REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pasveikino 37-erių metų miesto sukaktį penktadienį švenčiančius Visagino gyventojus ir svečius.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors 37-eri metai miestui nėra daug, tačiau Visagino istorija ir kasdienis gyvenimas itin margas ir įvairialypis. Čia namus surado ir vis dar suranda daugybės tautybių žmonės, čia rašomas ir ypatingas mūsų Valstybės istorijos puslapis. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Visaginas garsėja ne tik atominėmis jėgainėmis, sugebėjimu drąsiai sutikti ir ryžtingai įveikti laiko iššūkius. Džiaugiuosi, kad šį miestą ir Lietuvos vardą visame pasaulyje garsina operos solistai, atlikėjai ir olimpiniai čempionai. Nuoširdus ačiū Jiems ir visiems, kurie kurdami savo miestą, kuriate ir puoselėjate mūsų Valstybę", - sveikinime visaginiečiams rašo I. Degutienė.

REKLAMA

Pasak inteneto enciklopedijos, dabartinėje Visagino teritorijoje anksčiau buvo tik keli kaimai. Pradėjus Ignalinos AEstatybas, pradėti kurti ir naujo miesto planai. 1975 m. vasarą jėgainės statybininkai atvilko ir prie pirmųjų daugiabučių namų pamatų pastatė didžiulį riedulį, kurio kontūrai daug kam primena Lietuvą. Šis riedulys tapo kertiniu miesto akmeniu, o diena (rugpjūčio 10 d.), kai jis čia buvo pastatytas, paskelbta miesto gimimo diena.

REKLAMA
REKLAMA

Visaginas (tuometinis Sniečkus) buvo plečiamas, kadangi Ignalinos AE galėjo turėti net keturis reaktorius. Dalis suplanuoto miesto taip ir liko nepastatyta. 1977 m. rugsėjo 26d. Sniečkus tapo miesto tipo gyvenviete, pakartotinai jos teisės patvirtintos 1984 m.gegužės 29 d. 1984 m. išvakarėse paleistas pirmasis Ignalinos AE reaktorius.

Atgavus nepriklausomybę buvo įkurta Visagino savivaldybė, suteiktos miesto teisės.1992 m. rugsėjo 22 dieną Aukščiausiosios Tarybos nutarimu grąžintas Visagino pavadinimas - toks pavadinimas buvo vieno iš kaimų, stovėjusių šioje vietoje iki juos griaunant ir statant miestą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės laikotarpiu mieste pradėti rengti country muzikos festivaliai „Visagino country", pastatytos šventovės stačiatikiams ir katalikams. Miestas buvo tapęs populiariu dėl žemų būstų kainų, todėl nemažai pensijinio amžiaus žmonių persikeldavo gyventi į Visaginą.

1992-1995 m. mieste buvo įvestas tiesioginis Vyriausybės valdymas. 1995 m. suteiktos miesto teisės. 1996 m. patvirtintas Visagino herbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų