REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suprantu, jog prieš rinkimus labai norisi pasigirti, bet kam jau kam, o Ministrui Pirmininkui taip įžūliai meluoti tikrai netinka. Šiandien A. Kubilius pareiškė: „Mūsų vyriausybė, nepaisant visų krizės laikotarpių, sporto bazių plėtrai skyrė didelius pinigus, noriu pabrėžti – didelius pinigus, lyginant su kitomis sritimis“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jau ne pirmas kartas, kai A. Kubiliaus pasisakymai sporto tema rėžia ausį. Būtų galima ir nereaguoti bei numoti ranka, jei tai būtų tik eilinio Lietuvos piliečio Andriaus eiliniai nevykę pasisakymai, bet kai tai taria vienas iš valstybės vadovų, manau, būtina reaguoti.

REKLAMA

Kalbėkime faktais. Praėjusių metų valstybės suplanuotos biudžeto išlaidos buvo 25 mlrd. 755 mln. 354 tūkst. litų. Sporto infrastruktūros plėtrai lėšos yra skiriamos per Valstybės investicijų programą (VIP) ir šiais metais tai sudarė viso tik 31 mln. 758 tūkst. litų ir tie patys po kelis milijonus išbarstyti skirtingiems projektams, o didžioji dalis vėl nuėjo jau dešimtmetį skaičiuojančiai statybai  - sporto centrui Druskininkuose. Šis objektas Lietuvos olimpiečiams, be abejo, labai reikalingas, bet jo statybos kaštai ne kartą buvo nagrinėjami Seimo Jaunimo ir sporto komisijoje, ne kartą buvo atkreiptas ir vyriausybės dėmesys į apskritai neefektyviai naudojamas sportui skiriamas lėšas, bet deramos reakcijos nesulaukta.

REKLAMA
REKLAMA

Didesni pastarojo laikotarpio sporto objektai iškilo jų statybas finansuojant praktiškai tik Europos sąjungos (ES) lėšomis. ES lėšomis buvo pradėtas bei bus baigtas ir Ministro Pirmininko, kaip geras pavyzdys, minėtas „Girstučio“ baseinas Kaune, kuris, jei ne vėluojantys statybininkai, jau prieš gerus metus turėjo būti pradėtas eksploatuoti. Būtina priminti, jog ir krepšinio arenos buvo pastatytos išskirtinai ES lėšomis ir tai, be abejo, dideli pinigai, nes valstybė tikrai nebūtų buvusi pajėgi tiek per trumpą laikotarpį skirti, juo labiau, kad tai irgi ne šios vyriausybės suplanuoti objektai. Šis pavyzdys tik parodo, jog nors ES tiesiogiai sporto infrastruktūrai lėšų neskyrė ir neplanuoja skirti, bet norint galima rasti kelių kaip juos į sporto infrastruktūros plėtrą nukreipti. Reikia tik vieno – suvokimo, noro ir tinkamo požiūrio, kurio A. Kubiliaus vyriausybė, deja, stokoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar pakankamas dėmesys skiriamas sporto infrastruktūros plėtrai Lietuvoje, galima suvokti ir apsilankius kaimyninėse šalyse. Toli važiuoti nereikia, pakanka pasižvalgyti, kad ir po kaimyninę Estiją ar Latviją. Lietuvos atsilikimas matomas plika akimi ir jis, deja, vis didėja.

Tikrai nesakau, jog Lietuvoje apskritai niekas nejuda, jog nesistengia Kūno kultūros ir sporto departamentas, bet kol Lietuva turės Vyriausybės vadovą, kuris nesuvokia sporto problemų, nesupranta jo didžiulės naudos šalies įvaizdžiui,  naudos mūsų visuomenės sveikatinimui, jaunos kartos ugdymui ir panašiai, tol atotrūkis nuo tų šalių, kurių vadovai visa tai suvokia, tik didės.

Ir apskritai ar teisinga teigti, jog sporto infrastruktūrai skiriami didžiuliai pinigai lyginant su kitomis sritimis, kai tai sudaro tik 0,12 % nuo valstybės biudžeto?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų