REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie metalai, naudojami pagaminti telefonams ar kitiems elektroniniams įrenginiams, yra išgaunami Demokratinėje Kongo respublikoje. Dėl to jie vadinami „kruvinaisiais telefonais“, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai sako, kad šie deimantai padeda palaikyti vieną kruviniausių pasaulio konfliktų. Tarptautinio Išteklių komiteto duomenimis, nuo 1998 metų karo sukeltos priežastys, įskaitant infekcijas ir mirtis badu, čia jau užgesino 5,4 mln. gyvybių.

REKLAMA

Tiesa, kaip rodo trečiadienį išleistas bendrovės „Enough Project“ tyrimas, vis mažiau metalų atkeliauja iš kruvinų zonų.

Taip vyksta dėl to, kad tokios bendrovės kaip „Apple“, „HP“, „Microsoft“ ar „Dell“ išmoko atsekti įrenginių gamybai naudojamų metalų šaltinį. Bendrovių gamyklose yra sumontuoti specialūs įrenginiai, leidžiantys patikrinti metalų kilmės vietovę. Bendrovėse taip pat veikia ir sertifikavimo sistema.

REKLAMA
REKLAMA

„Enough Project“ vertinimu, kitos didelės įmonės, kaip „Nintendo“, „Canon“, „Nikon“ ar „Sharp“ beveik nedėjo pastangų, kad sumažintų „kruvinųjų telefonų“ gamybą, o „Nintendo“ buvo vienintelė iš 24 tyrime dalyvavusių įmonių, kuri nė kiek neprisidėjo prie tokių technologijų.

Pačios bendrovės „Nintendo“ vadovai aiškino, kad įmonė pati tiesiogiai nedalyvauja žaliavų tiekime – tam samdomos kitos bendrovės.

Aukščiausioje vietoje yra išsidėsčiusi bendrovė „Intel“, kuri ėmėsi 60 proc. jai rekomenduotų veiksmų, o „Apple“ ir „Google“ surinko po 38 proc. ir taip pat buvo aukštose pozicijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, bendrovėms dar liko nemažai darbo.

„Tam, kad būtų sustabdyti „kruvini telefonai“, reikės dar daugelio šalių vyriausybių ir įmonių bendrų pastangų. O paskatas joms turėtų suteikti sąmoningas vartotojų pasirinkimas ir paklausos reguliavimas“, – rašoma tyrimą vykdžiusios įmonės pranešime.

Tiesa, bendrovių pastangos palaipsniui duoda vis daugiau rezultatų. Pinigų suma, kurias ginkluotos neramumus keliančios gaujos gauna iš trijų pagrindinių metalų per metus sumažėjo 65 proc.

Dar 2010 metais JAV pasiūlytos taisyklės gali reikalauti bendroves atskleisti, ar jie metalus išgauna iš konfliktinių karo zonų. Dėl taisyklių bus balsuojama jau rugpjūčio 22 dieną.

REKLAMA

Keturi pagrindiniai metalai – auksas, alavas, tantalas ir volframas – yra plačiai naudojami elektroniniuose įrenginiuose ir yra kasami rytinėje Kongo dalyje, kuri konfliktuose buvo aktyviausia nuo jų pradžios.

Kai kurios grupuotės nuolat pelnosi iš šių metalų gavybos, versdamos žmones juos kasti.

Naujosios sertifikatų sistemos principas – visos iš Kongo atkeliaujantys metalų dėžės pažymimos specialiais brūkšniniais kodais, pagal kuriuos ir galima būtų spręsti, ar metalai yra iš nekonfliktinių zonų.

Lieka dar daug problemų. Sparčiai auganti sukilėlių grupė „M23“ užsiima aukso kontrabanda ir gali dar labiau destabilizuoti kasybos pramonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų