REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as sekmadienį padarė pirmą viešą pareiškimą nuo birželio, kai apsistojo Ekvadoro ambasadoje Londone, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

J. Assange'as ragino JAV prezidentą Baracką Obamą „pasielgti teisingai“, o jo vyriausybę „išsižadėti prieš „WikiLeaks“ nukreiptos raganų medžioklės“.

REKLAMA

„WikiLeaks“ įkūrėjas kalbą sakė stovėdamas ambasados balkone. Jis dėkojo Ekvadoro prezidentui, kuris jam suteikė politinį prieglobstį. J. Assange'as teigė, kad, kilus grėsmei „WikiLeaks“ tinklalapiui, grėsmė kilo ir išraiškos laisvei.

„Turime pasinaudoti šia akimirka ir aiškiai išsakyti, kokias alternatyvas turi JAV vyriausybė. Ar JAV vyriausybė atsigręš ir iš naujo patvirtins revoliucines vertybes, kurių pagrindu buvo įkurta? Ar nusiris į prarają ir nutemps mus visus į pavojingą pasaulį, kuriame klesti priespauda, kur žurnalistai nutyla bijodami persekiojimo, o gyventojai turi šnabždėtis tamsoje“, – kalbėjo J. Assange'as.

REKLAMA
REKLAMA

Australų programuotojas J. Assange'as 2006 metais sukūrė „WikiLeaks“ tinklalapį, kuriame buvo skelbiama „nutekėjusi“ slapta informacija, demaskuojanti korupciją ir piktnaudžiavimą valstybinėse organizacijose. Tinklalapio operatore J. Assange'as, tuo metu gyvenęs Švedijoje, pasirinko tenykštę kompaniją. 2010 metais, kai tinklalapio įkūrėjas buvo Didžiojoje Britanijoje, Švedija apkaltino jį išžaginimu ir pareikalavo jo ekstradicijos.

Šių metų birželio 19 d., kai Londono teismas atmetė apeliaciją dėl sprendimo išduoti australą Švedijai, J. Assange'as paprašė Ekvadorą suteikti jam prieglobstį. Nuo to laiko jis yra šios šalies ambasadoje Londone. Ekvadoras suteikė jam politinį prieglobstį, bet Didžiosios Britanijos vyriausybė pareiškė, kad neleis J. Assange'ui išvykti ir sulaikys jį, kai tik šis išeis iš Ekvadoro ambasados. Tokiu atveju J. Assange'as bus deportuotas į Švediją, iš kur, kaip būgštauja „WikiLeaks“ įkūrėjas, jis gali būti išgabentas į JAV, kur jam pateikti kaltinimai šnipinėjimu ir slaptos informacijos paskelbimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų