REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Boni ir Klaidas: saldžioji kruvinoji porelė (1)

Didžiosios depresijos metai Jungtinėse Amerikos Valstijose: skurdas, nedarbas, streikai, fabrikų ir bankų bankrotai. Pačioje šalyje siaučia gangsterių gaujos, o jas šiaip ne taip vaikosi teisėsaugos tarnai. Būtent tais 1930–1935 metais ir išgarsėjo (apie juos daug rašė spauda), tapo tarsi nacionalinėmis vertybėmis du jauni banditai – Boni ir Klaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiedu plėšikai buvo laikomi savotiškais to laikotarpio Robinu Hudu ir jo gražiąja mergina Marion.

REKLAMA

Žinoma, tiek Boni ir Klaido aukoms, tiek teisėsaugininkams ši pora neatrodė tokia romantiška. 1935 metų gegužės 23-iosios rytą Boni ir Klaidas buvo suvarpyti kulkų – pasaloje palaukę iki dantų ginkluoti policininkai jųdviejų raudoną „Ford'ą“ pavertė tikru rėčiu. Vėliau abiejų jaunuolių nuogus ir purvinus lavonus nufotografavo morge ant stalų. Boni ir Klaidui tebuvo šiek tiek daugiau negu 20 metų.

Vaikystėje vagiliavo

Klaidas Čestnatas Barou gimė 1909 metų kovo 24-ąją Teksaso valstijoje, mažame Teleko miestelyje netoli Dalaso. Jis buvo šeštasis, priešpaskutinis vaikas skurdžioje šeimoje. Būdamas 9 metų, už nuolatinį vagiliavimą Klaidas buvo išsiųstas į mažamečių nusikaltėlių pataisos namus.

REKLAMA
REKLAMA

Teleko miestelis stūksojo vidury „smėlio katilo“ – taip buvo pavadinta didžiulė JAV pietvakarių teritorija, nualinta sausros ir intensyvaus ūkininkavimo. Du trečdaliai jos gyventojų tuo metu išsikėlė kitur ieškodami geresnio gyvenimo. Tarp jų buvo ir Klaido tėvas, pusvelčiui pardavęs nugyventą ūkį. Klaidas pabandė aprūpinti šeimą duonos kąsniu, tačiau visi jo ketinimai ir darbai kirtosi su įstatymu.

Gabi mergaitė

1930-ųjų pradžioje jaunasis Klaidas Barou sutiko Boni Elizabetą Parker. Ji buvo mažutė, lieknutė (150 centimetrų ūgio ir 41 kilogramų svorio), linksma ir protinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Boni gimė 1910 metų spalio 1 dieną. Jos tėvas mirė, kai šiai tebuvo ketveri. Likusi našle motina su vaikais persikėlė į niūrų Dalaso rajoną.

Pasakojama, jog skurdžiai besiverčianti motina vis tiek leido mergaitę į mokyklą. Čia Boni išsiskyrė sugebėjimu rašyti – net laimėdavo literatūrinius konkursus ir išvis labai gerai mokėsi.

Boni ir jos sesuo anksti ištekėjo, ir abi – už nusikaltėlių. Kai Boni sukako 16 metų, plėšikas Rojus Torntonas tapo jos oficialiu vyru. Po metų jis pabėgo su meiluže.

Ėjo 1930-ieji. Boni neilgai liūdėjo. Kai maždaug po 3 mėnesių ji svečiavosi pas ranką susilaužiusią draugę, ten užsuko policijos visur jau ieškomas Klaidas... Tvirtinama, jog tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

REKLAMA

Areštas ir pabėgimai

Plėšikas Klaidas mylimosios glėbyje praleido vos vieną naktį – brėkštant rytui, Boni kambario durys buvo triukšmingai išspirtos ir įvirtę augaloti policininkai Klaidui užlaužė rankas... Tą kartą teismas paskyrė jam 2 metus kalėjimo ir 12 metų lygtinai.

Nors pora metų laisvės atėmimo bausmė tokiam plėšikui profesionalui atrodė menka, Klaidas nutarė bėgti. Ištikimoji Boni per eilinį pasimatymą, paslėpusi ginklą po sijonu, pro grotas jam perdavė užtaisytą 1855 metų konstrukcijos revolverį „Colt“. Mat net ir griežtas kalėjimo prižiūrėtojas nebuvo išdrįsęs nuodugniai patikrinti ir apieškoti mielos, draugiškos ir labai jau drovios merginos.

REKLAMA

Tą pačią naktį Klaidas pabėgo iš kalėjimo. Po poros dienų jį sučiupo. Dabar jam grėsė 14 metų kalėjimo. Teko imtis gana skausmingų ir drastiškų priemonių. Kameros draugelis „chirurgas“, paties Klaido primygtinai prašomas, savadarbiu peiliu nupjovė jam du pirštus. Sužalotąjį kalinį paleido į laisvę.

Pirmasis teistumas

Tuo metu JAV galiojo sausasis įstatymas, užtat atsirado puiki terpė banditizmui vešėti. Miestus valdė mafija, o provincijose buvo kovojama su banditais – tokiais kaip bankų plėšikas Džonas Dilindžeris, XX amžiaus 3-iajame dešimtmetyje siautėjęs JAV Vidurio Vakaruose. Dėl šalį apėmusios depresijos daugiau kaip 3 milijonai šeimų gyveno iš pašalpų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent tuo metu Boni ir Klaidas, apsiginklavę revolveriais, ėmė plėšti parduotuves visame Teksase. Boni, prisidengusi veidą šilkine skarele, šaudydavo į lubas, o jos mylimasis tuo metu skubiai kimšdavo į krepšį rastus pinigus.

Tai tęsėsi keletą mėnesių, kol plėšikai pateko į policijos pasalą Kaufmano mieste. Klaidas atsišaudydamas dėjo į kojas ir atsipirko tik nežymiu peties sužeidimu. Užtat policininkai sugavo Boni: ši klykė, kandžiojosi ir spardėsi, tad jai uždėjo antrankius ir nutempė į mašiną.

Teisėjai, pažvelgę į jaunutę, trapią ir mielą plėšikę, ilgai negalėjo patikėti, kad prieš juos – šaltakraujė nusikaltėlė. Savo išvaizda ir kalbomis suminkštinusi teisėjų širdis Boni buvo nuteista tik 3 metams nelaisvės. Už nepriekaištingą elgesį Boni buvo paleista anksčiau laiko. Grįžusi į laisvę mergina nepanoro gyventi dorai ir grįžo pas Klaidą. Pora vėl ėmėsi senojo amato.

REKLAMA

Kūrė įvaizdį

Plėšti Boni ir Klaidas važiuodavo kone kasdien. Protarpiais Boni ir Klaidas ilsėdavosi, linksmindavosi ir noriai pozuodavo prieš fotokameras. Nuotraukos didino populiarumą ir gerino jų įvaizdį. Spauda rašė apie juos įvairias istorijas – kartais tikras, kartais pagražintas. Viename laikraštyje plėšikai buvo vaizduojami kaip romantiška įsimylėjelių pora, bet kartu kaip negailestingi plėšikai ir žmogžudžiai, siaučiantys Luizianos, Oklahomos, Arkanzaso ir Misūrio valstijų miestuose. Kituose straipsniuose pasakota, jog Boni ir Klaidas nusikaltimo vietose, girdi, grobiantys žmones, o vėliau juos paleidžiantys ir dar pinigų duodantys. Tokios ir panašios istorijos apie šią plėšikų porą formavo visuomenės nuomonę apie juos: daugelis jų nekentė, bet kartu ir žavėjosi. Įspūdį stiprino ir gana dažnai spausdinamos romantiškos Boni ir Klaido nuotraukos – sprukdami iš vieno viešbučio, jie buvo palikę pačių prifotografuotą fotojuostą.

REKLAMA

Na o tikrovė buvo kur kas proziškesnė – netgi su pikantišku atspalviu. Kalėjimas aistringąjį Klaidą buvo padaręs biseksualų. Greitai ši dviejų žmonių gauja pasipildė trečiu nariu – Rėjumi Hamiltonu, su kuriuo Klaidas buvo susipažinęs kalėjime. Pasirodo, ten abu vyrai sekso malonumais trumpindavo nelaisvės laiką.

Iš pradžių Boni niekaip negalėjo susitaikyti su meile tai pačiai lyčiai, bet pamažu apsiprato, nebekreipė dėmesio. Ir liko Klaidui atsidavusi iki pat mirties.

Nauji nariai

Per metus šis nusikaltėlių trejetas nužudė 4 žmones. O grobdavo jie viską: pinigus, ginklus, automobilius, taikydavosi net į bankus. Jų įžūlumui nebuvo ribų, neatsilaikydavo nei banko užtvaros, nei apsaugininkai. Darbuotojai nespėdavo paspausti raudono aliarmo mygtuko, gulinčio vos per centimetrą nuo jų rankos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Hamiltonas, nors ir laikė save gimusiu po laiminga žvaigžde, į kalėjimą pakliuvo pirmas. Boni ir Klaidas mėnesiui aprimo ir ėmė ruoštis išvažiuoti iš Teksaso valstijos. Tačiau nespėjo – pakliuvo į pasalą. Tiek policininkai, tiek Boni su Klaidu atidengė ugnį. Per karštligišką susišaudymą buvo nukautas šerifo padėjėjas. Nusikaltėlių porai pasprukti pavyko, bet ant kojų buvo sukelta visa Teksaso policija.

Tarsi jausdama artėjančią mirtį, Boni ėmė elgtis dar įžūliau. Į gaują įsitraukė Klaido brolis Bakas ir šešiolikmetis Viljamas Danielis Džonsas.

REKLAMA

Plėšikams verkiant reikėjo papildyti ginklų atsargas, todėl Boni pasiūlė įsilaužti į Federalinį arsenalą Misūrio valstijoje, Springfildo mieste. Šis išpuolis pavyko sklandžiai. Sėkmė buvo apvainikuota kredito bendrovės apiplėšimu Kanzas Sityje. Policijos ieškomi 6 valstijose, šie gangsterių grįžo atgal į Dalasą aplankyti savo artimųjų.

Pirmosios nesėkmės

Po vieno juvelyrinės parduotuvės apiplėšimo Boni ir Klaidas netoliese išsinuomojo namą. Persikraustant smalsi kaimynė pastebėjo tarp kitų daiktų įtartinai styrančius ginklų vamzdžius ir paskambino policijai. Pareigūnai prisistatė tuoj pat, namą apsupo, tačiau buvo pasitikti kulkų lietumi. Jau pirmąja papliūpa pro langus buvo nušauti 2 policininkai. Kiti jų kolegos, nesitikėję tokio pasipriešinimo, sutriko. Pasinaudoję sumaištimi banditai šoko į automobilį ir nurūko dulkėtu keliu. Tą naktį jie nuvažiavo apie 600 kilometrų iki Teksaso.

REKLAMA

Klaidui buvo peršauta ranka, ji smarkiai kraujavo, tačiau plėšikai pagalbos niekur neieškojo – perrišo žaizdą važiuodami. Žinoma, prieš tai Boni segtuku iškrapštė kulką iš žaizdos.

Po savaitės beprotišku greičiu važiuodamas Klaidas padarė avariją – nulėkė nuo kelio. Automobilis apsivertė ir užsidegė. Klaidas sugebėjo mikliai atplėšti degančios mašinos dureles iš iššokti lauk, o Boni nepasisekė – ji smarkokai apdegė. Artimiausioje gyvenvietėje gailestingi žmonės jaunąją porą priglaudė ir pasiūlė iškviesti gydytoją. Boni kategoriškai atsisakė. Tuomet buvo iškviesta policija.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykę du policininkai tuoj pat buvo paimti įkaitais. Plėšikai įgrūdo juos į policijos automobilį, Klaidas sėdo prie vairo ir beprotišku greičiu, kaip mėgdavo važinėti, leidosi valstijos sienos link. Ten policininkus paleido.

Kitą sekmadienį portale „Balsas.lt“ skaitykite:

Apie tolesnius Boni ir Klaido išpuolius ir tai, kaip policijai pavyko juos sustabdyti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų