REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepilnametė įsimylėjo vyrą, kuris šiuo metu yra įtariamas jos seksualiniu išnaudojimu. Maža to, mergina net tris kartus jaunesnė už įtariamąjį. Paini istorija glumina įvairias Panevėžio apskrityje įsikūrusias įstaigas, kurios buvo atsakingos už saugią vaikų globos namuose augančios 15-metės aplinką.

REKLAMA
REKLAMA

Apsaugoti nepavyko, nes kažkas kažko laiku nepadarė. Kažkas tiesiog neatkreipė dėmesio, kad iš apsilankymų pas pastovių pajamų neturinčią seserį 15-metė grįždavo su moderniu telefonu, naujais drabužiais arba pinigais kišenėje.

REKLAMA

Problemos šeimoje

Nepilnametė į vaikų globos namus pateko po to, kai išsiskyrė jos tėvai. Tiesa, iš pradžių mergina dar liko gyventi su tėvu, bet iš jo pusės nuolat jausdavo spaudimą. Išgirsdavo kaltinimų dėl pinigų trūkumo. Galiausiai 15-metė pati pasiprašė, kad galėtų gyventi vaikų globos namuose.

Netrukus po to, norą bendrauti su mergaite išreiškė jos 19-metė sesuo. Viskas lyg ir suprantama, mat, tokia praktika yra gana įprasta. Pilnamečiais tapę vyresni broliai ar seserys dažnai prašo leidimo matytis su vaikų globos namuose augančiais broliais ar seserimis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų, gyvenimas šioms seserims tikrai pagailėjo laimingos vaikystės. Skriaudą merginos jautė nuo pat mažens. Vyresnioji sesuo socialinėms pedagogėms yra pasakojusi apie alkoholį vartojusią motiną, apie tai, kaip buvo sunku augti tokioje šeimoje...

Nedrįso prasitarti

Lietuvos Carito Panevėžio regionui projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ socialinė darbuotoja Jolita Zaborskienė Balsas.lt pasakojo, kad 15-metė, kurios asmens duomenys dėl suprantamų priežasčių yra kruopščiai slepiami, labai skaudžiai išgyvena visą šią istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas prasidėjo nuo to, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai apsilankė norą matytis su seserimi išreiškusios 19-metės nuomojamame bute. Jokių įtarimų nekilo, nors jau tada paaiškėjo, kad už buto nuomą moka svetimas seserims 45-erių vyriškis. Esą 19-metę jis paremdavęs materialiai, nes ši padėdavo nudirbti Panevėžio rajone esančio ūkio darbus.

„Suteikus leidimą, 15-metė savaitgaliais pradėjo lankytis Panevėžyje gyvenančios sesers bute. O po kurio laiko globos namų socialinė pedagogė pastebėjo, kad kartais pasiimti mergaitės atvažiuoja ne sesuo, o kažkoks nepažįstamas vyriškis. Viešėdama pas seserį nepilnametė susipažino su tuo vyriškiu, kuris, matyt, apsiėmė ją globoti. O vėliau prasidėjo lytiniai santykiai. Blogiausia, kad vaikų globos namai nežinojo kaip šią problemą spręsti. Gaila, tačiau jie iš karto neinformavo apie įtarimus Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų“, - pasakojo J. Zaborskienė.

REKLAMA

Tad tokie nepilnametės apsilankymai pas seserį tęsėsi gana ilgai. O viskas į dienos šviesą išlindo gana atsitiktinai. „Lietuvos Caritas tuose vaikų globos namuose apsilankė kartu su policijos pareigūnais. Vaikams pristatėme švietėjišką programą. Po renginio, priėjo vaikų globos namų socialinė darbuotoja ir prasitarė apie įtarimus. Tada buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Policijos pareigūnai klausėsi to vyriškio telefoninių pokalbių. O šios operacijos metu paaiškėjo, kad yra pagrindo įtarti, jog 45-erių vyras galėjo tvirkinti 15-metę“, - pasakojo J. Zaborskienė.

REKLAMA

Prisiviliojo pirkiniais

Atsakingų institucijų neatidumo rezultatas skaudus, nes mergina ilgą laiką buvo išleidžiama pas ją galimai tvirkinusį vyrą ir niekas nieko nedarė. Tai yra blogo bendradarbiavimo tarp vaikų globos namų ir vaiko teisių institucijos pasekmės.

„Apmaudu, kad laiku nebuvo pranešta apie įtarimus. Todėl Vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT) išdavė leidimą mergaitei lankytis pas seserį. O kas tas vyriškis, kodėl atvažiuoja pasiimti mergaitės, niekas nesiaiškino. Yra įtarimų, kad tas vyras lytiškai santykiavo ne tik su 15-mete, bet ir su jos vyresniąja seserimi“, - pasakojo J. Zaborskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, Panevėžio VTAT, kurią įprastai galima pagirti už glaudų bendradarbiavimą ir norą padėti vaikams, šiuo atveju taip pat kažko nepadarė: „Ieškoti kaltų dabar jau per vėlu. Tiesiog norisi, kad ateityje tokia situacija nebepasikartotų. Visos institucijos privalo reaguoti, kai yra bent menkiausias pavojus vaiko gerovei.“

Balsas.lt pašnekovė pridūrė, kad blogiausia, jog šiuo metu su psichologais dažnai bendraujanti 15-metė įsimylėjo tą vyriškį, kuris ją prievartavo, girdė alkoholiu. „O prisiviliojo nepilnametę pirkdamas naujus drabužius, mobilųjį telefoną, duodamas pinigų. Supraskite, mergaitei iš globos namų, gauti tokias dovanas yra didelis įvykis. Dar vienas aspektas yra tas, kad mergaitė augo be tėviškos meilės, o vyriškis, kuriam 45-eri, galėjo būti biologinio tėvo amžiaus. Tai per įvairias manipuliacijas, pirkdamas įvairius daiktus ir rodydamas dviprasmiškus jausmus (tėvo ir mylimojo) vyriškis pasiekė, ko norėjo“, - pabrėžė J. Zaborskienė.

REKLAMA

Vyriškis visai padorus?

Panevėžio miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vyriausioji specialistė Laima Petravičienė pasakojo, kad tarnybos žiniomis, nepilnametės sesuo pati pasiimdavo mergaitę iš globos namų. Pagal galiojančią tvarką, svetimam žmogui nepilnametės niekas negalėtų perduoti. Anot L. Petravičienės, įmanomas nebent toks variantas, kad vyriškis galėjo pavėžėti vyresnę seserį iki vaikų globos namų, nes jis turi automobilį.

„Bet kokiu atveju, mes turėjome įvertinti tik gyvenamąją aplinką. Apžiūrėjome tą išnuomotą butą. Vyresnė sesuo gyveno su draugu, kuris jai daug padėdavo. Nieko daugiau apie tą vyriškį nežinau. Tik po to sužinojau, kad jis yra kažkuo kaltinamas. Kiek teko su juo bendrauti, tai pasirodė normalus vyras. O pačios nepilnametės nesu akyse mačiusi“, - pasakojo L. Petravičienė.

REKLAMA

Tamsios praeities 19-metė sesuo neturėjo. Butas buvo tvarkingas, todėl nutarta suteikti leidimą pasiimti jaunėlę seserį iš globos namų. „Galiu tik pastebėti, kad 19-metė šiek tiek nervinosi, kad viskas užtrunka. Paaiškinome, kad turime surinkti dokumentus. Ir gali užtrukti apie mėnesį. Negaliu patikėti, kad mergaitė galėjo būti tvirkinama. Sunku suvokti, kad sesuo galėtų taip leisti. Nors būna visko, kad ir parduoda prostitucijai ir dar blogiau padaro. Todėl sunku spręsti“, - pasakojo L. Petravičienė.

Paprašius charakterizuoti 19-metę ir jai finansiškai padedanti 45-erių vyrą, L. Petravičienė pakartojo, kad įtariamasis jai pasirodė labai mandagus, išsilavinęs žmogus: „Jis atrodė daugiau kaip globėjas, kuris padeda tai merginai. O 19-metė pasirodė gana nervinga. Akivaizdu, kad gyvenime patyrė skriaudą. Ir su tuo gyvena iki šiol...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt susisiekė ir su vaikų globos namų, kuriuose gyvena 15-metė, socialine darbuotoja. Moteris, kuri policijos pareigūnams apie įtarimus pranešė gana pavėluotai, nepanoro atsakyti į keletą klausimų.

„Ginu vaiko interesus, todėl negaliu nieko apie tai kalbėti. Vaikas ir taip daug prisikentėjo“, - prieš numesdama telefono ragelį leptelėjo socialinė pedagogė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų