REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios ES verslo įmonės tikisi investicijas į mokslinius tyrimus ir plėtrą 2012–2014 m. kasmet padidinti vidutiniškai 4 %; tai atskleidė Europos Komisijos atlikta daugiausiai į mokslinius tyrimus investuojančių Europos bendrovių apklausa. Apklausa rodo, kad šios įmonės mokslinius tyrimus vertina kaip svarbų savo būsimo augimo ir klestėjimo veiksnį, nepaisant dabartinių ekonominių sunkumų. Šioje srityje pirmauja programinės įrangos ir kompiuterinių paslaugų sektorius, kuris tikisi investicijas į mokslinius tyrimus padidinti vidutiniškai 11 % per metus. Apklaustų įmonių manymu, pagrindinis inovacijų šaltinis – pačių įmonių atliekami moksliniai tyrimai, o antrą vietą užima rinkos tyrimai ir susijusi veikla diegiant naujus produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustos apie politikos sričių ir išorės veiksnių poveikį inovacijoms, apklausoje dalyvavusios bendrovės pabrėžė teigiamą fiskalinių iniciatyvų, nacionalinių dotacijų, ES finansinės paramos ir viešojo bei privataus sektorių partnerystės nacionaliniu ir ES lygmenimis poveikį, o laiką intelektinės nuosavybės teisių apsaugai įgyti ir tos apsaugos išlaidas daugelis bendrovių vertino kaip pagrindinius neigiamą poveikį novatoriškai veiklai darančius veiksnius. Tai patvirtina veiksmingo intelektinės nuosavybės teisių apsaugos režimo svarbą skatinant bendroves užsiimti su inovacijomis susijusia veikla.

REKLAMA

Per apklausą bendrovių klausta ir apie įvairius žinių mainų būdus. Kaip svarbiausias būdas nurodyti bendradarbiavimo susitarimai su kitomis bendrovėmis. Kiti svarbūs žinių mainų būdai – licencijų išdavimas, bendradarbiavimo susitarimai su aukštojo mokslo institucijomis ir kitomis viešomis mokslinių tyrimų institucijomis.

Pagrindinė informacija

ES verslo investicijų į mokslinius tyrimus ir plėtrą tyrimą atliko Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras. Tyrimo rezultatai grindžiami 187-ių didelių bendrovių, įtrauktų į 2011 m. ES pramonės įmonių investicijų į mokslinius tyrimus ir plėtrą rezultatų suvestinę (IP/11/1205 ir MEMO/11/705), atsakymais.

REKLAMA
REKLAMA

Šių 187-ių bendrovių investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą kartu paėmus sudaro beveik 45 mlrd. eurų, arba 40 % visų 1000-čio į 2011 m. suvestinę įtrauktų bendrovių investicijų į mokslinius tyrimus ir plėtrą.

2012 m. pabaigoje Europos Komisija paskelbs naujausią ES pramonės įmonių investicijų į mokslinius tyrimus ir plėtrą rezultatų suvestinę, kurioje nurodys viso pasaulio didžiausias bendroves, investuojančias į mokslinius tyrimus ir plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų