REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokie procesai vyksta įdėjus indėlį į banką? Kokių indėlių yra? Pagal ką rinktis indėlio rūšį? Šie ir kiti klausimai gali kilti norintiems pasirinkti vieną taupymo būdų – indėlį banke. Į dažniausiai kylančius klausimus apie indėlius banke atsako Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra indėlis banke?

Tai vienas populiariausių ir patogiausių taupymo būdų. Indėlis – priemonė įsivesti tam tikrą taupymo discipliną, nes tam tikra algos dalis gali būti kas mėnesį nukreipiama į indėlį. Be to, indėlį naudinga turėti ne tik tiems, kurie nori taupyti, bet ir klientams, siekiantiems diversifikuoti investicinio portfelio riziką.

REKLAMA

Ar įdėjus indėlį į banką įmanoma jį prarasti?

Bankas apdraudžia visus indėlius, todėl net ir jam bankrutavus, klientai atgauna indėlius iki 100 000 eurų. Be to, svarbu žinoti, kad pagal Lietuvos Respublikos įstatymus indėlį bet kada galima atšaukti ir pasiimti padėtus pinigus – jis yra likvidus. Kitos investavimo priemonės nėra tokios likvidžios – pavyzdžiui, obligacijų investavimo rizika yra kiek didesnė, jos mažiau likvidžios, nes norėdami atgauti pinigus, turėsite obligacijas parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių rūšių indėlių yra?

Indėlių rūšių būna įvairių ir jos priklauso nuo banko, kuriame norite investuoti. Dažniausiai pasitaiko keturios pagrindinės indėlių rūšys: paprastasis terminuotasis, kaupiamasis, atvirasis ir likvidusis terminuotasis. Renkantis būtina suprasti, kuo šios indėlių rūšys skiriasi ir išsirinkti tinkamiausią.

Kas turėtų rinktis paprastąjį terminuotąjį indėlį?

Tai tinkamas indėlis tiems, kurie yra užtikrinti, jog per artimiausius kelis mėnesius indėliui ketinamų skirti pinigų neprireiks. Pasirinkus paprastąjį terminuotą indėlį galima būti tikriems, jog lyginant su kitais, šio indėlio palūkanos yra didžiausios. Be to, yra sudaromos sąlygos pačiam nuspręsti, kada gauti palūkanas – kas mėnesį ar termino pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra kaupiamasis indėlis?

Norintieji žinoti, kokią sumą padėję indėlį į banką gaus už palūkanas, ir sudaryti sutartį ilgesniam laikui, turėtų rinktis kaupiamąjį indėlį. Tokiu atveju kas mėnesį prie indėlio sumos yra pridedamos palūkanos, o indėlio suma didėja – palūkanos yra skaičiuojamos nuo kiekvieną mėnesį didesnės sumos. Tiesa, tokio indėlio palūkanos paprastai būna truputį mažesnės nei terminuotojo.

Kaip taupyti norintiems žmonėms labiausiai tinka atvirasis indėlis?

Žmonėms, kuriems sunku periodiškai kaupti lėšas, atvirasis indėlis yra viena geriausių išeičių. Pasirinkus šią indėlio rūšį, indėlį nuolat galima papildyti periodinėmis įmokomis, o pradinė indėlio suma yra nuo 50 litų. Svarbu žinoti ir tai, jog atvirasis indėlis galimas kaip alternatyva investiciniam gyvybės draudimui. Tai galioja ypatingai tiems asmenims, kuriems svarbus saugus investavimas, o ne gyvybės draudimas.

REKLAMA

Kokią indėlio rūšį geriausia rinktis tiems, kurie nėra tikri, ar greitu metu neprireiks indėliui skirtų lėšų?

Tokiems asmenims priimtiniausias yra likvidus terminuotasis indėlis. Mat pasirinkus šį investavimo būdą yra galimybė anksčiau nei yra numatyta nutraukti sutartį ir vis tiek gauti dalį sukauptų palūkanų. Jei nesate tikras dėl to, ar anksčiau neprireiks indėliui skirtų pinigų, turėtumėte žinoti, jog nepaisant mažesnių likvidaus terminuotojo indėlio palūkanų, rinktis jį yra kur kas geriau nei, pavyzdžiui, paprastąjį terminuotąjį indėlį.

REKLAMA

Į ką atsižvelgti renkantis indėlio rūšį?

Būtina rinktis pagal savo finansinę situaciją, saugumo, taupymo, uždarbio poreikius. Jei manote, kad turimos informacijos ir žinių jums nepakanka, visada galite kreiptis į banko darbuotojus ar finansų specialistus. Šie asmenys jums patars ir padės išsirinkti tinkamiausią investavimo būdą. Taip pat rengiantis investuoti ir norint rizikuoti kuo mažiau rekomenduojama domėtis šalies ekonomine situacija, finansinėmis naujienomis. Be to, būtina suprasti, kad indėlis bus naudingas tik tuomet, jei būsite tvirtai apsisprendę, kodėl investuojate bei kada prireiks indėliui skiriamų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų