REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė jau parengė darbų, kuriuos Seimas turės atlikti per artėjančią rudens sesiją, sąrašą. Jame – 87 pagrindinių įstatymų projektai, neskaitant lydimųjų. Kaip ir kasmet, svarbiausias darbas rudenį – valstybės biudžeto tvirtinimas, tačiau tikriausiai jį atliks jau naujai išrinktas Seimas. Jei programai bus pritarta, Seimas bus įpareigotas ne tik pažaboti pensijų fondus, kompensuoti sumažintas senatvės bei netekto darbingumo pensijas, sumažinti verslą prižiūrinčių įstaigų skaičių ir atlikti kitus darbus, bet ir įteisinti... kanapes, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės parengta Seimo darbų programa suskirstyta į kelias dalis. Pirmąją, pavadintą „Stabilūs viešieji finansai“, matyt, galima pavadinti svarbiausia – 2013 metų valstybės, Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir „Sodros“ biudžetų tvirtinimas.

REKLAMA

Parlamentarai taip pat turės apsispręsti, kokio dydžio algas 2013-aisiais mokėti valstybės politikams, pareigūnams ir teisėjams, sugalvoti, kaip turės būti kompensuojamos per krizę sumažintos socialinio draudimo senatvės bei netekto darbingumo pensijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teiks naujos redakcijos Pensijų kaupimo įstatymą, kurio tikslas – tobulinti galiojančią pensijų sistemą: atpiginti ją pensijų kaupimo dalyviui, nustatyti palankesnes pensijų kaupimo bendrovės keitimo sąlygas, teisiškai aiškiau reguliuoti pensijų išmokas, įteisinti centralizuotą pensijų anuiteto įsigijimą, atlyginimą „Sodrai“ už kaupiamųjų įmokų administravimą, tobulinti pensijų fondų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Antra programos dalis vadinasi „Palankesnė aplinka verslui“. Deklaruojama, kad patvirtinus visus joje surašytus projektus supaprastės teritorijų planavimo procesas, didės darbo santykių lankstumas (nors profsąjungos prieš tai kategoriškai pasisako), bus skatinamas naujų darbo vietų kūrimas, Vilniaus, Palangos, Kauno oro uostai bus pertvarkyti į akcines bendroves, kurių vienintelis akcininkas būtų valstybė.

Susisiekimo ministerija teiks projektą, kad valstybės įmonių, prižiūrinčių valstybinės reikšmės kelius, skaičius sumažėtų nuo 11 iki 6. Sveikatos apsaugos ministerija siūlys panaikinti įpareigojimą ūkio subjektams vykdyti sveikatos stebėsenos programas, taip esą mažinant administracinę naštą verslui. Beje, nors viešųjų įstaigų, per įvairias programas melžiančių valstybę, jau ir taip apstu, Ūkio ministerija bandys prastumti projektą, dar labiau palengvinantį viešosios įstaigos steigimo procedūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirsnyje „Naujos kokybės viešosios paslaugos“ numatyta, kad pagaliau bus įgyvendintas centralizuoto valstybės nekilnojamojo turto valdymas, bus užtikrintas biudžeto lėšų taupymas supaprastinant juridinių asmenų likvidavimą, bus padidinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliojimai kovojant su organizuotu nusikalstamumu, kontrabanda, nelegalios migracijos procesais. Gera žinia verslui: Ūkio ministerija Seimui siūlys sumažinti verslą prižiūrinčių įstaigų skaičių. Taip norima jam sudaryti palankesnes sąlygas.

Kultūros ministerija norėtų nustatyti kadencijas muziejų ir bibliotekų vadovams. Taip esą bus gerinama jų valdymo kokybė ir atskaitomybė. O Teisingumo ministerija vietoj šiuo metu galiojančio Administracinių teisės pažeidimų kodekso jau rugsėjį siūlys patvirtinti Administracinių nusižengimų kodeksą. Be to, Seimui bus teikiamas projektas, įtvirtinantis specialią akušerių-ginekologų teisę atsisakyti atlikti nėštumo nutraukimą moters pageidavimu, apie tai iš anksto deklaravus, ir kartu juos įpareigojant tokiais atvejais nusiųsti pacientę pas kitą šias paslaugas teikiantį gydytoją.

REKLAMA

Žemės ūkio ministerija teiks naujos redakcijos įstatymą, numatančią naujas gyvūnų laikymo taisykles. Šiame projekte, be kita ko, numatyta, kad žiauriu elgesiu su gyvūnais bus laikomas kačių ir šunų žudymas mėsai, lyg kas tokią mėsą Lietuvoje valgytų, taip pat akcentuojama, kad, pavyzdžiui, erkių naikinimas nebus laikomas žiauriu elgesiu – lyg kas to nesuprastų.

Gera žinia neįgaliesiems: bus teikiamas projektas, draudžiantis savivaldybėms imti rinkliavas už automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilio statymo kortele, statymą. O socialiai labiausiai pažeidžiamiems asmenims (kas į šią sąvoką įeina – nenurodoma) ketinama sudaryti sąlygas mokėti mažesnes priemokas už kompensuojamuosius vaistus.

REKLAMA

Kita programos dalis – „Ekonominės nepriklausomybės stiprinimas“. Joje svarbiausi pažadai – užtikrinti pagrįstai mažesnes kainas šilumos vartotojams ir skatinti daugiabučių namų modernizavimą. Skirsnyje apie skaidrumą viešajame sektoriuje trys svarbiausi, tačiau vargu ar visi iš jų įgyvendinami punktai – esą bus nustatytas asmenų, dirbančių viešajame sektoriuje, sąžiningumą užtikrinančių priemonių kompleksas; visos valstybinės įstaigos turės viešai skelbti informaciją, susijusią su viešaisiais pirkimais; bus sugalvotos poveikio priemonės, atgrasančios vaistų platintojus nuo noro taikyti vaistams milžiniškus antkainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Karinėje“ programos dalyje įdomus tik vienas projektas, numatantis, kad, taupant lėšas, krašto apsaugos sistemoje bus atsisakyta tarnybinių butų, premijų skyrimo švenčių proga.

Ir dar Seimas turės į Lietuvos teisę perkelti krūvą ES direktyvų. Tarp jų – ir skandalingąją, liepiančią legalizuoti pluoštines kanapes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų