REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taksisto darbas – vienas pavojingiausių

Kiekviena šios profesijos žmonių nauja darbo diena atneša ką nors neįprasta. Taksistai sako, jog eidami į pamainą negalvoja apie tai, ar jai pasibaigus grįš namo – nuolatinės mintys apie pavojus, tykančius ne tik kelyje, galėtų pakenkti nervams.

REKLAMA
REKLAMA

Gviešėsi keleto litų

Jau atskleista birželio 17-osios naktį įvykdyta penkiasdešimtmečio taksisto žmogžudystė, įtariamieji sulaikyti.

REKLAMA

Dėl dingusio taksisto į Trakų policiją tąkart kreipėsi Trakų rajone gyvenanti jo motina ir pranešė, kad po darbo Vilniuje sūnus negrįžo namo. Jau kitą dieną, kai Kauno rajono Kačerginės miške buvo surastas jo sudegintas automobilis, tapo aišku, kad šis taksistas tapo nusikaltimo auka.

Žmogžudystę išaiškino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais. Jie sulaikė tris įtariamus asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis liudytojų parodymais bei įvykio vietų apžiūrų protokolais, nustatyta, kad birželio 17-osios naktį, kai Vilniuje vyko kultūros šventė „Tebūnie naktis!“, Antakalnio gatvėje esančioje viešojo transporto stotelėje trys Vilniaus apskrities Vievio seniūnijos gyventojai įsėdo į taksi automobilį „VW Passat“, priklausantį „Kartesos“ bendrovei.

Važiuojant į Vievį, Vilniaus–Kauno kelyje kilus taksisto ir keleivių konfliktui, vienas iš jų taksi vairuotoją pasmaugė, paskui ištraukė jam iš kišenės pinigus. Lavoną nusikaltėliai nuvežė į Trakų rajono Pastrievio kaimą ir paslėpė apleistame ūkiniame pastate – užkasė šiukšlėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paslėpę nužudytojo kūną, tą patį rytą, pusę šešių, įtariamieji tuo taksi automobiliu nuvyko į Kačerginės mišką, automobilį apipylė benzinu ir padegė. Sudegęs „VW Passat'as“ buvo surastas jau kitą dieną, o štai žudikų paieškos užtruko.

Visi įtariamieji – jiems nuo 19 iki 20 metų, vienas jau teistas – sulaikyti trečiadienį. Jau ketvirtadienį teismas du iš jų nutarė suimti trims, o vieną – vienam mėnesiui. Jie neneigia nužudę taksistą, net parodė, kur paslėpė jo lavoną, tik kaltę verčia vienas kitam. Buvo iškelta net versija, kad taksistas neva pats juos užpuolęs, kai jie nesutikę mokėti už pavežimą, o jie tik gynęsi. Tad kol kas žmogžudystės motyvas neaiškus. Gali būti, kad taksistas nužudytas norint pagrobti pasivažinėti jo automobilį arba tik dėl pinigų.

REKLAMA

Nupjovė galvą

Taksistų užpuolimai nėra reti. Oficiali statistika neatspindi tikrosios padėties, nes dažniausiai taksi vairuotojai nesikreipia pagalbos į policiją – išsiaiškina su užpuolikais patys. Policijos suvestinėse atsiranda tik tie atvejai, kai taksistai būna sužalojami arba net nužudomi.

Būta ir labai kraupių įvykių. Vienas jų įvyko Kauno rajone – užpuolikas nužudė taksistą ir nupjovė jam galvą, o šią radusi tempė lapė. Tuomet nusikaltimas irgi buvo išaiškintas gan greitai. Pats žudikas – apsaugininkas iš Kauno rajono Tomas Kasparavičius (dabar jam 29 m.) – nužudęs vairuotoją, kreipėsi į policiją, kad iš jo automobilio neva buvęs pagrobtas pistoletas. Tuo metu kriminalistai jau buvo radę nužudytąjį, tad T. Kasparavičių sulaikė. Naktį praleidęs areštinėje T. Kasparavičius per kryžmines apklausas prisipažino nušovęs tą 45 metų taksistą.

REKLAMA

Dėl itin žiauraus nužudymo bei palaikų išniekinimo Kauno apygardos teismas paskyrė T. Kasparavičiui prokuroro siūlytą 16 metų laisvės atėmimo bausmę. Tos bausmės nepakeitė ir Apeliacinis teismas. Nusikaltimo motyvas – taksistą T. Kasparavičius nužudė tam, kad pagrotų jo automobilį ir kitus daiktus.

Tyrėjams buvo kilę įtarimų dėl T. Kasparavičiaus psichikos būklės, tad buvo paskirtos teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizės. Ekspertai nustatė, jog žudydamas T. Kasparavičius galėjo valdyti savo veiksmus ir yra pakaltinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išliko baimės jausmas

O tokių užpuolimų, kurie palieka mėlynę ant rankos ar paakyje arba baigiasi peilio rėžiu per veidą, būna vos ne kasdien. Anot vairuotojų, niekuomet nežinai, kas įsės į tavo automobilį ir ko pareikalaus. Štai kokią istoriją „Akistatai“ papasakojo taksistas Tadas.

Tą rugpjūčio 19-ąją, kai jau ketino leistis link namų, prie Tado taksi automobilio, stovinčio taksi aikštelėje, priėjo dviese – vyriškis ir moteris. Vyras atsisėdo greta vairuotojo, moteris įsitaisė ant užpakalinės sėdynės. Nė vienas nekėlė įtarimo, tik jautėsi, kad kiek išgėrę. Tadui tuomet pasirodė, kad jiedu kažko susijaudinę, tarsi būtų apsipykę, mat visą kelią beveik nesikalbėjo.

REKLAMA

Paprašė nuvežti už Kauno, link netoli Raudondvario gyvenvietės esančios sodų bendrijos. Po kokių 20 minučių, pravažiavus Raudondvarį, keleivis paprašė pasukti į keliuką, vedantį sodų link, bet nepasiekus bendrijos staiga pareikalavo sustoti. Taksometras rodė apie 30 litų. Keleivis burbtelėjo, kad, girdi, lyg ir daugoka, bet ką padarysi, ir ėmė kišenėse ieškoti piniginės. Paskui tarsi juokais tarstelėjo, jog, ko gero, taksistas daug uždirbąs naktimis važinėdamas. Kaip tik tą minutę Tadas pajuto smūgį kažkuo kietu. Ne iš karto suprato, kas vyksta, tik pastebėjo, jog moteris jam smogusi lyg ir tuščiu buteliu. Netikėtai užkluptas vairuotojas grįžtelėjo į ją, bet tą pačią akimirką gavo stiprų smūgį nuo vyro. Kuo tas tvojo – nežino. Mano, kad gal kastetu arba kitu panašiu kietu daiktu. Smūgio būta tokio stipraus, kad loštelėjus galvai išdužo vairuotojo durelių stiklas, o pats Tadas, atsilapojus durelėms, išvirto lauk iš automobilio.

REKLAMA

Tadas baimės nejautęs, tik kažkoks keistas lengvumo jausmas apėmęs. Tačiau jėgų nebebuvo net nuo žemės pakilti. Sąmonės lyg ir neprarado, tik nedaug ką ir prisimena. Visas sukruvintas atsitokėjo tik po keliolikos minučių – tuomet ir pajuto varvant kraują ir didelį skausmą galvoje.

Automobilis stovėjo čia pat, o skriaudikų niekur nesimatė. Iš pradžių pagalvojo, jog jie, tikriausiai kieno nors išgąsdinti, pabėgo taip ir nebaigę plėšti, bet netrukus įsitikino – anaiptol. Automobilyje nebebuvo magnetolos, radijo ryšio aparatas – sudaužytas. Iš kišenės buvo dingusi ir piniginė su tos dienos uždarbiu ir asmeniniais pinigais (laimei, paklausęs kitų vairuotojų pamokymų, teises ir asmens dokumentus jis laikė kitoje striukės kišenėje, tai šie išliko). Prapuolė ir automobilio užvedimo rakteliai. Juos plėšikai greičiausiai švystelėjo kur į laukus, kad negalėtų greitai leistis į kelią ieškoti pagalbos. Rasti taip ir nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ištinusia galva, kruvinu veidu nukentėjėlis nuėjo apie porą šimtų metrų, kol prisibeldė į vieną iš sodų namelių. Atidaręs duris žmogus vos nenualpo išvydęs baisiai kraujų ištepliotą, krešuliais aplipusį žmogų.

Tadas prisipažįsta, jog tuomet ėmęs bijoti žmonių – ta baimė iki galo neišnykusi iki dabar. Dar ir dabar būna, jog net menkiausią įtarimą sukėlusių keleivių Tadas nebeveža net mieste – vis negali atsikratyti minties, kad vėl bus užpultas. Na, bent jau tikisi, jog su šiuo psichologiniu kompleksu pavyks susitvarkyti. O anuo metu nusikaltėlius pradėjusiems gaudyti kriminalistams jis netgi negalėjo kuo nors padėti. Niekaip nesisekė prisiminti bent kokios užpuolikų požymių detalės, viskas buvo tarsi išsitrynę. Kiek Tadas žino, jie taip ir nebuvo sučiupti.

REKLAMA

Atėmė pinigus

Taksistų užpuolimai dažni ir kitose šalyse. Kai kuriose jų keleiviams skirta užpakalinė sėdynė taksi automobiliuose būna atitverta nuo vairuotojo vietos. Tai veiksminga priemonė apsisaugoti nuo užpuolikų.

Žinoma, nusikaltėliai iš Lietuvos taksistus užpuola ir užsienyje. Štai Airijoje sulaikytas 24 metų lietuvis, kuris įtariamas dviejų taksistų užpuolimu. Kaip rašo vietos laikraštis „The Evening Herald“, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis lietuvis apie ketvirtą valandą ryto Dublino centre susistabdė taksi ir pasiprašė nuvežamas į Tirelstauną, esantį už maždaug 13 kilometrų į vakarus nuo Airijos sostinės. Atvažiavus į vietą, keleivis pagrasino ginklu, atėmė iš vairuotojo mobilųjį telefoną, pinigus ir raktelius, jam pačiam liepė išlipti, ir nuvažiavo.

REKLAMA

Plėšikas buvo sulaikytas prie vieno namo Navane. Pagrobtame taksi automobilyje buvo dar du vyrai – jiedu buvo sulaikyti, bet vėliau paleisti nepateikus jokių kaltinimų. Įtariamasis apiplėšimu, dar įtariamas sukčiavimu, buvo apklaustas Navano policijoje.

Pagrobė automobilį

Du jauni vyrai iš Lietuvos pasodinti į kalėjimą Didžiojoje Britanijoje pripažinus juos kaltais dėl taksi vairuotojo užpuolimo ir jo automobilio pagrobimo.

Nusikaltimas įvykdytas šių metų liepos mėnesį Londono pietiniame rajone Kestone. Taksi vairuotojas, vežęs Andrių Mažrimą ir Artūrą Čepą, buvo sugriebtas už kaklo, o jam į akis papurkšta dujų. Tuomet užpuolikai taksistui sudavė smūgį ir, išmetę jį į lauką, pagrobė automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

A. Mažrimas bei A. Čepas buvo sulaikyti jau kitą dieną po nusikaltimo. Policininkai, sustabdę abu vyriškius gatvėje, pas juos rado palydovinę navigacijos įrangą, buvusią pavogtame taksi automobilyje.

A. Mažrimas pripažintas kaltu dėl apiplėšimo ir nuteistas kalėti 2 metus ir 8 mėnesius. A. Čepas pripažintas kaltu dėl užpuolimo ir nuteistas 4 mėnesiams laisvės atėmimo.

Padeda draugai

Pasak taksistų, geriausias ginklas – laiku pranešti apie nelaimę per radiją. Tai padaryti įmanoma, tik reikia turėti drąsos. Ne vienam yra pasitaikę, jog pamatę, kad taksistas per radiją pranešė apie užpuolimą, plėšikai šaudavo tolyn tarsi zuikiai. Nesvarbu, ar tos pačios įmonės, ar konkurentų ekipažai – visi solidariai leidžiasi į pagalbą kolegoms. Nes tik taip galima jaustis nors kiek saugiam šiame darbe.

Dirbant naktį taip pat patariama vežiotis mažų mažiausiai dujų balionėlį. Kai kurie vežiojasi ir savigynai išduotus kovinius ginklus, tik suspėti juos panaudoti nelengva. Be to, po sėdyne dažnai guli įvairios lazdos, kuriomis galima užtvoti užpuolikui.

Psichologų patarimas užpultam taksistui – stabdyti automobilį, ištraukti raktus ir bėgti. Nes apsiginti nuo užpuoliko yra sudėtinga. Juk reikia dar ir automobilį vairuoti, į kelią žiūrėti, ne tik grumtis su užpuoliku.

Petras IVANAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų