REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar teisingai šeimos gydytojai gydo populiariausiomis ligomis sergančius pacientus, nuo šiol atidžiai stebi Ligonių kasa.

REKLAMA
REKLAMA

Hipertoninė liga, bronchinė astma ir diabetas – nūdienos žmogų dažniausiai lydinčios ligos. Jų kamuojama ir didžiausia poliklinikose pas gydytojus besilankančiųjų dalis.

REKLAMA

Kad šeimos gydytojai šiomis ligomis sergantiesiems skirtų kuo daugiau dėmesio ir sėkmingiau juos gydytų, bandoma pasiekti ir materialiai gydytojus skatinant.

Šiems metams Sveikatos apsaugos ministerija skyrė šešis milijonus litų ir žada juos išdalyti visos šalies medikams. Priedus prie atlyginimų turėtų gauti gerų rezultatų gydantys bronchine astma ir diabetu sergančius ligonius pasiekę šeimos gydytojai.

Sėkmingai hipertoninę ligą gydant, įvairiose sveikatinimo programose aktyviai dalyvaujantys gydytojai skatinti pradėti jau anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Skatina už visus pasiekimus

Panevėžio miesto poliklinikoje šiuo metu dirba 24 šeimos gydytojai, 3 terapeutai ir 8 pediatrai. Kaip teigia poliklinikos vadovė Irena Čeilitkienė, kiekvienam iš jų tenka susidurti su minėtomis dažniausiai pasitaikančiomis ligomis – bronchine astma ir diabetu. „Nėra šeimos gydytojo, tarp kurio pacientų nebūtų šiomis ligomis sergančiųjų“, – sako I. Čeilitkienė.

Jokių lentelių, grafikų ar kitokių matuoklių poliklinikos administracija, siekdama išaiškinti, kuris gydytojas šias sunkias ligas gydo sėkmingiau, netaiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„To nustatyti ir neįmanoma. Sėkmingas gydymas yra dviejų, ir gydytojo, ir paciento, reikalas. Jeigu ligonis nesilaikys gydytojo nurodymų, negers vaistų, gerų rezultatų nebus, anksčiau ar vėliau jį ištiks krizė“, – teigia poliklinikos vadovė.

Ji sako, jog skatinimas gydytojams dabar skiriamas už aktyvų programų vykdymą. Šiuo metu įgyvendinamos prostatos, gimdos kaklelio, krūties vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos programos. Kiekvienas šeimos gydytojas, kviesdamas pacientą dalyvauti programose, pasirūpina jo sveikata.

REKLAMA

Pasak poliklinikos vadovės, paskatinimo vertuosius rinks ne pačios gydymo įstaigos, o visos šalies gydymo įstaigų veiklos rezultatus apibendrinanti Ligonių kasa.

Kuo mažiau šeimos gydytojo pacientų ištiks krizė, kuo mažiau jų atsidurs ligoninės palatoje, tuo geresni bus darbo rezultatai.

„Vieno šeimos gydytojo aptarnaujamoje teritorijoje gyvena daugiau sunkių ligų kamuojamų garbaus amžiaus žmonių, kito mažiau. Sunku būtų įvertinti, kuris jų geriau dirba. Mažiau pacientų į ligoninę pasiuntęs nebūtinai pats geriausias“, – svarsto poliklinikos vadovė.

REKLAMA

Nustatyti pakeitimai

Šeimos gydytojų skatinimo tvarka ir rezultatų, gydant lėtines ligas bronchinę astmą ir diabetą, vertinimo kriterijai nustatyti naujai priimtuose Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo bei Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų ir bazinių kainų sąrašo pakeitimuose.

Prieš įvedant gerų darbo rodiklių vertes buvo atlikta Lietuvos ir užsienio šalių hospitalizacijos dėl cukrinio diabeto bei bronchinės astmos duomenų analizė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji parodė, kad Lietuvoje šiomis lėtinėmis ligomis sergančių hospitalizuojamų pacientų skaičius kur kas didesnis nei Europos Sąjungoje ar JAV. Kartu analizės duomenys atskleidė, kad gydant šias ligas itin efektyvus yra pirminės sveikatos priežiūros grandies vaidmuo.

„Neabejojama, kad, pradėjus mokėti už pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros gerus darbo rezultatus, pagerės pacientų, kuriems diagnozuotas cukrinis diabetas ar bronchinė astma, priežiūra pirminėje grandyje, sumažės bereikalinga hospitalizacija. Pavyzdžiui, pritaikius tinkamą gydymą, išmokius pacientą sveikatos priežiūros ypatumų, cukrinis diabetas sėkmingai kontroliuojamas ambulatorinėje grandyje“, – teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

REKLAMA

Amžiaus ligos

Kaip teigia Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė, geri šeimos gydytojų darbo rezultatai bus nustatomi visos šalies mastu, centralizuotai, pagal nustatytus sąlyginius vienetus, vienodą metodiką, lyginant surinktus duomenis.

„Skaičiuojant šio mėnesio atlyginimus jau turėtų būti visų gydymų įstaigų veiklos rezultatai, tad geriausioms įstaigoms bus skiriami papildomi pinigai atlyginimų priedams. Įstaigos gydytojams skirs pačios, pagal savo nustatytą tvarką“, – sako direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA

Ligonių kasos atstovė nemano, kad nauja tvarka skatins gydytojus nerašyti siuntimų į ligonines ar laikyti juos, sunkios būklės ištiktus, namuose.

„Kai pernai įsigaliojo skatinimas dėl hipertoninės ligos gydymo, siuntimų į ligoninę tikrai nesumažėjo“, – teigia A. Čiplienė.

Ji mano, kad nauja įsigaliojusi tvarka naudinga ir medikams, ir pacientams. Atkreipiama daugiau dėmesio į amžiaus ligomis vadinamus vis daugiau žmonių kamuojančius diabetą ir bronchinę astmą.

V. Jalianiauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų