REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepą ir rugpjūtį dėl oro sąlygų dauguma Somalio piratų lieka namie, bet patys aršiausi tęsia veiklą vandenyse, laikomuose pavojingiausiais pasaulyje. Tačiau duomenys rodo, kad šį liūčių sezoną piratų elgesys pasikeitė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo birželio 19 d. Somalio piratams nepasisekė paimti į nelaisvę nė vieno laivo, o nuo birželio 26 d. net nebuvo bandyta užgrobti laivų.

REKLAMA

Tai ilgiausias tylos laikotarpis Somalio piratavimo istorijoje nuo 2007 metų. Manoma, kad piratų aktyvumas sumažėjo dėl didesnės laivų ginkluotos apsaugos, tarptautinių jūrų patrulių ir blogo oro.

Šių metų pirmąjį pusmetį piratų atakų sumažėjo 60 proc., palyginti su tuo pačiu metu pernai.

Apie tris tuzinus karo laivų patruliuoja didesnėje nei 2,5 kvadratinių jūrmylių teritorijoje. Taip pat prekybinių laivų kapitonai išmokyti apsiginti nuo atakų.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, imtasi priemonių padėti žmonėms užsidirbti kitokiais būdais ir taip atimti iš piratų žmogiškuosius išteklius.

Tačiau svarbiausia, kad padaugėjo privačios ginkluotos laivų apsaugos. Būtent jos labiausiai baiminasi Somalio piratai ir dėl to neatakuoja vertingiausių laivų.

2009-aisiais, sėkmingiausiais piratų metais, somaliečiams pavykdavo užgrobti vieną iš trijų nusižiūrėtų laivų. Praėjusių metų pabaigoje piratai užimdavo vieną iš 20 vertingiausių objektų, kurių dauguma dabar apsaugomi privačiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to piratai priversti taikytis į abejotinos vertės žvejybos laivus. Tačiau finansiškai tokių laivų užgrobimo grąža yra per maža ir piratų lyderiai dabar teigia baigiantys piratavimą ir keičiantys užsiėmimą į, pavyzdžiui, žmonių grobimą.

Tačiau jei nebus imtasi piratavimo šaknų naikinimo, karo laivams nutraukus patruliavimą ir atsisakius privačios apsaugos piratai turėtų vėl suaktyvėti. Piratavimas vis dar išlieka vienas geriausių būdų išgyventi Somalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų