REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tvarkiečiai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) trečiadienį įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau, ar Tvarka ir teisingumas pirmininkas, Prezidentas Rolandas Paksas juose galės dalyvauti paaiškės ketvirtadienį Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus apie jo galimybę kandidatuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, jie pristatė dokumentus“, – Eltai patvirtino jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Sprendimą dėl kandidatų registravimo arba atsisakymo registruoti, VRK privalės priimti ne vėliau nei per 10 dienų.

REKLAMA

Ketvirtadienį KT, skubos tvarka išnagrinėjęs bylą, skelbs, ar atitinka Konstituciją įstatymas, R. Paksui atveriantis kelią į Seimą.

KT gegužę priėmė Seimo narių grupės prašymą išnagrinėti, ar atitinka Konstituciją neseniai parlamentarų priimta ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašyta Seimo rinkimų įstatymo pataisa. Ji leidžia per apkaltą pašalintiems pareigūnams jau po ketverių metų nuo pašalinimo vėl dalyvauti Seimo rinkimuose, nors pagal anksčiau galiojusią tvarką tokiems politikams tai buvo uždrausta iki gyvenimo pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad R. Pakso apkalta buvo surengta 2004 metais, todėl priimtoji Seimo rinkimų įstatymo pataisa leistų jam dalyvauti šiemet spalį rengiamuose naujojo Seimo rinkimuose.

Jeigu KT nuspręstų, kad priimtasis įstatymas neatitinka šalies Konstitucijos, opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderiui, europarlamentarui R. Paksui būtų vėl užvertos durys į Seimą. Bet netgi jeigu atitinkama Konstitucijos pataisa būtų dabar inicijuota, jos nebūtų suspėta priimti iki spalio 14 dieną įvyksiančių Seimo rinkimų.

Pernai Europos žmogaus teisių teismas paskelbė, jog Lietuvoje taikomas draudimas apkaltos proceso tvarka nušalintam Prezidentui R. Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas ir neatitinka Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijos protokolo straipsnio, užtikrinančio teisę į laisvus rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų