REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meksikos ir Jungtinių Valstijų pasienyje tarnybą pradėjo virtualus pareigūnas pravarde Elvis, apklausiantis į JAV vykstančius asmenis ir iki 90 proc. tikslumu atpažįstantis melą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis robotas įrengtas JAV ir Meksikos sienos Denniso DeConcini Port kontrolės punkte Nogalese, Arizonos valstijoje, pranešė CNN. Šiek tiek bankomatą su dideliu ekranu primenantis įrenginys, oficialiai vadinamas AVATAR (Automated Virtual Agent for Truth Assessments in Real-Time), naudoja dirbtinio intelekto technologiją ir pats apklausia sieną iš Meksikos pusės kertančius asmenis. Jis patikrina atvykstančiųjų į JAV pasus ir paima jų pirštų atspaudus (tai daroma su pačių atvykstančiųjų, norinčių naudotis paprastesnėmis sienos kirtimo procedūromis pagal „Trusted Traveller“ programą, sutikimu).

REKLAMA

Pranešama, kad AVATAR robotas, neoficialiai vadinamas Elviu, vidutiniškai vieną atvykstantįjį patikrina per 5 minutes. Jis paima pirštų atspaudus, persiunčia juos į duomenų bazę, ir pradeda klausinėti priešais jį stovintį žmogų. AVATAR ekrane rodomas virtualaus pareigūno veidas. Jis gali būti ir vyriškas, ir moteriškas, tačiau Dennis DeConcini Port kontrolės punkto pareigūnai išsirinko vyrišką variantą, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

AVATAR robotas (nuotr. Gamintojo)AVATAR robotas (nuotr. Gamintojo)

Kol tikrinamas asmuo atsakinėja į Elvio užduodamus klausimus, AVATAR biometrinė įranga tikrina, ar šis žmogus nemeluoja. Tai daroma išsyk keliais būdais: jautrūs AVATAR mikrofonai ir speciali programinė įranga registruoja mažiausius žmogaus kalbos garso dažnių diapazono, ritmo, tono pakitimus, vaizdo kamera stebi veido išraišką, kurios pokyčius analizuoja specialūs algoritmai, o infraraudonųjų spindulių kamera fiksuoja akies vyzdžių susitraukimus ir žvilgsnio fokuso taškus. Jei šios apklausos, kuri vyksta anglų ar ispanų kalba pagal tikrinamo asmens pasirinkimą, metu Elvis užfiksuoja įtartiną fiziologinę reakciją, kuri gali būti laikoma melo išraiška, tolimesnį tikrinimą vykdo iškviestas pasienio kontrolės pareigūnas. O jei AVATAR lieka patenkintas atsakymais ir „uždega žalią šviesą“, atvykstančiojo daugiau niekas nebetikrina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AVATAR Jungtinių Valstijų muitinės ir pasienio apsaugos tarnybos užsakymu sukūrę Arizonos valstijos universiteto mokslininkai tvirtina, kad šis robotas gali atpažinti melą net iki 90 proc. tikslumu, tuo tarpu patys pasienio pareigūnai gali jį pastebėti tik maždaug 54 proc. tikslumu. Robotas taip pat yra pranašesnis dėl to, kad gali dirbti 24 valandas per parą, neserga, jam nereikia mokėti atlyginimo.

Kol kas AVATAR tikrina atvykstančius į JAV tik eksperimento teisėmis, žmonės gali atsisakyti tokios patikros ir rinktis pareigūnų apklausą. Tačiau jei  Elvio bandymai bus sėkmingi, gali būti, kad po kurio laiko robotai JAV pasienyje darbuosis nuolatinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų