REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žengti konkretūs žingsniai sprendžiant aktualią problemą, kaip išplėsti Lietuvos maisto gamintojų produkcijos eksporto į Jungtines Amerikos Valstijas galimybių ribas. Žemės ūkio ministerija derina rugsėjo pradžioje į Lietuvą atvažiuosiančių JAV maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių vizito detales. Inspektoriai tikrins Lietuvos mėsos perdirbimo įmones, ar jos atitinka būtinas sąlygas dėl leidimo vežti mėsos gaminius į JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos atstovai pakvietė JAV ekspertų komandą dar kovą, kai žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius susitiko su JAV Žemės ūkio departamento Valstybės sekretoriaus pavaduotoju, kuruojančiu tarptautinį bendradarbiavimą.

REKLAMA

Jau dvidešimt metų lietuviai siekia eksportuoti produkciją į JAV. Nors Lietuvos žemės ūkio produkcija atitinka visus ES eksportui keliamus standartus, eksportuojant problemų vis dar yra. Anot Lietuvos ambasadoriaus JAV Žygimanto Pavilionio, beveik milijonas lietuvių Amerikoje jau seniai laukia, kada galės valgyti lietuviškus produktus.

Rengiantis JAV inspekcijai, rugpjūčio pradžioje Žemės ūkio ministerijoje buvo organizuotas Lietuvos mėsos pramonės atstovų susitikimas, kuriame kartu su Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertais aptarti pasirengimo inspekcijai darbai bei reikalavimai. Aparta ir kitos svarbios rinkos - Kinijos - leidimų mėsos eksportui galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ministerijos atstovų, JAV išlieka pagrindinė ES žemės ūkio produktų eksporto partnerė. Europietiškos prekės apima 8 proc. visų JAV pardavimų, o pagal apimtis ES užima penktąją vietą JAV prekybos rinkoje. Pusę ES šalių eksporto į JAV sudaro alkoholiniai gėrimai, kiti aukštesnės kokybės produktai.

„Iki šiol 20 m. mes nesugebėjome net išsikviesti ekspertų. Jų reikalavimai aukštesni nei Rusijos, tačiau tikimės, kad Lietuvos įmonės atitiks šiuos kriterijus", - būsimu vizitu džiaugiasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius J. Milius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis šį vizitą vertina kaip galimą naujos rinkos atsivėrimą ir alternatyvą prekybai su Rusija.

„Nors šiandien lietuviai produktus eksportuoja į daugiau kaip 30 valstybių, 27 proc. jų išgabenama į Rytus. Kita mums svarbi rinka, dėl kurios sertifikavimo deramasi, - Kinija. Ši valstybė domina subproduktų gamintojus", - teigia tarnybos vadovas.

Stiprinant santykius su Kinijos kokybės priežiūros, inspekcijos ir karantino generaline administracija (institucija, atsakinga už leidimų eksportui išdavimą), šiuo metu derinamas trišalis susitarimas tarp minėtos administracijos, Žemės ūkio ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos dėl bendradarbiavimo maisto saugos kontrolės klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų