REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos finansų ministras tikina, kad šalis atkakliai laikysis planų biudžeto deficitą kitąmet sumažinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), rašo „The Irish Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Toks jo užsispyrimas susilaukė valdančiųjų socialistų kritikos, nes, norint pasiekti planinį rodiklį, reikia rasti daugiau nei 30 mlrd. eurų papildomų santaupų.

REKLAMA

Finansų ministras Pjeras Moskovisis (Pierre Moscovici) teigia, kad planinis deficito rodiklis taikomas „ne iš meilės šiam skaičiui“, o todėl, kad „mažinti skolą yra būtina siekiant išsaugoti mūsų suverenumą ir likti atsakingiems už savo pačių likimą“. Interviu vietos laikraščiui jis pabrėžė, kad Prancūzijos skolinimosi kaina itin maža išliko dėl prezidento Fransua Olando (Francois Hollande) sprendimo laikytis jo pirmtako skolos mažinimo planų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl parodyto neryžtingumo skolinimosi kaina iškart šoktelėtų“, - sakė ministras.

Deficito mažinimo planas yra itin keblus klausimas prezidentui, kuris į valdžią atėjo žadėdamas inicijuoti kampaniją prieš griežtas taupymo priemones, taikomas daugelyje Europos šalių.

Nacionalinė Prancūzijos auditorių įstaiga „Cour des Comptes“ liepą prezidentą informavo, kad, norint pasiekti planinį 3 proc. rodiklį, jam didinant mokesčius ar karpant išlaidas teks surasti maždaug 33 mlrd. eurų santaupų.

Tačiau, remiantis oficialiais duomenimis, šios sumos gali nepakakti. Šalies ekonomika neaugo tris ketvirčius iš eilės. Audito įstaigos 33 mlrd. eurų santaupų apskaičiavimas pagrįstas prognoze, kad šalies BVP kitąmet išaugs 1 proc., tačiau dauguma ekonomistų, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą, mano, kad tokia prognozė yra pernelyg optimistiška.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų