REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ginkluotų pamišėlių nesugebantys sustabdyti teisėsaugininkai kaltę verčia psichikos ligai.

Ar šiais laikais po daugybės plačiai nuskambėjusių masinių skerdynių visoje planetoje niekieno netrukdomam protinių problemų turinčiam asmeniui vis dar pavyksta apsiginkluoti? Jungtinėse Amerikos Valstijose trejas žiaurias žudynes per pastarąjį mėnesį surengę vyrai įrodė, kad tai visai paprasta.

REKLAMA
REKLAMA

JAV netyla šūviai

Pasaulis jau, regis, spėjo priprasti prie net keletą kartų per mėnesį pasitaikančių žudynių galingiausia pasaulio valstybe vis dar vadinamos Amerikos miestuose.

REKLAMA

Atrodo, ši daugeliui žmonių gyvenimo svajone tapusi šalis nesunkiai susidoroja su didžiausiomis problemomis, tačiau niekaip nesugeba numalšinti didžiausio savo galvos skausmo – pernelyg liberalios ginklų išdavimo tvarkos.

Šiurpi kruvina statistika: per pastarąjį vasaros mėnesį net 31 žmogaus (2 iš žudynes sukėlusių vyrų krito nuo policininkų paleistų kulkų, o 1 nusižudė – red. past.) gyvybę pasiglemžė už Atlanto plačiai nuskambėję pastarųjų savaičių įvykiai.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, Amerikos policininkai taip pavargo nuo ginklais besišvaistančių pamišėlių, kad nebėra linkę pernelyg žaisti su grėsmę aplinkiniams keliančiais asmenimis. Tai bene geriausiai iliustruoja rugpjūčio 11-osios atvejis, kai pačioje Niujorko širdyje – ištisą parą miesto gyventojų bei turistų sausakimšame Taims skvere – būrys policininkų keliais šūviais ant žemės patiesė peiliu mosuojantį ir nerišliai šūkaujantį juodaodį vyriškį.

Netrukus po įvykio žiniasklaidoje pasigirdo žinių, kad Niujorko centre nukautas vyras buvo narkomanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis atvejis, susijęs su šūviais į beginklius žmones, nuskambėjo rugpjūčio 13-osios vakarą, kai naujienų televizijos kanalas CNN pranešė, jog prie Teksaso universiteto pradėjus šaudyti nežinomam asmeniui žuvo trys žmonės, o keliolika buvo sužeista.

Per šį incidentą nušautas policijos pareigūnas ir vienas civilis. Galiausiai policija nukovė ir patį šaulį – 35 metų Thomą Caffallą. Pranešama, kad susišaudymas greičiausiai kilo, kai policininkas pasibeldė į prasiskolinusio ir dėl artėjančio iškeldinimo iš namų nervinę įtampą sunkiai išgyvenančio T. Caffallo duris.

REKLAMA

Kokia buvo šio šaulio psichikos būklė, kol kas neskelbiama.

Neonacio kerštas?

Rugpjūčio pradžioje JAV Viskonsino valstijoje, nedideliame Ouk Kriko miestelyje, buvęs amerikiečių armijos psichologinių operacijų specialistas Wade'as Michaelis Page'as savo ginklą nukreipė į sikų šventyklos maldininkus.

Per išpuolį žuvo 6 žmonės.

Galiausiai prasidėjo susišaudymas tarp užpuoliko ir į incidento vietą atskubėjusių policijos pareigūnų. Po kelias minutes trukusio pasipriešinimo anksčiau JAV ginkluotosiose pajėgose tarnavęs vyras pamatė esąs prispaustas, tačiau nė neketino pasiduoti, todėl paleido kulką sau į galvą.

REKLAMA

Amerikos žiniasklaidos teigimu, sikus žudęs W. M. Page'as tarnaudamas JAV armijoje buvo profesionalus parašiutininkas, pelnęs daugybę garbingų apdovanojimų. Tačiau 1998 metais tarnyboje jis buvo aptiktas išgėręs, todėl buvo pažemintos jo pareigos – iš seržanto į specialistą.

Po kurio laiko vyras išvis buvo atleistas iš tarnybos už blogą elgesį.

Kruvino incidento aplinkybes atskleidę pareigūnai žiniasklaidai patvirtino, kad ginklą W. M. Page'as buvo įsigijęs legaliai.

Šio užpuoliko psichologinį portretą sudėlioję Federalinio tyrimų biuro specialieji agentai visuomenei paskelbė, kad W. M. Page'as buvo užkietėjęs neonacis, visą kūną išsitatuiravęs gotų simboliais ir užrašais. Jis buvo įkūręs net savo muzikos grupę ir dažnai bendravo su baltųjų rasistų muzikos grupių įrašus platinančia kompanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkvėpė ir „Amerikos psichopatas"?

Bene didžiausio atgarsio šiais metais Amerikoje sulaukė Jameso Holmeso sukeltas išpuolis Ororoje, Kolorade, kai liepos 20-ąją jaunų žiūrovų sausakimšoje kino teatro salėje vyko laukiamiausio metų filmo apie amžiną kovotoją su blogiu Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas" pirmas naktinis seansas.

24 metų buvęs Kolorado universiteto doktorantas nušovė 12 ir sužeidė 58 žmones.

Jamesas Holmesas (nuotr. SCANPIX)Jamesas Holmesas (nuotr. SCANPIX)

Kino teatro salėje galingu ginklu siautėjęs J. Holmesas vėliau pareigūnams aiškino, kad žiūrovus užpuolė atsitiktinai – jų vietoje galėjo būti bet kurie kiti asmenys. Žudikas teisėsaugai prisipažino, kad likus kelioms dienoms iki išpuolio taip įsijautė į pagrindinio filmo herojaus Betmeno priešo Džokerio vaidmenį, kad net plaukus nusidažė oranžine spalva.

REKLAMA

Iškart, kai buvo sulaikytas J. Holmesas, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad jis dar iki išpuolio vienai psichiatrei prasitarė apie savo ketinimus. Tokią baisią žinią sužinojusi moteris kreipėsi ne tik į pažįstamus kolegas, bet ir teisėsaugininkus, tačiau į jos būgštavimus kažkodėl niekas rimtai nereagavo.

Pagrindinį vaidmenį filme „Tamsos riterio sugrįžimas“ atlikęs britų aktorius Christianas Bale'as su prodiuseriais iš Betmeno trilogiją pristačiusios kino kompanijos artimiausiu metu žadėjo išmokėti apvalias kompensacijas Kolorade artimųjų netekusiems ir sužalojimus besigydantiems žmonėms.

REKLAMA

Panašu, kad daugelyje populiarių pastarojo meto Holivudo filmų nusifilmavęs Ch. Bale'as taip pasielgė neatsitiktinai, nes kai kuriuose sluoksniuose imta kalbėti, jog Kolorado maniaką žudynėms įkvėpė ne tik Betmenas, bet ir aktoriui prieš dešimtmetį pasaulinį pripažinimą pelnęs filmas „Amerikos psichopatas“.

Šioje juostoje Ch. Bale'as meistriškai suvaidino išpaikintą Volstrito biržos maklerį, kuris naktimis Niujorko gatvėse žudo niekuo dėtus žmones. Filmo pabaigoje paaiškėja, kad nerūpestingai ir prašmatniai gyvenęs verslininkas iš tiesų turėjo užslėptų psichinių bėdų, o savo naktinėmis žudynėmis bandė prablaškyti jį kamuojančio nuobodulio rutiną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draučių byloje – ligos žymė

Nepriklausomoje Lietuvoje ginkluotų pamišėlių atvejų pasitaikė nedaug. Bene garsiausias toks atvejis nuskambėjo 1998-ųjų vasario 15-ąją. Tądien atokaus Širvintų rajono kaimo gyventojas 58 metų Leonardas Zavistonovičius nušovė 8 žmones, 2 sužeidė. Vienas iš jų po savaitės mirė ligoninėje.

Gyvi liko tik du šio penkių vienkiemių kaimo gyventojai.

L. Zavistonovičius kaimynus ėmė šaudyti legaliai įgytu šautuvu.

Po žudynių pasigirdo kalbų, kad Vasario 16-osios išvakarėse lenkų tautybės vyrui pasimaišė protas, todėl paleistais šūviais jis išliejo pyktį ant lietuvių.

REKLAMA

Iš tiesų pareigūnai vėliau nustatė, kad L. Zavistonovičius anksčiau du kartus buvo gulėjęs Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, Vasaros gatvėje.

Ši tragedija sukėlė nemažai diskusijų, kas yra tikrasis kaltininkas, kuris lengva ranka pasirašė, kad atokaus kaimo psichikos ligoniui būtų išduotas leidimas ginklui laikyti. Po Draučių kaimo skerdynių sveikatos apsaugos ministro sprendimu mūsų šalyje buvo sugriežtinta leidimų turėti ginklą išdavimo tvarka.

2001 metų sausio 19-ąją kaunietis Romas Zamolskis, pravarde Zamas, vienmarškinis pabėgo iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės.

REKLAMA

Šiandien vienu pavojingiausių ir ieškomiausių nusikaltėlių Lietuvoje laikomas R. Zamolskis yra kaltinamas keliomis žmogžudystėmis. Tačiau vis dažniau kyla rimtų abejonių, ar šitiek metų nesugaunamas ir naujais nusikaltimais įtariamas R. Zamolskis išties galėjo būti psichiškai nesveikas. Galbūt jis paprasčiausiai simuliavo psichinę negalią ir norėjo būti išsiųstas pas psichiatrus, mat kadaise trijomis žmogžudystėmis, plėšimu, vagystėmis, chuliganizmu kaltintas vyras tikėjosi sušvelnintos kalėjimo bausmės.

Apsiginklavę šveicarai problemų nekelia

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) psichologijos docentas Visvaldas Legkauskas domisi ginkluotų pamišėlių gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas yra beprotis? Tai žmogus, kuris savo elgesiu stebina aplinkinius. Psichologų pastebėjimais, tai tokie žmonės, kuriems būdingas ištisas daugybės savito, keisto elgesio motyvų rinkinys. Žvelgiant į Draučių ar Norvegijos tragedijų personažus, gana sunku rasti psichikos sutrikimų. Ar nebus taip, kad pats žmonių sukeltas ekstremalus veiksmas jų nepaversdavo bepročiais? – retoriškai klausė V. Legkauskas. – Kai pradedama nekęsti visos žmonių kategorijos, tarkime, tam tikros tautybės ar netradicinės lytinės orientacijos atstovų, tada galima teigti, kad žmogų slegia išties rimta psichologinė našta.“

VDU docentas V. Legkauskas mano, kad šūviai Amerikoje netyla dėl to, jog šioje šalyje ginklą įsigyti yra itin paprasta (nuotr. SCANPIX)VDU docentas V. Legkauskas mano, kad šūviai Amerikoje netyla dėl to, jog šioje šalyje ginklą įsigyti yra itin paprasta (nuotr. SCANPIX)

V. Legkauskas mano, kad nesudėtingą ginklų įsigijimo klausimą Amerikoje skatina laisvas jų realizavimo įstatymas, todėl ginklų vis dažniau įsigija ne tik nepilnamečiai moksleiviai, bet ir anksčiau teisti ar psichikos sutrikimų turintys šalies gyvetojai. Europoje vienintelėje Šveicarijoje armija yra sukurta savigynos principu, todėl karo atveju kone kiekvienas šveicaras gali būti pašauktas į karinę tarnybą. Užtat daugelio jų namuose guli šautuvas.

REKLAMA

Tiesa, kažkodėl apie masines skerdynes iš šios išskirtinai aukšto lygio kultūriniais bruožais garsėjančios šalies vis dar nepasiekia jokios žinios.

TIK FAKTAI

Rugpjūčio 24 dieną Norvegijoje bus skelbiamas nuosprendis Anderso Behringo Breiviko byloje.

Pernai liepos 22-ąją dviguba jo ataka prasidėjo Oslo centre, kur A. B. Breivikas susprogdino galingą bombą prie pagrindinės vyriausybės būstinės.

Po sprogdinimo, užmušusio 8 žmones, jis nuvyko į Utiojos salą ir nušovė ten dar 69 žmones, daugiausia – paauglius, iš kurių jauniausia auka buvo ką tik atšventusi 14-ąjį gimtadienį.

Pirmoji psichiatrų komanda nustatė, kad A. B. Breivikas serga paranoja ir šizofrenija, tačiau vėliau paskirta kita ekspertų komanda padarė priešingas išvadas.

Iki šiol didžiausias vieno žmogaus sukeltų masinių žudynių rekordas pasaulyje priklauso Virdžinijos technikos universiteto studentui Cho Seung-Hui iš Pietų Korėjos. Jis 2007 m. balandį savo aukštojoje mokykloje nužudė 32 žmones, sužeidė 15 ir vėliau nusižudė. Nustatyta, kad vaikinas buvo pamišėlis.

Policijos departamento tinklalapyje kaip vienas iš penkių ieškomiausių nusikaltėlių šiandien minimas 60 metų vilnietis Algirdas Aleksa, 2008-ųjų lapkritį Trakų rajono Julijanavos kaime medžiokliniu šautuvu nušovęs savo sugyventinę ir pasikėsinęs nužudyti dar du žmones.

REKLAMA

Iškart po įvykio kalbėta, kad vyras turėjo psichikos sutrikimų.

A. Aleksos paiešką tebevykdo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Asmenų paieškos skyrius. Tačiau apie konkrečius paieškos veiksmus policijos komentarai „Balsas.lt savaitei“ nebuvo teikiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų