REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekso vergijon pardavinėjami net vaikai

Nors už prekybą žmonėmis Lietuvos baudžiamasis kodeksas yra numatęs iki 12 metų laisvės atėmimo, nusikaltėliai neketina atsisakyti šio pelningo biznio.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos duomenimis, per šešis šių metų mėnesius Lietuvoje buvo užfiksuota 11 prekybos žmonėmis atvejų. Pradėtų arba tęsiamų ikiteisminių tyrimų, taip pat bylų, atiduodamų į teismą dėl įtraukimo į prostituciją ar vertimosi iš kito žmogaus prostitucijos ir prekybos žmonėmis (tarp jų ir vaiko) daugiausia yra Panevėžio apskrityje.

REKLAMA

Atimta laisvė

Liepos pabaigoje Panevėžio apygardos prokuratūra tos pačios apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje prekyba žmonėmis, vaiko pardavimu, turto prievartavimu ir dokumentų pagrobimu kaltinami keturi asmenys: Marius Dabrovolskas (22 m.), Pavelas Vasilevskis (22 m.), Julija Lapūnienė (30 m.) ir Ingrida Ragėnaitė (22 m.).

Pernai žiemą šis ketvertas kaltinamųjų nutarė suvilioti dirbti prostitutėmis dvi jaunas moteris ir šitaip pasipelnyti. Tiek J. Lapūnienė, tiek I. Ragėnaitė neva dirbo konsumatorėmis Italijoje, tad nusižiūrėjusios dvi naivias merginas ėmė gundyti gerai apmokamu darbu Danijoje. Merginos netruko užkibti ant kabliuko, o kai atsirado svečioje šalyje, prieš jas buvo imtasi ne tik psichologinio smurto. Atėmus dokumentus, jiedvi buvo uždarytos bute ir niekur negalėjo išeiti. Grasinta nužudyti, jeigu, girdi, nesielgsiančios taip, kaip liepiama. Sekso klientai merginoms buvo pristatomi, o suteneriai griežtai žiūrėdavo, kad merginos darytų tai, ko jie trokšta.

REKLAMA
REKLAMA

Nė vienos iš sutenerių moterų netrikdė nei aukų kančios, nei smurtas prieš jas – o juk neseniai abi pačios buvo perėjusios panašų pragarą. Beje, psichologai ir „Carito“ darbuotojai, ne vienerius metus dirbantys su prekybos žmonėmis aukomis, prasitaria, jog buvusios prostitutės, „perėjusios į kitą lygį“ ir tapusios sutenerėmis, dažnai būna žiauresnės net už savo „kolegas“ vyrus.

Parduota nepilnametė

Kaip praneša Panevėžio prokuratūra, visiems keturiems įtariamiesiems prekyba žmonėmis taip pat pateikti kaltinimai dar dėl vienos merginos įtraukimo į prostituciją ir vaiko – 17 metų mergaitės – pardavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios bylos ikiteisminį tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyrius kartu su Panevėžio apygardos prokuratūra.

Priminsime, jog su vaiko pirkimo arba pardavimo nusikaltimų tyrimu susijusiose baudžiamosiose bylose nukentėjusiojo amžiaus riba, nustatyta vadovaujantis tarptautinių susitarimų dokumentais, yra 18 metų. Tokią tarptautinės valstybių bendruomenės nuostatą sąlygoja prezumpcija, kad asmuo iki 18 metų nėra pasiekęs visiškos biologinės, psichinės ir socialinės brandos, todėl neturi visiškos laisvės priimti savarankiškus sprendimus, yra priklausomas nuo jį globojančio asmens (tėvų, globėjų, rūpintojų), negali pasirūpinti visų savo teisių ir interesų apsauga. Ankstesnėje straipsnio redakcijoje nukentėjusiojo nuo vaiko pirkimo arba pardavimo nusikaltimo amžiaus riba buvo 14 metų.

REKLAMA

Atnaujinti tyrimai

Šiemet Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo 3 ikiteisminius tyrimus dėl prekybos žmonėmis, vaiko pardavimo ir pirkimo. Dar 2 panašūs ikiteisminiai tyrimai, kurie buvo pradėti kitų tarnybų dar 2006 metais, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, dabar atnaujinti.

„Mes tuos dokumentus gavome neseniai ir atnaujinome tyrimą, – sakė Panevėžio apskrities Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) viršininkas Ramūnas Sarapas. – Žiūrėsim, gal pavyks pajudinti iš mirties taško. Mūsų pareigūnai turi sukaupę geros praktikos tiriant tokius nusikaltimus. Be to, glaudžiai bendradarbiaujame su kitomis institucijomis, „Carito“ atstovais, psichologais, iš kurių pagalbos gauna ne tik nukentėjusiosios – mes, pareigūnai, gauname vertingos informacijos.“

REKLAMA

Anot R. Sarapo, kol yra paklausa, bus ir pasiūla. Paprastai tokių nusikaltimų pobūdį lemia ir sunki ekonominė padėtis: juk beveik visos nukentėjusiosios augusios skurdžiai materialiai besiverčiančiose šeimose, o suteneriai visada tikisi lengvų ir greitų pinigų. Todėl apsukti galvą darbo neturinčiai merginai daug vargo nereikia – tokios aukos paprastai nesulaukia jokio patarimo ir net dėmesio savo šeimose, ribota ir jų pačių socialinė branda – jos sunkiai sugeba atskirti bloga nuo gera.

Netikėtas smūgis

Šių metų birželį Panevėžio policija sugavo 5 asmenis, ketinusius pasipelnyti iš merginų, privertus jas užsiimti prostitucija. Turima duomenų, jog ši gauja ne tik vertė savo aukas vartoti narkotikus, bet ir platino juos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio ONTB kriminalistai iš galimos sekso vergijos išlaisvino 23 metų Kupiškio rajono gyventoją ir šešiolikmetę panevėžietę, kurias buvo ruoštasi išvežti į užsienio viešnamius.

Matyt, nesitikėję, kad taip greitai bus sučiupti, 4 panevėžiečiai ir Kupiškio miesto gyventojas buvo nutverti su įkalčiais. Pasirodė, jog 4 vyrams „dirigavo“ nepilnametė. Įtariama, jog ji ir užverbavo savo pažįstamą šešiolikmetę. Prieš abi merginas buvo naudojamas smurtas ir psichologinė prievarta, jos buvo verčiamos vartoti narkotikus. Kaip teigia pareigūnai, merginos pasirinktos neatsitiktinai – abi iš skurdžių šeimų, tad joms užsienyje buvo žadamas darbas, už kurį atseit mokami didžiuliai pinigai.

REKLAMA

„Laiku spėjome – merginos, kad ir psichologiškai palaužtos, nepateko į kokių nors albanų ar turkų sąvadautojų rankas. Su jomis dabar dirba „Carito“ darbuotojai ir psichologai, – sakė R. Sarapas. – Grupiniai prievartavimai, išdaužyti dantys, talžymas virbais, kelios dienos automobilio bagažinėje, moters pažeminimas ant jos šlapinantis ar tuštinantis – visa tai patiria į sekso vergiją parduotos merginos. Reikia nemažai laiko ir jėgų, kad jos grįžtų į normalų gyvenimą.“

Sekso vergės jaunėja

Septyniolikmetei organizatorei, kuriai pareikšti įtarimai pelnymusi iš kito asmens prostitucijos, Panevėžio miesto apylinkės teismas paskyrė suėmimą 2 mėnesiams.

REKLAMA

Vyriausias iš gaujos – 36 metų panevėžietis, įtariamas ne tik pelnymusi iš prostitucijos, bet ir įtraukimu į prostituciją bei neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, – suimtas 3 mėnesiams.

23 metų kupiškėnas ir dvidešimtmetis panevėžietis taip pat įtariami prekyba žmonėmis. Pirmajam skirtas suėmimas 2 mėnesiams, antrajam – mėnesiui.

Dar vienam – 30 metų panevėžiečiui, kuris įtariamas neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, – paskirta švelnesnė kardomoji priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais metais jaučiama tendencija, kad aukos jaunėja, – sakė Panevėžio apskrities ONTB viršininkas R. Sarapas. – Mūsų apskrityje jau ne pirmas atvejis, kai bandoma sekso vergijon parduoti vaiką, paaugles. Benarpliodami nusikaltimus išsiaiškiname ir ne vieną vaikų tvirkinimo atvejį. Kas tai – seksualinio gyvenimo patirtys tokios išsiplėtusios?..“

Kad nors kiek atvertų akis naivuolėms, kurios tiki aukso kalnais už jūrų marių ir neturi nieko šalia, su kuo pasitartų įvairias rūpimais klausimais, pareigūnai rengia susitikimus, bendrauja ir aiškina apie galimus pavojus, taip pat kur kreiptis, kaip ieškoti pagalbos pakliuvus į prekeivių žmonėmis nagus.

REKLAMA

Aukos terorizuojamos

Šiuo metu Panevėžio apygardos teisme nagrinėjama prekybos žmonėmis bei vaiko pardavimo byla. Kaip dažnai būna, tokių bylų nagrinėjimas, kaip ir tyrimas, trunka ilgai – dažniausiai būtent dėl kaltinamųjų, kurie visokiais būdais stengiasi vilkinti procesą. Neretai pasitaiko, kad bandoma daryti poveikį nukentėjusiosioms.

Taip atsitiko ir pastarojoje byloje. Pagrindinis kaltininkas panevėžietis Vilius Mikėnas (47 m.) teismo nuosprendžio iki šiol laukia už grotų. Pernai vasarą, būdamas Šiaulių tardymo izoliatoriuje, V. Mikėnas paskambino savo bendrui Donatui Nevidomskiui (28 m.), tos pačios bylos įtariamajam, ir įsakė surasti žmogų, kuris „apdorotų“ nukentėjusiąją, kad šioji pakeistų savo parodymus. Su nukentėjusiąja sutiko pasikalbėti D. Nevidomskio draugas Karolis Mikalajūnas (27 m.). Jis nuvyko pas merginą ir tiesiai šviesiai rėžė – girdi, jei nekalbėsianti taip, kaip reikia, būsianti „pakasta du metrai po žeme“. Ji, girdi, privalanti nepažinti vaiko pardavimu kaltinamų jo sėbrų.

REKLAMA

Poveikiu nukentėjusiajai kaltinamų V. Mikėno ir D. Nevidomskio dabar laukia baudžiamoji atsakomybė dar ir už tai. Šiedu prekeiviai žmonėmis dar ilgai trins teisiamųjų suolą. Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų skyriaus prokurorai perdavė apygardos teismui dar vieną bylą, kurioje V. Mikėnas kaltinamas siekęs įtraukti į prostituciją dar vieną vaiką.

TIK FAKTAI:

Pernai dėl prekybos žmonėmis Lietuvoje pradėti 42 tyrimai. Teismai 17 asmenų už tai nubaudė laisvės atėmimo bausmėmis. Didžiausia subendrinta bausmė siekė 12 metų, o mažiausia – 2 metus.

Iš Lietuvos kasmet išvežama daugiau kaip 1200 moterų, kurios tampa prekybos žmonėmis aukomis.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų