REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet nelegalaus darbo atvejų užfiksuota tris kartus daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Stipriname kovą su nelegaliu darbu, tris kartus daugiau suradome nelegalaus darbo atvejų“, - trečiadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė viceministras Audrius Bitinas.

REKLAMA

Pasak A. Bitino, 2012 metais Darbo inspekcija perdavė 195 bylas, paskirta per 415 tūkst. litų baudų, o tai yra pusantro karto daugiau nei pernai. Pačių patikrinimų skaičius išaugo tris kartus.

Viceministras pabrėžė, kad kova su nelegaliu darbu turėtų remtis ne baudžiamosiomis sankcijomis, o prevencinėmis priemonėmis.

Nelegalus darbas dažniausiai naudojamas statybos, žemės ūkio sektoriuose, daugiausia šiltuoju metų laiku.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasitaiko atvejų, kai nelegaliai dirba ir į Lietuvą atvykę užsieniečiai iš trečiųjų šalių, tačiau, pasak viceministro, tai tikrai nėra masinis reiškinys.

Į Lietuvą daugiausiai nelegaliai dirbti atvyksta tolimųjų reisų vairuotojai iš Baltarusijos ir Rusijos, pasitaiko suvirintojų, kitų Lietuvoje nelabai paklausių profesijų atstovų iš trečiųjų šalių.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas priėmė Darbo kodekso pataisas, kuriomis sugriežtino sankcijas už nelegalų darbą.

Kodekse apibrėžti nelegalaus darbo požymiai; įvardijamos institucijos, kurios vykdo trečiųjų šalių piliečių nelegalus darbo prevenciją ir patikrinimus, grindžiamus rizikos vertinimu; numatomos darbdavio, įdarbinančio trečiųjų šalių piliečius, pareigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad nelegalų darbą kontroliuos Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba.

Nelegaliu darbu laikomas darbas, kuris atliekamas darbdavio naudai ir jam vadovaujant arba jam prižiūrint, kai darbuotojas, atlikdamas darbo funkcijas, paklūsta nustatytai darbo organizavimo tvarkai, ir kuris atitinka bent vieną iš šių požymių: yra kodekse nustatyti darbo sutarties požymiai, o darbas dirbamas nesudarius rašytinės darbo sutarties; darbdavys prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios nėra pranešęs Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigai apie asmens darbo pradžią; darbą dirba užsienio valstybių piliečiai ar asmenys be pilietybės, įdarbinti nesilaikant jiems norminių teisės aktų nustatytos įsidarbinimo tvarkos; darbą dirba trečiosios šalies piliečiai, įdarbinti nesilaikant kodekse nustatytų reikalavimų.

Darbo kodekso pataisos parengtos įgyvendinant 2009 m. birželio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą, kuria numatomi sankcijų ir priemonių nelegaliai esančių trečiųjų šalių darbdaviams būtiniausi standartai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų