REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į parolimpines žaidynes Lietuva siunčia 11 sportininkų – dvigubai mažiau nei prieš ketverius metus į Pekiną – tačiau be medalių iš Londono jie grįžti neketina. Tiesa, parolimpinių apdovanojimų vertė mūsų šalyje penkiskart mažesnė nei olimpinių, skaičiuojant premijiniais litais.

REKLAMA
REKLAMA

Olimpinių žaidynių aukso medalį iškovojęs Lietuvos sportininkas gauna 400 tūkst. litų čekį, o analogiškas parolimpinis laimėjimas žaidynėse, kuriose dalyvauja atletai su fizine ir regėjimo negalia, vertinamas 80 tūkst. litų.

REKLAMA

Kodėl taip yra, interviu Balsas.lt negalėjo paaiškinti ir Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas. „Gal šiuo atžvilgiu yra tam tikra diskriminacija. Kita vertus, galbūt sveikųjų sporte didesnė konkurencija“, - svarstė jis.

Rugpjūčio 29 – rugsėjo 9 dienomis Londone vyksiančioje parolimpiadoje Lietuvai atstovaus golbolo komanda (Saulius Leonavičius, Genrik Pavliukianec, Marius Zibolis, Arvydas Juchna, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas), plaukikas Kęstutis Skučas ir keturi lengvaatlečiai Ramunė Adomaitienė (šuolis į tolį), Irena Perminienė (rutulys), Mindaugas Bilius (rutulys, diskas), Rolandas Urbonas (rutulys).

REKLAMA
REKLAMA

„Visi mūsų sportininkai pasirengę neblogai, bet reikia ir sėkmės. Apie būsimus rezultatus kalba atsargiai. Tik M. Bilius drąsiai, kaip ir penkiakovininkė Laura Asadauskaitė, pareiškė, kad vyksta į Londoną medalio“, - pasakojo V. Kvietkauskas.

– Kas iš Lietuvos sportininkų realiai pretenduoja į prizines vietas Londone?

– Pasaulio čempionė golbolo komanda, lengvaatletis Mindaugas Bilius, metantis diską ir stumiantis rutulį. Taip pat gero pasirodymo tikimės iš pasaulio čempionės šuolininkės į tolį R. Adomaitienės. Sportas toks dalykas – nežinia, ar nusišypsos sėkmė. Žmonės nuoširdžiai ruošėsi ir mes dėjome visas pastangas kartu su KKSD. Pasirengimas vyksta ketveris metus, gal to finansavimo visiškai ir neužtenka, bet finaliniame etape valstybė mūsų sportininkais pasirūpina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar parolimpinis sportas sulaukia dėmesio Lietuvoje?

– Organizatoriai stengiasi, kad kuo daugiau žmonių – tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek pasaulyje – sužinotų apie parolimpines žaidynes. Didžiosios Britanijos ambasada Lietuvoje pasiūlė ir parengė plakatus, propaguojančius neįgaliųjų žaidynes Londone. Jie iškabinti Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose.

Kalbant apie Lietuvą – neįgaliųjų sportas informaciniu požiūriu neįdomus. Kad ir kaip būtų liūdna ir nemalonu man, kaip parolimpinio komiteto prezidentui. Apie neįgaliųjų sportą paprastai skelbiama tik tuomet, kai laimimi medaliai nemažiau kaip Europos čempionate.

REKLAMA

– O tų medalių Europos ir pasaulio čempionatuose laimite nemažai?

– Išsiskiriame ir parolimpiadose. Parolimpinėse žaidynėse nuo 1992 metų iki šiol laimėjome keturis aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos medalių. Į olimpines žaidynes kviečiami visi sportininkai, įvykdę A normatyvą, o parolimpinėse žaidynėse yra daugiau sportininkų su A normatyvu, nei vyksta į žaidynes. Konkurencija tokia didelė, kad pakviesti tik keturi lengvaatlečiai. Mūsų šalies kvota – keturi lengvaatlečiai ir nurodyta, kad turi būti dvi moterys ir du vyrai. Iš viso būrio komitetui teko atrinkti keturis geriausius.

REKLAMA

– Su kokiais lūkesčiais penktadienį išvykstate į Londoną?

– Prieš visas parolimpines žaidynes nuo 1992 metų sakiau, kad laimėsime medalius. Pakartoti tokį rezultatą kaip Barselonoje, kai mūsų keturi sportininkai laimėjo 7 medalius – neįmanoma. Parolimpinis sportas tampa vis profesionalesnis, valstybės skiria jam vis daugiau dėmesio ir lėšų. Kai kurios sporto šakos – krepšinis vežimėliuose ar lauko tenisas – profesionalus. Nugalėti vis sunkiau neturint puikių sąlygų. O mūsų sąlygos neįgaliesiems kuklesnės nei olimpiečiams, nors ir šie skundžiasi. Mes nesiskundžiame ir sakome, kad medalius vis tiek parvešime. Realiai planuojame du arba tris medalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Šįkart vyksta 11 sportininkų. Palyginti su Pekinu dvigubai mažiau. Kodėl?

– Atsirado kvotos, be to Pekine turėjome dvi komandas. Prisidėjo ir moterų tinklinis sėdint. Dėl to buvo daugiau. 11 sportininkų Londone – tokios mūsų galimybės. Normalus skaičius. Konkurencija išties auga.

Penktadienį 9.30 val. parolimpiečius Vilniaus Daukanto aikštėje į Londoną išlydės Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.  „Malonu, jos asmenyje matome ir valstybės dėmesį. Išlydėtuvėse dalyvaus ir olimpinė čempionė penkiakovininkė Laura Asadauskaitė. Ji atsineš ir medalį. O medalis toks pats ir parolimpiadoje tik vietoje penkių žiedų – parolimpinis simbolis“, - teigė V. Kvietkauskas.

TIK FAKTAI

Į Londono parolimpines žaidynes vyksta 20 Lietuvos misijos narių. Iš jų 11 – sportininkai.

Vokietijoje olimpiniam čempionui skiriama 15 tūkst. eurų premija, o parolimpiados nugalėtojas gauna triskart mažiau – 4500 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų