REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet iki rugpjūčio 7 d. skolininkai, privalantys išlaikyti vaiką, į Vaikų išlaikymo fondą (VIF) su palūkanomis grąžino 621,2 tūkst. litų - beveik tiek pat, kiek 2011 m. buvo išieškota per visus metus (ši suma sudarė 630,4 tūkst. Lt).

REKLAMA
REKLAMA

Tendencija grąžinti daugiau išmokų išryškėjo, kai VIF administracija ėmė inicijuoti ikiteisminius tyrimus dėl skolininkų baudžiamosios atsakomybės už vengimą mokėti vaiko išlaikymo lėšas. Per visą laikotarpį (nuo 2010 m. balandžio iki 2012 m. rugpjūčio 10 d.) pateikta 1330 prašymų pradėti ikiteisminį tyrimą. Dėl 894 iš jų tyrimai buvo pradėti.

REKLAMA

Vaikų išlaikymo fondo administracija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užtikrina vaiko teisę į socialinę apsaugą, susijusią su tėvų pareigos išlaikyti savo nepilnamečius vaikus vykdymu. Tai reškia, kad jeigu privalantys išlaikyti tėvai ar kiti asmenys nemoka teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo arba moka tik jo dalį, tam tikra išmoka mokama iš valstybės.

Vienam vaikui per mėnesį iš VIF mokama išmoka yra iki 1,5 bazinės socialinės išmokos (šiuo metu - 195 Lt) dydžio. Išlaikymo dydis nustatomas pagal antstolio išduotą pažymą, patvirtinančią, kad vaikas negauna viso arba dalies teismo nustatyto išlaikymo.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu valstybė per VIF administraciją įgyja teisę reikalauti, kad skolininkas, privalantis išlaikyti vaiką, sugrąžintų valstybei jos išmokėtas išmokas ir sumokėtų 5 proc. metinių palūkanų.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Audros Mikalauskaitės, VIF administracijos Teisės ir skolų išieškojimo skyriaus darbuotojos per mėnesį vidutiniškai sulaukia apie 400-500 skolininkų skambučių, kuriais norima išsiaiškinti, kaip grąžinti skolas be teismų. Ji teigė besitikinti, kad ateityje tokia tendencija dar labiau ryškės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų