REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad Centrinėje ir Rytų Europoje (CRE) internetas jau įsikūrė mobiliuose įrenginiuose – 2012 metų birželį kas 17-ta puslapio peržiūra regione buvo sukurta išmaniuoju telefonu arba planšetiniu kompiuteriu. Populiariausių mobilių įrenginių gamintoja „Apple“ vis dar išlaiko lyderio pozicijas, tačiau jos konkurentės nestovi vietoje ir po truputį „mina ant kulnų“ pirmaujančiai įmonei.

REKLAMA
REKLAMA

Mobilus srautas CRE auga įspūdingu greičiu. 2011 m. gruodį mobiliais įrenginiais buvo atlikta vidutiniškai 4 proc. visų „Gemius“ tiriamų svetainių puslapių peržiūrų. Per 6 mėnesius šis skaičius išaugo daugiau nei pusiau – daugiausia įtakos tam turėjo didėjanti konkurencija tarp interneto tiekėjų, o taip pat ir mobilaus duomenų perdavimo kokybės ir greičio augimas.

REKLAMA

Pirmaujantis pasaulyje „Apple“ nepaliaujamai stiprina savo pozicijas CRE regione. 2012 m. birželį beveik 40 proc. visų mobiliais įrenginiais sukurtų „Gemius“ matuojamų svetainių puslapių peržiūrų buvo atlikta „Apple“ išmaniaisiais telefonais arba planšetiniais kompiuteriais. Šio gamintojo įrenginiai ypatingai populiarūs Baltijos šalyse, kurios yra vienos atviriausių technologinėms naujovėms – Estijoje pusė mobilių puslapių peržiūrų yra sukuriama „Apple“ telefonais ir planšetėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad daugumoje šalių „Apple“ akivaizdžiai pirmauja, yra ir išimčių. Įdomi situacija matyti Baltarusijoje ir Ukrainoje – labai jaunose CRE interneto rinkose, kurios pasižymi netikėtomis regionui tendencijomis – abejose šalyse pirmauja „Nokia“. Nors Baltarusijoje gamintojui „Apple“ tenka antroji vieta, nuo jo vos 1 proc. atsilieka trečioje vietoje liekantis „Huawei“. Be to, Baltarusijoje beveik 17 proc. visų puslapių peržiūrų sukuriama šiais kinų gamybos prietaisais, o tai yra įspūdinga dalis lyginant su viso CRE regiono vidurkiu, kuris tesiekia 2,8 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nokia“ daugiau nei dešimtmetį buvo pirmaujanti mobiliųjų telefonų gamintoja pasaulyje, tačiau iš jos lyderės vaidmenį jau atėmė „Samsung“. Ne išimtis ir CRE regionas – čia „Nokia“ per 2011 metus neteko 13 proc. puslapių peržiūrų dalies ir jau 2012 metų pradžioje antrą vietą pagal populiarumą regione užleido „Samsung“, o pati nusileido į trečią.

Būtent „Samsung“ įrenginiais sukurtų puslapių peržiūrų dalis per metus (2011 sausis – 2011 gruodis) CRE didėjo sparčiausiai iš visų mobilių įrenginių gamintojų. Remiantis „gemiusTraffic“ duomenimis, 2012 metų birželį penktadalis visų mobilių puslapių peržiūrų buvo sukurta „Samsung“ įrenginiais, o tai yra 4 proc. daugiau nei konkurentės „Nokia“. „Samsung“ mobilieji įrenginiai yra ypatingai populiarūs tokiose šalyse kaip Lietuva, Slovėnija ir Vengrija, kuriose šiems korėjiečių gamybos įrenginiams tenka daugiau nei 25 proc. mobilių puslapių peržiūrų.

REKLAMA

Be CRE regiono lyderių reikšmingą dalį užima mobilių technologijų kūrėjai „HTC“ ir „Sony Ericsson“. Pirmieji yra intensyviausiai naudojami Čekijoje (10,4 proc.) ir Slovakijoje (13,2 proc.), o štai „Sony Ericsson“ siūlomi išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai randa kelią į vengrų (11,1 proc.), lenkų (13,4) ir slovakų (11,3 proc.) kasdienį gyvenimą

Kalbant apie populiariausius mobilių įrenginių modelius, naudojamus naršymui CRE, dominuoja „Apple“ produkcija – „iPhone“ ir „iPad“. „iPad“ stipriausias pozicijas turi Estijoje, Rusijoje ir Slovėnijoje (daugiau nei 30 proc. puslapių peržiūrų), o tuo tarpu „iPhone“ aktyviausiai naudojasi kroatai (32 proc.). Trečias pagal naudojimą regione yra „Samsung“ modelis „GT-i9100“ („Galaxy SII"), tačiau jam tenka tik apie 3,5 proc. puslapių peržiūrų ir jis stipriai atsilieka nuo lyderio „iPad“ (nors pastarasis ir prarado 20 proc. puslapių peržiūrų dalies). Galima numatyti kad „Apple“ dar kurį laiką išlaikys savo pozicijas ir nepasiduos „Samsung“ bent jau CRE šalyse.

REKLAMA

Lietuva

Lietuvoje atsispindi viso regiono tendencijos, nes „Samsung“ įrenginiais peržiūrėtų puslapių dalis per 2011 metus pakilo daugiausiai (149,05 proc. 2011 sausis – 2012 sausis), o „Nokia" labiausiai smuko (-46,07 proc.). „Apple“ taip pat auga, nors kur kas lėčiau nei artimiausia konkurentė – nuo 2011 sausio iki 2012 sausio šio gamintojo mobiliais įrenginiais buvo sukurta 44,91 proc. daugiau puslapių peržiūrų.

Nors matome, kad Lietuvoje „Apple“ produkcija vis dar lenkia artimiausius konkurentus „Nokia“ ir „Samsung“, jos augimas 2012 metais yra gerokai sulėtėjęs – 2011 metais „Apple“ įrenginiais sukurtų puslapių peržiūrų augo beveik 50 proc., o štai per pirmą 2012 metų pusmetį augimas tesudarė 2,45 proc.. Ir toliau sparčiausiai kilimas matomas kalbant apie „Samsung" – 2012 m. sausio – liepos mėnesiais šio gamintojo įrenginiais sukurtų puslapių peržiūrų dalis paaugo 23,69 proc.. „Nokia“ prognozės ir toliau mažai žadančios – per 2012 metus ji jau neteko 14,76 proc. puslapių peržiūrų dalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų