REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gru­pė šiau­lie­čių ini­ci­juo­ja II pa­sau­li­nio ka­ro ka­rių ka­pų ir obe­lis­ko iš­kė­li­mą nuo Šv. Pet­ro ir Po­vi­lo ka­ted­ros ir vys­ku­pi­jos ku­ri­jos priei­gų į bend­ras mies­to ka­pi­nes. Ar­gu­men­tai: Lie­tu­vos gy­nė­jų ka­pų mies­tų cent­ruo­se nė­ra, ne­rei­kia jų ir prie nau­jo­jo Vys­ku­pi­jos ku­ri­jos pa­sta­to.

REKLAMA
REKLAMA

Mies­to me­ras Jus­ti­nas Sar­taus­kas tai pa­va­di­no ir po­li­ti­nės įtam­pos di­di­ni­mu prieš rin­ki­mus.

REKLAMA

Pen­kių žmo­nių ini­cia­ty­va

Va­kar į re­dak­ci­ją atė­jęs šiau­lie­tis moks­lų dak­ta­ras, ge­ne­ti­kas Kle­men­sas Buš­ke­vi­čius pra­ne­šė, kad Šiau­liuo­se tik ką su­si­kū­rė ka­rių ka­pų iš­kė­li­mo iš mies­to cent­ro ini­cia­ty­vi­nė gru­pė.

Jo­je – pen­ki Šiau­lių ka­ted­rą lan­kan­tys ti­kin­tie­ji. Gru­pė ju­ri­diš­kai neį­re­gist­ruo­ta.

„Rei­kia at­lais­vin­ti vie­tą“, – sa­kė K. Buš­ke­vi­čius.

Kam?

Vy­ras paaiš­ki­no: „Ša­lia ti­kin­čių­jų lan­ko­ma ka­ted­ra, nau­jas vys­ku­pi­jos ku­ri­jos pa­sta­tas, prie ku­rių ka­pai ne­tin­ka. Ne vie­ta čia ka­pams“.

REKLAMA
REKLAMA

„Ka­dan­gi ant Baž­ny­čios bus di­de­lis puo­li­mas, jei­gu ji iš­kels to­kią idė­ją, tai mes Vys­ku­pi­ją da­bar pa­lai­ko­me nuo­ša­ly ka­rių ka­pų iš­kė­li­mo klau­si­mu“, – pra­si­ta­rė K. Buš­ke­vi­čius.

No­rė­ta pa­si­tei­rau­ti ir Šiau­lių vys­ku­po Eu­ge­ni­jaus Bar­tu­lio, ar to­kia inicia­ty­va bu­vo de­rin­ta ku­ri­jo­je.

Ku­ri­jos dar­buo­to­ja, iš­gir­du­si, ko no­ri­me klaus­ti vys­ku­po, paaiš­ki­no: „Vys­ku­pi­ja lie­ka nuo­ša­ly­je, nes to­je vie­to­je ne Vys­ku­pi­jos, o Sa­vi­val­dy­bės že­mė“. Neat­sa­ky­ta li­ko į klau­si­mą, gal vys­ku­pas žai­džia ini­cia­ty­vi­nės gru­pės na­rių ran­ko­mis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

No­ri nuo­mo­nių

K. Buš­ke­vi­čiaus tei­gi­mu, ini­cia­ty­vi­nė gru­pė pir­miau­sia krei­pė­si į kon­ser­va­to­rių Vy­riau­sy­bės at­sto­vą Šiau­lių ap­skri­ty­je Jo­ną No­vog­rec­kį.

„Jis ne­prieš­ta­rau­ja iš­kė­li­mui, jei­gu vis­kas bus tei­siš­kai at­lik­ta, jei­gu bus Sa­vi­val­dy­bės spren­di­mas, Vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro lei­di­mas, pro­jek­tai“, – J. No­vog­rec­kio žo­džius per­da­vė K. Buš­ke­vi­čius.

Pir­ma­die­nį ini­cia­ty­vi­nė gru­pė ke­ti­na kreip­tis į mies­to me­rą Jus­ti­ną Sar­taus­ką šiuo klau­si­mu, į šiau­lie­čius Sei­mo na­rius.

REKLAMA

„No­ri­me iš­girs­ti ir Šiau­lių kraš­to žmo­nių nuo­mo­nę. Ar jie ga­lė­tų pa­rem­ti fi­nan­siš­kai ka­pų iš­kė­li­mą? O gal ka­pus lai­ky­ti to­je vie­to­je il­giau ir pa­lik­ti juos iš­kel­ti atei­nan­čioms kar­toms, anū­kams, nes jie vis tiek kels ši­tą klau­si­mą. Vi­siems aiš­ku, kad mi­ru­siems žmo­nėms vie­ta yra ka­puo­se, o ne mies­to cent­re“, – dės­tė K. Buš­ke­vi­čius.

Skai­čiuo­ja dau­giau ka­pų

„Čia il­si­si ne vien ru­sų, bet ir ki­tų tau­ty­bių ka­rių pa­lai­kai. Apie sep­ty­nias­de­šimt pa­lai­do­tų žmo­nių“, – ka­rių ka­pų is­to­ri­ją dės­tė K. Buš­ke­vi­čius.

REKLAMA

Pri­min­ta, kad ša­lia ka­ted­ros yra dau­giau ka­pų. Ma­no­ma, kad ant bu­vu­sių ka­pų pa­sta­ty­ta ir nau­jo­ji Vys­ku­pi­jos ku­ri­ja.

„Taip, yra ten ir dau­giau ka­pų, bet nė­ra išo­ri­nių po­žy­mių, kad ten ka­pi­nės. Tik ar­cheo­lo­gi­niai įro­dy­mai“, – pri­pa­ži­no K. Buš­ke­vi­čius.

Pra­šys pi­ni­gų

„Ap­ta­rė­me, kad vis­ką, kaip yra da­bar, su vi­sais ant­ka­piais rei­kia per­kel­ti ten, kur vi­si gul­sim, – į mies­to ka­pi­ny­ną. Vis­ką taip pat įreng­ti, kaip at­ro­do ir da­bar. Su­kal­ti kars­te­lius kiek­vie­nam ir su ka­riš­ka pa­gar­ba per­lai­do­ti. Pas­kai­čia­vo­me, kad tam rei­kės apie 1,5 mi­li­jo­no li­tų“, – dės­tė idė­ją K. Buš­ke­vi­čius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo tei­gi­mu, ka­dan­gi Sa­vi­val­dy­bei ir Vy­riau­sy­bei lė­šų trūks­ta, bus ban­do­ma pra­šy­ti vers­li­nin­kų, vi­suo­me­ni­nių or­ga­ni­za­ci­jų pa­ra­mos.

„Kreip­si­mės ir į Ame­ri­kos lie­tu­vių bend­ruo­me­nes“, – sa­kė K. Buš­ke­vi­čius.

Tarp­tau­ti­nio skan­da­lo ne­nei­gia

Ini­cia­ty­vi­nės gru­pės na­rys K. Buš­ke­vi­čius pri­pa­ži­no, kad ka­rių ka­pų iš­kė­li­mas Šiau­liuo­se ga­li su­kel­ti tarp­tau­ti­nį skan­da­lą ir dar pa­blo­gin­ti san­ty­kius su Ru­si­ja.

REKLAMA

„Es­ti­joje, ma­tot, kas bu­vo, kai pa­mink­lą ka­riui iš­kė­lė? Bet rei­kia pro­tau­ti: ar ga­li­me lai­ky­ti tas ka­pi­nes to­liau to­je pat vie­to­je, kai dvi­de­šimt me­tų esa­me ne­prik­lau­so­mi? Ar yra nors vie­no Lie­tu­vos par­ti­za­no ka­pas mies­to cent­re? Vi­si il­si­si ra­miai ka­puo­se“, – dės­tė K. Buš­ke­vi­čius.

Nusp­ręs vy­riau­sy­bės

„Vi­siš­kai aiš­ku, kad Ru­si­jos kon­su­la­to po­zi­ci­ja dėl ka­rių ka­pų iš­kė­li­mo yra nei­gia­ma. Ka­pai tu­ri lik­ti ten, kur jie ir yra. Tuo la­biau, kad Šiau­lių mies­to cent­ri­nė­je da­ly­je yra ir dau­giau ka­rių ka­pi­nių“, – iš­gir­dęs apie šiau­lie­čių ini­cia­ty­vą iš­kel­ti ka­rių ka­pus sa­kė Ru­si­jos ge­ne­ra­li­nio kon­su­la­to Klai­pė­do­je kon­su­las Vla­di­mir Po­pov.

REKLAMA

„Bet ku­riuo at­ve­ju toks klau­si­mas tu­ri bū­ti spren­džia­mas vy­riau­sy­bių lyg­me­ny­je. To­dėl čia svar­bi ne tik ini­cia­ty­vi­nės gru­pės po­zi­ci­ja. Mes ste­bė­si­me šią si­tua­ci­ją. Gal­būt ini­cia­ty­vi­nė gru­pė su­pras, kad ši­tuo klau­si­mu ne­ver­ta už­siim­ti?“, – pri­dū­rė V. Po­pov.

V. Po­pov pri­mi­nė, kad ka­rių ka­pi­nių klau­si­mu Šiau­liuo­se yra suin­te­re­suo­ta ir pra­vos­la­vų cerk­vė, ka­ro ve­te­ra­nų, ko­vo­ju­sių an­ti­hit­le­ri­nės koa­li­ci­jos pu­sė­je, bend­ri­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pa­lies­tų dau­ge­lio žmo­nių in­te­re­sus“, – pa­brė­žė kon­su­las.

„Nė­ra net ga­li­my­bės svars­ty­ti“

„Ne­be pir­mą kar­tą gir­džiu apie tai, kad rei­kia iš­kel­ti ka­rių ka­pus. Jau ke­le­tą kar­tų tai ban­dy­ta kel­ti. Šiau­liuo­se yra apie dvi­de­šimt ka­pi­nių, bet nė vie­nų ne­ke­ti­na­me nei per­kel­ti, nei nai­kin­ti. Ne­ke­ti­na­ma kel­ti nei Su­ki­lė­lių kal­ne­lio vo­kie­čių ka­pi­nių, nei šių. Nors ka­pi­nes iš Su­ki­lė­lių kal­ne­lio kai kam ir­gi la­bai no­rė­tų­si iš­kel­ti. Tai is­to­riš­kai su­si­for­ma­vu­sios vie­tos, ne­ma­tau net ga­li­my­bės svars­ty­ti ka­pi­nių iš­kė­li­mo klau­si­mo“, – tei­gė Šiau­lių mies­to me­ras Jus­ti­nas Sar­taus­kas.

REKLAMA

Me­ras, vėl iš­ki­lus ka­pi­nių iš­kė­li­mo klau­si­mui užuo­dė ir po­li­ti­nę rei­ka­lo po­teks­tę – ar­tė­ja rin­ki­mai.

„To­kie klau­si­mai ne­lai­ku ke­lia­mi ir tai su­si­ję su po­li­ti­ka­vi­mu. Jei­gu mes pra­dė­tu­me nag­ri­nė­ti to­kius klau­si­mus, tai tu­rė­tu­mėm la­bai di­de­lių pro­ce­dū­rų“, – ma­no me­ras.

O jei­gu me­ro pa­pra­šy­tų ka­rių ka­pus iš­kel­ti pa­ts vys­ku­pas Eu­ge­ni­jus Bar­tu­lis?

„Vie­no­dai, ar vys­ku­pas, ar ne vys­ku­pas kreip­tų­si, ka­pi­nių klau­si­mas šian­dien yra ne­svars­to­mas“, – tei­gė J. Sar­taus­kas.

REKLAMA

Ka­pų su ant­ka­piais, pa­sak me­ro, yra pa­čios ka­ted­ros šven­to­riaus te­ri­to­ri­jo­je.

„O kas nu­spren­dė, ke­li ka­pai dar nė­ra ka­pi­nės? Fi­lo­so­fiš­kai žvel­giant, ka­da vy­rą pra­de­da va­din­ti pra­pli­ku­siu, kai dar li­kę ke­li plau­kai, ar jau vi­sai ne­be­li­kę?“, – re­to­riš­kai klau­sė me­ras J. Sar­taus­kas.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų