REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktis prieš Biržuose išauštant Žolinei buvo klaiki dvidešimtmečiam studentui, tapusiam apsvaigusių pažįstamų ir jų draugų sportininkų įkaitu.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas pradėtas ne iš karto

Gimtuosiuose Biržuose atostogaujantis dvidešimtmetis studentas Kęstutis K. rugpjūčio 14 - osios vakare sulaukė pažįstamų biržiečių skambučio.

REKLAMA

„Draugais aš jų nepavadinčiau, tiesiog jie arba pažįstami nuo „Atžalyno„ mokyklos laikų, arba žinomi kaip netolimų kvartalų kaimynai“, - apie jaunus biržiečius, su kuriais tą vakarą susitiko ir vėžino savo automobiliu, sako Kęstutis.

Vilniaus universiteto Fizikos fakultete branduolinės energetikos fizikos studijų trečiakursis net įsivaizduoti negalėjo, kuo virs susitikimas su pažįstamais, tarp kurių - net pilnametystės dar nesulaukę paaugliai.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias valandas trukęs košmaras baigėsi policijos pradėtu ikiteisminiu tyrimu.

Naktimis Biržuose siautėti labai patogu - anot įvykio liudytojų, Respublikos gatvėje šviesa dega tik prie odontologijos klinikos, o Vytauto gatvėje - prie policijos komisariato.

Apie įvykį pranešama rugpjūčio 18 dienos Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato operatyvaus valdymo skyriaus pateiktoje rugpjūčio 17 dienos įvykių ir nusikaltimų suvestinėje.

„K. K., gimęs 1991 m., gyv. Biržuose, pranešė, kad rugpjūčio 16 d. naktį Biržuose grupė jaunuolių, panaudoję prieš jį psichologinį bei fizinį smurtą, apgadino jo automobilį BMW 320. Nuostolis - 5 000 Lt", - rašoma pranešime spaudai. Tuo tarpu psichologinio ir fizinio smurto auka dvidešimtmetis motinos automobilio vairuotojas tapo naktį iš rugpjūčio 14 į 15 - ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiaurės rytai" įvykiu domėtis pradėjo rugpjūčio 17 dieną. Kol nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, žinia apie įvykį suvestinėse neskelbta.

Nukentėjusio artimieji mano, kad delsimas pradėti ikiteisminį tyrimą galėjo būti susijęs su tuo, jog tarp smurtavusių ir girtuokliavusių - pedagogų, policijos pareigūnų ir jų artimų žmonių vaikai. Kai kurie iš jų - nepilnamečiai.

Biržų policijos komisariato atstovė spaudai Zita Žalinkevičienė pirmadienį informavo, kad ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo pradėtas vėliau, nes įvykio naktį nukentėjęs studentas pretenzijų nereiškęs ir pareiškimo neparašęs.

REKLAMA

Tą padaręs tik penktadienį į komisariatą atėjęs kartu su studentą sūnų išlaikančia motina L. K., kuri yra ir 1999 metų laidos automobilio „BMW" savininkė.

„Apie kokį pareiškimą sūnus galėjo galvoti, jei po to, ką teko patirti, jis buvo kone šoko būsenos", - sako L. K., iš policijos komisariato grįžusį ir sūnų vežusi pas medikus. Pasak motinos, sūnus buvęs ištiktas streso, jį krėtęs drebulys, vaikinas negalėjęs rišliai pasakoti, kokia seka klostėsi įvykiai.

Sulaukė prašymo kviesti policiją ir leidosi į miesto tamsą

Keturis sūnus išauginusi tvarkinga, darbšti moteris - našlė. Jauniausiajam iš jos vaikų - aštuoniolika. Su vienu iš sūnų L. K. tą naktį ir važiavo į Biržų centrą, apie 2 val. gavusi Kęstučio žinutę, kad mama kviestų policiją.

REKLAMA

Skambindama policijai L. K. turėjusi kalbėtis su Panevėžio pareigūnais. Moters manymu, tai yra didžiausia bėda, nes prarandamas laikas, kuris kai kada gali kainuoti gyvybę.

Tą naktį išsigandusi L. K. bei namuose buvęs sūnus sėdo ant dviračių ir aklinoje tamsoje pasiekė policijos komisariatą. Anot moters, bauginanti miesto sutema buvo apšviesta tik dviejose vietose - Respublikos gatvėje prie R. Leskausko klinikos ir Vytauto gatvėje prie policijos komisariato.

Atvažiavę į komisariatą Kęstučio K. artimieji jo paties, lydimo policijos pareigūno, sulaukė tik apie 4 valandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki minėto laiko dvidešimtmetis savuoju „BMW" vežiojo siautėjančius jaunuolius, grasinusius bei mušusius automobilio vairuotoją bei niokojusius motinos pirktą mašiną.

Įvykiai - kaip kriminaliniame trileryje

Pasakojimas, ką teko patirti su pažįstamais laiką praleisti norėjusiam studentui, turėtų būti lyg įspėjimas tėvams, kas gali nutikti naktį besilinksminantiems jų vaikams.

Šiuo atveju savotiškomis aukomis yra ir visų įvykio dalyvių tėvai, net negalintys įtarti, kas gali nutikti alkoholio ar kitų svaigalų paveiktoms jų atžaloms.

REKLAMA

Pasak L. K., vieno iš jaunuolių motina, kaip tik naktį važiavusi iš darbo ir mačiusi miesto centro aikštėje švenčiančius futbolininkus. Ji galbūt net negalėjo įtarti, kad tarp varžybų pabaigą šventusių sportiškų biržiečių yra ir jos sūnus.

Būtent tų sportininkų dalis buvo ir tarp beprotiškai važinėjančių miesto gatvėmis automobiliu „BMW„, kurio vairuotojas „ragintas“ grasinimu bei smūgiais.

Paprašytas pavėžinti išgėrusių pažįstamų bičiulius Kęstutis K. tapo įkaitu. Jo atsisakymas gerti arba atiduoti automobilio raktus apsvaigusiems vyrukams ypač siutino kai kuriuos iš būrio. Paragavusio smūgių vairuotojo automobilis miesto gatvėmis vienu metu vežiojo gal apie dvi dešimtis jaunuolių, sėdinčių ant mašinos stogo, pusiau išlindusių pro langus ar suvirtusių į bagažinę.

REKLAMA

Kadangi miestas skendi tamsoje, visi jautėsi drąsūs ir nieko nebijantys. Tokio ekipažo bijoti turėjo tik pasipainioję kelyje. L. K. stebisi, kaip niekas policijai nepranešė apie mieste siautėjančius ir pavojų keliančius ratuotus jaunuolius.

„BMW„ zujo nuo vienos prie kitos degalinės, kur jaunuoliai be vargo gaudavo „degalų“, nuo skvero iki aikščių, važiavo ir iki Kilučių kaimo.

Sustojimų metu jaunuoliai, tarp jų ir nepilnametės mergaitės, girtavo. Lėbaujančių skaičius keisdavosi, tačiau jų buvo pernelyg daug, kad galėjai išdrįsti jiems priešintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automobilio vairuotojas, matydamas vis labiau niokojamą mašiną ir suprasdamas, kad jam pačiam gresia pavojus, bandė šauktis pagalbos. Vienu metu, kai apsvaigusių ir proto netenkančių liko gal penki, Kęstutis K. rašė žinutę motinai, prašydamas kviesti policiją.

Dar vienam iš kompanijos gavus savo mamos žinutę, kad grįžtų, vairuotojas vežė jį namo - galvojo, liks keturi.

Praradęs raktelius skambino policijai, bėgo, buvo smaugiamas

Pareiškęs, kad daugiau nieko nevežios, Kęstutis K. ėmė sukti savo namų link. Tuomet vienas iš ekipažo čiupo už važiuojančio automobilio raktelių ir juos ištraukė. Automobilis priverstinai sustojo vienoje Respublikos gatvės sankryžoje. Vairuotojas šoko iš mašinos ir ėmė bėgti. Pamatęs, kad jo nesiveja, ėmė skambinti policijai, sakydamas, kad pavogtas jo automobilis. Kalbėjosi per Panevėžį. Vaikinas klausęs, ką jam daryti, išgirdęs patarimą atvykti į komisariatą.

REKLAMA

Bėgdamas į policijos komisariato pusę pamatė savo automobilį įjungtais žibintais. Priėjęs prie mašinos bandė joje sėdinčių prašyti atiduoti mašiną ir žadėjo nepranešti policijai. Supratęs, kad jam mašinos neatiduos, pasakė, kad policijai jau pranešta, ir vėl ėmė bėgti. Šįsyk vairuotojas buvo pagautas ir imtas smaugti. Taip smaugiamas jis buvo privestas iki mašinos.

Pasakęs, kad važiuos pats, vėl buvo smaugiamas, jam grasinama. Taip ir neatgavęs automobilio raktelių vairuotojas buvo pasodintas ant galinės automobilio sėdynės ir kaskart apsmūgiuojamas „keliavo" po degalines ir po miestą su jo mašiną užgrobusiais asmenimis.

REKLAMA

Tik po to, kai J. Basanavičiaus gatvėje automobilis prasilenkė su policijos ekipažu, „BMW„ neilgai trukus sustojo. Iš jo spruko visi, išskyrus Kęstutį K. ir vieną iš „ekipažo“. Jis bandė pareigūnams aiškinti savąją įvykio versiją.

Nuvykus į komisariatą, kur buvo ir sūnaus laukusi motina, moteriai liepta eiti namo.

„Nors aš esu automobilio savininkė ir studentą sūnų išlaikantis asmuo, turėjau apleisti policijos komisariatą, palikusi šoko ištiktą sūnų. Nežinia, ką jis tokios būsenos galėjo paaiškinti apie įvykį", - sako L. K., sūnaus namie sulaukusi apie 5 valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Jai ir sūnui į policijos komisariatą buvo liepta ateiti kitą dieną po įvykio - rugpjūčio 15 - ąją.

„Nuėję išgirdome, kad tą dieną yra Žolinė, o per šventes pareigūnai nedirba", - sako L. K., kuriai nuostabą kėlė ir tai, kad buvo neskubama apklausti smurtavusių jaunuolių.

Moteris pažįsta daugelį tų jaunų žmonių, kuriuos mačiusi ir tarp futbolo komandų žaidėjų. Biržietė žino ir tėvus bei mamas, kurių vaikai siautėjo naktį, naudojo smurtą prieš jos sūnų ir suniokojo automobilį. Kai kurie iš tų jaunuolių - mokytojų, verslininkų ir policijos pareigūnų vaikai.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų