REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tytuvėnų bažnyčiai ir vienuolynui gali tekti žiemoti be stogų. Dėl pažeidimų Viešųjų pirkimų tarnyba jau įpareigojo nutraukti šventovės atstatymo sutartį, baiminamasi, kad pirkimų sargams užklius ir vienuolyno rangos sutartis.

REKLAMA
REKLAMA

Paveldosaugininkai sako, jog stogai yra būtini, nes gaisro nuniokotoms ansamblio freskoms ir tapybai gali dar labiau pakenkti žiema, praneša LRT Televizijos naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Nuo Tytuvėnų ansamblį nuniokojusio gaisro jau prabėgo daugiau kaip pusmetis, tačiau realių atstatymo darbų iki šiol nesiimta. Naujos skardos lakštais kiek palopytas iš vidaus nudegęs bažnyčios stogas, o vienuolyno viršus uždengtas plėvele, kuri ne itin tinkama apsauga nuo lietingos vasaros.

Ir, panašu, kad darbai dar greitai nepajudės. Skandalais apaugusio Tytuvėnų piligrimo centro vadovas atstatydintas prieš kelias savaites ,tačiau, pasak Kelmės vadovų, jo klaidas vis dar tenka taisyti.

REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo nutraukti Tytuvėnų bažnyčios rangos sutartį, nes joje nustatyta pažeidimų. Kol vyks nauji pirkimai, manoma, prabėgs dar pora mėnesių. Be to, baiminamasi, kad gali užkliūti ir vienuolyno stogo rangos sutartis.

„Mes kreipsimės dar kartą į VPT, kad sutartis būtų peržiūrėta, nes mes galvojame, kad ten taip pat, kaip ir dėl rangos darbų bažnyčioje, gali būti įvairių pažeidimų įvairių, todėl kreipsimės, kad peržiūrėtų“, – teigė Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paveldosaugininkai tikina, kad tokie delsimai nieko gera neduos. Artėja žiema, ir gaisro nuniokotas ansamblis paliekamas visai neapsaugotas.

„Jau dabar jisai apiplyšinėjęs ir vanduo bėga. Tad jei atsiras sniego danga, tai tikrai jis nelaikys, ir žala paveldo objektui gali padėti – ir freskos, ir tapyba gali sunykti. Reikia imtis priemonių, kad jis atlaikytų žiemą. Gal dėti OSB plokštes, gal papildomą plėvelę, bet čia, aš įsivaizduoju, valstybė negalės prisidėti“, – kalbėjo Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

REKLAMA

Kelmės rajono savivaldybė ruošiasi artimiausiu metu kreiptis ir į teismą dėl draudimo bendrovės, apdraudusios vienuolyną, atsakomybės. Pasak Kelmės vadovų, iki šiol draudikai neišmokėjo daugiau kaip pusantro milijono per gaisrą patirtos žalos, tai taip pat stabdo atstatymo darbus.

Draudikai atkerta, kad išmoka bus pervesta tik prokurorams pateikus gaisro tyrimo išvadas. Jas ruošiamasi skelbti artimiausiu metu.

Šiaulių apygardos prokurorai yra pradėję ir dar kelis ikiteisminius tyrimus. Aiškinamasi, kodėl visus darbus Tytuvėnų ansamblyje laimi viena ir ta pati įmonė „Irdaiva“, tiriama aplaidi Tytuvėnų piligrimų centro buhalterija.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų