REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 20-26 dienomis jau ketvirtą kartą Nidoje vyks kino festivalis „Baltijos banga“ - vienintelis trijų Baltijos šalių kino festivalis, kurį kasmet rengia Lietuvos, Latvijos ir Estijos kinematografininkų sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet „Baltijos bangos“ programoje - 8 pilnametražiai vaidybiniai filmai, 10 dokumentinių juostų, Lietuvos studentų trumpametražių vaidybinių filmų ir animacinių filmų programos.

REKLAMA

Lietuvos kino programoje bus rodomi du ilgo metražo vaidybiniai filmai - Sauliaus Drungos „Anarchija Žirmūnuose“ (2010) ir keturiomis „Sidabrinėmis gervėmis“ apdovanota Jurgos Ivanauskaitės romano motyvais sukurta Algimanto Puipos kino drama „Miegančių drugelių tvirtovė“ (2012). Abu filmus žiūrovams pristatys patys režisieriai.

Dokumentinių filmų kraitėje - trys darbai: naujausias Ramunės Rakauskaitės filmas „Žalumose“ (2012), kurio herojės - trys šių laikų žolininkės, žadančios išgydyti nuo visų dvasios ir kūno negandų, Audriaus Stonio sukurtas su vienatve besigrumiančio buvusio gruzinų imtynininko kino portretas „Raminas“ (2011) ir jaunų režisierių - Miko Žukausko ir Gintarės Valevičiūtės filmas „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“ (2012), atsargiai prisiliečiantis prie reto genetinio sindromo kankinamų žmonių būties. Didžiausią smalsumą naujovių ieškančiam žiūrovui turėtų sužadinti šeši trumpo metražo vaidybiniai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų darbai.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalis tradiciškai suteikia puikią, retą progą susipažinti ir su artimiausių kaimynių kinematografu, palyginti jį su lietuvišku, paieškoti bendrumų ir skirtumų, padiskutuoti apie juos jaukioje ir draugiškoje Nidos aplinkoje. Šalia susitikimų su filmų autoriais, kino kritikais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, festivalio metu bus surengtas seminaras, skirtas kino mokymo trijose Baltijos šalyse problemoms, diskusijoms apie pabaltijiečių kino ypatumus ir perspektyvas.

Nuo pat pirmos festivalio dienos veiks vaikų ir tėvelių pamėgtos animacinio filmo kūrybinės dirbtuvės, kuriose vaikai, vadovaujami dailininkų animatorių Jūratės Leikaitės-Aškinienės ir Valento Aškinio, kurs animacinį filmą pagal Kuršių krašto legendą ir folkloro ansamblio „Giedružė“ atliekamą muziką. Šio kolektyvinio filmo premjera ir jaunųjų kūrėjų apdovanojimai vyks oficialaus festivalio atidarymo dieną - rugpjūčio 23-iąją, kuri simboliškai pasirinkta prisimenant trijų Baltijos šalių vienybę Baltijos kelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi festivalio „Baltijos banga“ renginiai ir filmų peržiūros - nemokami. „Baltijos banga“ rengiama bendradarbiaujant su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“ bei Neringos miesto savivaldybe.

Šiemet „Baltijos banga“ iš pajūrio žada persikelti ir į kitus Lietuvos miestus. Rugsėjį dalis filmų bus parodyti Vilniaus kino centre „Skalvija“, o vėliau ir kituose Lietuvos miestuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų