REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas kraštas turi savitų tradicijų ir ceremonijų, bet tik kai kurios iš jų taip sužavi keliautojus, kad tampa tikromis legendomis ar net būna perimamos ir paplinta po visą platųjį pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

Pavakario arbatėlė su užkandžiais (High Tea), Londonas, Anglija

Ši į pavakarę geriama arbata dažniausiai patiekiama su pienu (ne grietinėle) ir cukrumi. Prie jos patiekiami paplotėliai su tradiciniu Cornish kremu ar džemu, šviežios bandelės bei nedideli sumuštinukai su agurkais, lašiša ir kt. Tiesa, užkandžiai šioje ceremonijoje lieka antrame plane.

REKLAMA

Džino kokteiliai, Singapūras

Šis džino kokteilis (Singapore Slinge), siūlomas garsiuose šalies viešbučiuose, tarp jų ir „Raffles Hotel“, simbolizuoja kolonijinę prabangą. XX a. pradžioje vienas Singapūro barmenas, vardu Ngiam Tong Boon, sugalvojo unikalų kokteilį, kurį vienodomis dalimis sudarė džinas, vyšninis brendis ir „Benediktinas“. Šiandien minėtojo viešbučio restorane „Long Bar“ siūloma patobulinta šio kokteilio versija su sultimis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaljano rūkymas, Kairas, Egiptas

Kaljano rūkymas anaiptol nėra ypatinga ceremonija Kaire, tačiau tai tarsi meditacija ir savotiškas atsipalaidavimo būdas. Rūkyti kaljaną įprasta vakare, sutemus, lėtai, ramiai šnekučiuojantis apie politiką, šeimą, moteris ir kt. Nuo paprasto tabako jis skiriasi tuo, kad yra pagardintas pačiais įvairiausiais kvapais, pradedant mėta, kava ir baigiant ananasu ar net kramtomos gumos aromatu.

„La Tomatiña“, Bunolis, Ispanija

„La Tomatina“ – tai pomidorų „mūšio“ šventė, vykstanti kiekvienų metų paskutinį rugpjūčio ketvirtadienį Bunolio miestelyje. Šventė prasideda, kai sunkvežimiais atvežami ir iškraunami apie 150 tūkstančių pomidorų. Vietiniai gyventojai ir turistai suplūsta į nedidelį Valensijos miestelį, kad vienas kitą apmėtytų prinokusiais raudonais pomidorais. Ši šventė Ispanijoje švenčiama nuo 1952 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arbatos gėrimo ceremonija, Kiotas, Japonija

Japonų arbatos ceremonija – tai žaliosios arbatos matcha paruošimo ir patiekimo ritualas. Svarbiausia čia ne ragavimas, bet patiekimo estetika – su meile paruoštas dubenėlis arbatos. Kiekvienas šeimininko judesys ir gestas – tai siekis pamaloninti svečius. Su arbata gali būti patiekiami tenshin (užkandžiai), saldumynai ar kaiseki (keturių kursų valgis). Geriausios ceremonijos, kurias vainikuoja muzikiniai ir šokių pasirodymai, vyksta tradiciniuose Kioto arbatos namuose.

Buzkašis, Centrinė Azija

Buskašis, arba „ožio tampymas“, yra nacionalinis žaidimas, kurį žaidžia Afganistano, Kazachstano, Tadžikijos, Kirgizijos ir Uzbekistano tautos. Buskašio žaidimo taisyklės yra gana paprastos – kiekvienas raitelis turi stengtis pagriebti iš arenos vidurio ožio arba veršio lavoną be galvos ir apnešti jį ratu aplink visą areną. Kiti žaidėjai stengiasi tą ožį iš jo atimti. Nors, iš pažiūros, tai žiaurus žaidimas, Centrinės Azijos tautos juo didžiuojasi.

REKLAMA

Sauna, Suomija

Sauna – tai labai svarbi suomių gyvenimo dalis. Nenustebkite, jei Suomijoje pirtyje jums bus pasiūlyta nusirengti nuogai ir gerai išprakaituoti. Geriausios suomiškos pirtys – įsikūrusios ant ežero kranto ir yra kūrenamos malkomis. Dalis Suomijos pirčių mėgėjų mėgsta vanotis vantomis. Šioje šalyje sauna yra laikoma šeimos susirinkimo vieta.

Kava ceremonija, Ramiojo vandenyno šalys

Kava ceremonija yra pagrindinė daugelio šių rojaus salų kultūrinio bendravimo ir netgi pasaulėjautos dalis. Ceremonijos metu žmonės susėda aplink medinį indą, kuriame verdamas kava gėrimas. Tai neišvaizdaus augalo šaknies gėrimas, pasižymintis specifinėmis medicininėmis savybėmis. Aplink dubenį įsitaiso ceremonijos dalyviai. Kava vartojama ilgai, draugiškai, pokalbiams vis lėtėjant, o pasaulio suvokimui vis stiprėjant. Tai nėra alkoholis, greičiau natūralus silpnas narkotikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų