REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai teigia, kad žmogaus organizme yra apie 90 rudimentų. Šie nefunkcionuojantys organai yra laikomi evoliucijos balastu. Daugeliui jie netrukdo, tačiau būna atvejų, kuomet jie mus verčia kentėti.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomiausiu rudimentu yra laikomas stuburgalis (uodegikaulis) – liudijimas to, kad mūsų protėviai turėjo uodegas. Iš 100 000 kūdikių du gimsta su uodega, kuri paprastai yra pašalinama chirurginiu būdu. Aklosios žarnos kirmėlinės ataugos uždegimas paguldo ant to paties chirurgo stalo 89 proc. suaugusiųjų. Kas trečiam neteisingai išdygsta protiniai dantys. Jeigu žandikaulyje trūksta vietos, juos tenka pašalinti. Ir, pagaliau, vadinamoji „žąsies“, arba pašiurpusi oda leidžia išsaugoti šilumą pakeliant plaukų dangą. Seniai nebeturime jokios dangos, o refleksas išliko.

REKLAMA

Tiesa, pamažu mokslininkai reabilituoja tam tikras kūno dalis priskirdami jas naudingų kategorijai. Pasirodo, „nenaudinga“ blužnis padeda organizmui atsigauti po širdies priepuolio. „Nereikalingas“ apendiksas išgelbės nuo apsinuodijimo. Stuburgalio kaulai atlieka svarbų vaidmenį kaulų ir raumenų sistemoje.

Beje, Darvino laikais buvo manoma, kad žmogaus organizme yra apie 200 rudimentų! Mokslui vystantis, šis skaičius, kaip matome, ženkliai sumažėjo. O gal tai dar ne viskas ir mūsų laukia dar įdomesni atradimai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų