dar­bas su­da­rė 10,8 pro­cen­to.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta­čiau nuo me­tų pra­džios nau­jų be­dar­bių ap­skri­ty­je re­gist­ra­vo­si 5,3 tūks­tan­čio ar­ba 39,7 pro­cen­to dau­giau nei per­nai per sep­ty­nis mė­ne­sius.

Šiau­lių te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos at­sto­vė Ja­ni­na Šiau­lie­nė in­for­ma­vo, jog šiais me­tais bu­vo gau­ti aš­tuo­ni pra­ne­ši­mai apie gru­pi­nius at­lei­di­mus. Bet tūks­tan­čiais nė vie­na įmo­nė neat­lei­di­nė­ju­si. Kai ku­rios, nors skel­bė at­lei­di­mus, rest­ruk­tū­ri­za­vo­si ir iš nau­jo žmo­nės įdar­bi­no.

REKLAMA

„Be­dar­bių srau­tas di­dė­ja dėl nuo sau­sio 1 die­nos pa­si­kei­tu­sios so­cia­li­nės pa­ra­mos sky­ri­mo tvar­kos, – tei­gė J. Šiau­lie­nė. – Da­bar už­si­re­gist­ra­vus dar­bo bir­žo­je iš kar­to ga­li­ma gau­ti so­cia­li­nę pa­šal­pą. Ne­be­rei­kia, kaip anks­čiau dar­bo bir­žo­je sto­vė­ti 6 mė­ne­sius, kad gau­tum.“

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus duo­me­ni­mis, pa­ly­gin­ti su praė­ju­sių me­tų pa­bai­ga, so­cia­li­nių pa­šal­pų ga­vė­jų mies­te pa­dau­gė­jo be­veik tūks­tan­čiu. Lie­pą so­cia­li­nės pa­šal­pos bu­vo mo­kė­tos iš vi­so per 4100 šei­mų. Tam rei­kia 1,5 mi­li­jo­no li­tų per mė­ne­sį.

REKLAMA

Šiau­liuo­se ne­dar­bas 7,6 pro­cen­to – ma­žiau­sias ap­skri­ty­je ir tarp di­džių­jų mies­tų. Ofi­cia­lių be­dar­bių da­bar yra 5,6 tūks­tan­čio.

Kel­mė­je si­tua­ci­ja sun­kiau­sia

Kel­mės ra­jo­nas – re­kor­di­nin­kas ap­skri­ty­je pa­gal ne­dar­bą ir nau­jų be­dar­bių srau­tą. Vien Kel­mė­je nuo me­tų pra­džios be­dar­bių re­gist­ra­vo­si 1048 ar­ba 68 pro­cen­tais dau­giau nei per­nai tuo pa­čiu me­tu.

O iš vi­so dar­bo ne­tu­ri 15,6 pro­cen­to dar­bin­go am­žiaus žmo­nių, be­dar­bių yra per 3 tūks­tan­čius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nau­jų įmo­nių ra­jo­ne la­bai ma­žai at­si­ran­da, nau­jų dar­bo vie­tų ma­žai ku­ria­ma, – įvar­di­jo ne­dar­bo prie­žas­tis ra­jo­no me­ras Vac­lo­vas And­ru­lis. – Dar stu­den­tė­liai pra­dė­jo re­gist­ruo­tis. Ne­tu­ri­me, ką jiems pa­siū­ly­ti, biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se vie­tų nė­ra. Pa­šal­pų ga­vė­jų la­bai pa­dau­gė­jo. Mums šie me­tai pa­tys sun­kiau­si.“

Sta­sys Po­vi­lai­tis, Šiau­lių te­ri­to­ri­nės dar­bo bir­žos Kel­mės sky­riaus ve­dė­jas, skai­čiuo­ja, jog šie­met ra­jo­ne be­dar­bių per sep­ty­nis mė­ne­sius jau už­si­re­gis­ta­vo tiek, kiek per per­nai per 11 mė­ne­sių.

REKLAMA

„Se­niū­nai pa­va­sa­rį pa­tys ve­žė iš kai­mų žmo­nes re­gist­ruo­tis dar­bo bir­žo­je, kad jie ga­lė­tų gau­ti pa­šal­pas, – sa­kė ve­dė­jas. – Re­gist­ra­vo­me vos ne po šim­tą kas mė­ne­sį. Ra­jo­nas ne­tur­tin­gas, o kiek­vie­nas se­niū­nas no­ri ge­ras bū­ti žmo­nėms.“

Kel­mės ra­jo­ne, S. Po­vi­lai­čio tei­gi­mu, re­gist­ruo­ta ir dau­giau ab­sol­ven­tų nei ki­tuo­se ap­skri­ties ra­jo­nuo­se. Ne­ga­na to, lais­vų dar­bo vie­tų ra­jo­ne su­ma­žė­jo 200. Per­nai ne­ma­žai be­dar­bių ga­vo dar­bus sta­ty­bo­se, gel­bė­jo eu­ro­pi­niai pro­jek­tai. O da­bar jie ei­na į pa­bai­gą. Vie­na sta­ty­bos įmo­nė, pa­vyz­džiui, per­nai įdar­bi­no 60 dar­buo­to­jų, o šie­met jau tik 19.

REKLAMA

Iš Pak­ruo­jo iš­si­ke­lia įmo­nė

Iš Pak­ruo­jo, ku­ria­me taip pat nė­ra darb­da­vių per­tke­liaus, iš­si­ke­lia 15 me­tų vei­ku­si vais­ta­žo­lių ir ar­ba­tų ga­my­bos įmo­nė „Aco­rus Ca­la­mus“. Dar­bo ne­tek­tų per 60 dar­buo­to­jų. Ne dėl kri­zės, dėl ga­my­bos plėt­ros, ku­riai Pak­ruo­jy­je nė­ra są­ly­gų.

„Ge­ras Pak­ruo­jis, bet čia esa­me įsi­sprau­dę mies­to cent­re tarp dvie­jų pre­ky­bos cent­rų, ne­tu­ri­me, kur plės­tis, – sa­kė bend­ro­vės di­rek­to­rius El­man­tas Po­ce­vi­čius. – Ke­lia­me ga­my­bą į Kau­ną ir Ig­na­li­ną.

REKLAMA
REKLAMA

Ki­ta prie­žas­tis iš­si­kel­ti – kva­li­fi­kuo­tų dar­buo­to­jų sty­gius.

„Be­dar­bių daug, bet di­de­lė pro­ble­ma, kai rei­kia ras­ti ge­rų dar­buo­to­jų, – tei­gė vers­li­nin­kas. – Kva­li­fi­kuo­tų dar­buo­to­jų trūks­ta. Jie iš­va­žia­vo. Jei­gu rei­kia dar­buo­to­jo, ku­ris mo­kė­tų dirb­ti kom­piu­te­riu, mo­kė­tų už­sie­nio kal­bų, to­kio ra­jo­nuo­se ne­ra­si. Va­ži­nė­jo pas mus dirb­ti ir iš Šiau­lių, Rad­vi­liš­kio.“

Ar ras spe­cia­lis­tų Ig­na­li­no­je?

„Ži­nau, kad trūks, to­dėl kai ku­riuos dar­buo­to­jus iš­si­ve­ža­me iš Pak­ruo­jo, – sa­kė E. Po­ce­vi­čius. – Siū­lo­me vi­siems, kas ga­li iš­va­žiuo­ti, kas dar ne­tu­ri šei­mos, nė­ra prie Pak­ruo­jo pri­riš­tas.“

Ar ra­jo­no val­džia do­mė­jo­si, kad įmo­nė iš­ke­lia­ma?

„Man at­ro­do, kad Pak­ruo­jo val­džiai dėl to nei šil­ta, nei šal­ta, nors ir ne­ma­ža įmo­nė esa­me“, – sa­kė di­rek­to­rius.

E. Po­ce­vi­čius neat­me­ta, jog gal bū­tų svars­tęs va­rian­tus neiš­kel­ti ga­my­bos, jei­gu ra­jo­no va­do­vai bū­tų ro­dę ko­kią in­cia­ty­vą. Juo­ba kad įmo­nei, ku­ri sa­vo pro­duk­ci­ją rea­li­zuo­ja Lie­tu­vo­je ir Lat­vi­jo­je, Pak­ruo­jis bu­vo stra­te­giš­kai ge­ra vie­ta.

REKLAMA

Šiau­liuo­se yra Pra­mo­ni­nis par­kas, ir „le­zas“ ku­ria­mas. Bet vers­li­nin­kas pri­si­pa­žįs­ta, jog apie ga­my­bos per­kė­li­mą į Šiau­lius nė ne­pa­gal­vo­jęs. Kel­sis į Kau­no „le­zą“.

Skai­čiai ir fak­tai

Apsk­ri­ty­je darb­da­vių yra 6189, iš jų dau­giau nei pu­sė – 3608 ar­ba 58 pro­cen­tai – Šiau­liuo­se ir Šiau­lių ra­jo­ne.

Apsk­ri­ty­je lais­vų dar­bo vie­tų nuo me­tų pra­džios re­gist­ruo­ta 12,6 tūks­tan­čio, įdar­bin­ta 10,3 tūks­tan­čio be­dar­bių.

Per­nai šie skai­čiai bu­vo di­des­ni: nuo me­tų pra­džios iki rugp­jū­čio bu­vo re­gist­ruo­ta pu­se tūks­tan­čio dau­giau lais­vų dar­bo vie­tų, o įdar­bin­tų bu­vo be­veik 3,5 tūks­tan­čio dau­giau.

Rūta Jankuvienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų