REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų pensijų fondai, investavę lėšas į „Facebook“ akcijas, galėjo prarasti milijonus eurų dėl didžiausio pasaulyje socialinio tinklo vertybinių popierių kainos sumažėjimo. Kalbama apie didžiausius šalies pensijų fondus - ABP (Stichting Pensioenfonds ABP) ir PGGM (Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn), praneša „RIA „Novosti“ su nuoroda į olandų leidinį „Financial Dagblad“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias išvadas leidinys daro, remdamasis JAV reguliavimo institucijų duomenimis apie internetinės kompanijos akcininkų struktūrą: pavyzdžiui, leidinio turimais duomenimis, birželio pabaigoje APB fondas turėjo 330,5 tūkst. „Facebook“ akcijų. PGGM fondui priklausė 316,226 tūkst. akcijų.

REKLAMA

Fondų atstovai, beje, atsisako komentuoti duomenis apie galimus lėšų investavimo nuostolius. „Tokios informacijos teikimas neatitinka nei mūsų, nei mūsų klientų interesų“, - sakė leidiniui PGGM fondo atstovas.

Tuo pačiu metu, rašo „Financial Dagblad“, fondų investicijos į „Facebook“ akcijas nėra didelės, lyginant su bendra organizacijų investicijų apimtimi: jos sudaro apie 20 mln eurų, kai  APB fondo dalis „Apple“ kapitale, pavyzdžiui, sudaro apie vieną milijardą dolerių dabartinėmis kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad rugpjūčio 17 dieną „Facebook“ akcijų kaina per pirmąją prekybos valandą nukrito septyniais procentais iki istorinio minimumo – 19,69 dolerio. Tiesa, prekybos dienos pabaigoje socialinio tinklo vertybinių popierių kaina vėl kiek pakilo – iki 19,87 dolerio už akciją.

Įtakos rinkos konjunktūrai galėjo turėti paskelbto moratoriumo 271,1 milijono „Facebook“ akcijų pardavimui pirmiesiems investuotojams ir pačio socialinio tinklo darbuotojams, pabaiga. Tai maždaug 60 procentų padidino kompanijos akcijų, galinčių dalyvauti sandoriuose, skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad gegužę „Facebook“ suorganizuotas pirminis viešas akcijų siūlymas (IPO) padėjo kompanijos savininkams pritraukti rekordinius 16 mlrd. dolerių, „Bloomberg“ paskaičiavo, kad tai blogiausias interneto  kompanijos IPO.

Dalis privačių investuotojų jau pateikė ieškinius „Facebook“ ir NASDAQ biržai, kaltindami juos tuo, kad buvo pažeistos IPO platinimo normos.

„Rinka nėra tikra dėl „Facebook“ ateities“, -  agentūrai „Bloomberg“ pareiškė knygos „The Facebook Effect“ autorius Davidas Kirkpatrickas. Jo nuomone, socialinio tinklo įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas, praėjusį penktadienį praradęs apie 600 mln. dolerių, greičiausiai ne itin jaudinasi dėl sumažėjusio savo kapitalo, tačiau analizuoja, kaip susiklosčiusi padėtis darys įtaką strateginiam kompanijos vystymuisi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų