REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šilumos sektorių liečiantys valstybės pareigūnų žodžiai ir darbai kuo toliau, tuo labiau tolsta vienas nuo kito. Premjerui Andriui Kubiliui  kalbant, kad Vilniaus šilumos ūkis yra vienas problematiškiausių šalyje ir kad būtina nuo dujų pereiti prie biokuro, jo vadovaujamos partijos frakcija Vilniaus miesto taryboje kaip įmanydama stengiasi neleisti sostinėje įgyvendinti biokuro projekto, kuris sumažintų šilumos kainą vilniečiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent konservatorių frakcija dar liepos mėnesį Generalinei prokuratūrai apskundė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą įdiegti naują 50 MW biokuro katilą Vilniaus termofikacinėje elektrinėje Nr. 2. Pastačius 50 MW biokuro katilą, nuo kito sezono šilumos kaina Vilniuje mažėtų 5 proc.  Ar reikia daugiau įrodymų, kad konservatorių valstybinė politika yra biokuro žlugdymas tam, kad šilumos ūkis liktų pririštas prie dujų?“,  - priminė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

REKLAMA

Pasipriešinimo biokurui poziciją konservatoriai demonstravo ir 2010 metais, kuomet Prancūzijos koncernas „Dalkia“ Vilniuje siūlė įgyvendinti biokuro projektus, galėjusius radikaliai pakeisti šilumos kainas. Tuomet konservatorių partijos vadovybė suformulavo oficialią poziciją, prieštaravusią sutarties pratęsimui su savivaldybe.

Taip pat verta prisiminti, kad prieš porą savaičių  Žemės ūkio ministerija netikėtai pakeitė taisykles ir nutraukė planuotą paramą biokuro augintojams. Penkerius metus vadovavęsi paramos taisyklėmis ir investavę į biokurui naudojamų želdinių įveisimą, apie atšaukiamą išlaidų kompensavimą verslininkai sužinojo likus vos trims dienoms iki paraiškų priėmimo pradžios.

REKLAMA
REKLAMA

„Šios istorijos parodo, kad visiems, kurie nori užsiimti biokuru, valdantieji kaišioja į pagalius į ratus. Taip mėginama sustabdyti bet kokius mėginimus investuoti į šią sritį. Tokios politikos tikslas – išvalyti kelią dujų sektoriaus projektams.  Valstybė deda visas pastangas, kad būtų įtvirtintas iškastinis kuras, kurio Lietuva neturi ir kurį yra ir bus priversta pirkti beveik tris kartus brangiau nei lietuvišką biokurą“, - tvirtino A.Janukonis.

Pasak jo, ilgalaike valstybės, siekiančios piginti šilumą, strategija turėtų tapti šilumos ūkio pervedimas nuo brangių gamtinių dujų prie vietinio biokuro, bei šilumos vartojimą mažinsianti senų daugiabučių namų renovacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų