REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu auksas kainuoja nuo 1 550 iki 1 620 JAV dolerių už unciją, tačiau rinkos stebėtojai nesutaria, kas vyks toliau. Tiek aukso kainos buliai, tiek meškos turi pakankamai argumentų savo prognozėms pagrįsti, rašo „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

„Bloomberg“ atlikta aukso analitikų apklausa parodė, kad jie optimistiškai vertina ateinančias šešias savaites.

REKLAMA

14 iš 26 apklaustų analitikių tikisi, kad aukso kaina pakils šią savaitę, o šeši teigia, kad ji kris. Dar šeši ekspertai kainos pokyčius vertina neutraliai.

Taip pat praeitą savaitę pasigirdo naujienų, kad George‘as Sorosas ir Johnas Paulsonas padidino savo investicijas „SPDR Gold Trust“, didžiausiame pasaulyje fonde, kur viešai prekiaujama fiziniu auksu.

G. Sorosas padidino savo akcijų kiekį nuo 319 550 iki 884 400, o J. Paulsonas nusipirko 4,53 mln. akcijų ir dabar jų turi 21,3 mln.

REKLAMA
REKLAMA

Esant 156 JAV dolerių kainai už akciją, G. Soroso investicija fonde siekia 88 mln. JAV dolerių, o J. Paulsono 700 mln. JAV dolerių. Tai labai didelės investicijos.

Tačiau G. Soroso aukso kainų prognozės yra jį apvylusios, o J. Paulsono aukso fondai šiais metais nuvertėjo apie ketvirtį.

Skeptikai rodo į Pasaulio aukso tarybos ataskaitą apie aukso paklausą. Joje teigiama, kad paklausa auksui šių metų antrą ketvirtį krito: per metus 7 proc., palyginus ketvirčius – 10 procentų.

Pirmąją metų pusę aukso paklausa buvo 5 proc. žemesnė nei pirmąją 2011 m. pusę, tačiau 14 proc. didesnė nei penkerių metų vidurkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukso bulių argumentas – centriniai bankai paskatino aukso paklausą šio ketvirčio metu. Taip vadinamas „oficialusis sektorius“ padidino savo aukso rezervus 157,5 tonomis – tai didžiausias ketvirtinis aukso pirkinys nuo 2009 metų antro ketvirčio.

Šią savaitę šiek tiek prošvaisčių sulaukė aukso vertybinių popierių investuotojai.

Afrikos „Barrick Gold“ akcijos pakilo po to, kai jos pirminė bendrovė, Kanados „Barrick Gold“, atskleidė galimą sandorį su valstybine "China National Gold". Tai įdomu iš aukso kasėjų perspektyvos, kurių laukia konsolidacijos periodas. Taip pat tai įdomu dėl Kinijos ryšių su auksu.

REKLAMA

Kinija turi daug rezervų JAV doleriais. Šių metų birželį JAV iždo duomenys parodė, kad Kinija turi 1,2 trln. JAV dolerių vertės iždo vekselių. Jau kuris laikas sklando gandai, kad kinai nori diversifikuoti savo rezervus laikomus Kinijos liaudies banke. Aukso kasyklų įsigijimas padėtų įgyvendinti šią užduotį.

Kita vertus, dauguma bulių, kurie šiuo metu stato už kiekybinio lengvinimo priemones, laukia naujo pinigų spausdinimo raundo, kad šis devalvuotų dolerį ir padidintų aukso kainą. Jei to neatsitiks trečiajame ketvirtyje, lauks daug nusivylimo.

Tačiau turėti šiek tiek aukso, norint apsidrausti nuo infliacijos rizikos yra protinga investavimo strategija. Jei Kinijos apetitas auksui išaugs, gali laukti daugiau įsigijimo sandorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų