REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo asmeniškai su kiekvienu rinkėju pasirašomos Seimo nario darbo sutarties iki pastangų užkirsti kelią į valdžios aukštumas įtariamam korupcija politikui – šiųmečiai Panevėžio kandidatai į parlamentą nėra itin originalūs. Tačiau pilni optimizmo, nes nepamiršo Arūnės Stirblytės fenomeno, kai niekam nežinoma vilnietė prieš ketvertą metų rinkimuose Panevėžyje lengvai nugalėjo garsųjį sportininką ir konservatorių Vidmantą Urboną.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pirtininkų iki violetinių kovotojų

Politikos vilkai ir naujokai nepamiršo prieš ketvertą metų gautos pamokos, kai niekam tuomet nežinoma vilnietė Arūnė Stirblytė Seimo rinkimų antrajame ture Panevėžyje lengvai nugalėjo garsųjį sportininką ir konservatorių Vidmantą Urboną. Aklą sėkmę šiųmečiuose rinkimuose Aukštaitijos sostinėje gaudys ir net penkiems seimūnams pirštinę mes nemenkas būrys politikos neuosčiusių kandidatų: su kiekvienu rinkėju asmeniškai darbo sutartį pasirašyti nusiteikęs istorikas, pagonybę išpažįstantis, Pirties partijos prisiekęs narys, buvusios teisėjos Neringos Venckienės į rinkimus vedamo „Drąsos kelio“ kovotojai.

REKLAMA

Margą pretendentų į Seimo narius minią paįvairins ir pora Panevėžyje gerai žinomų žmonių, svarbiausiu rinkimų tikslu paskelbusių pergalę prieš korupcija įtariamą Seimo narį Vitą Matuzą.

Penktadienis buvo paskutinė diena užsiregistruoti savarankiškiems rinkimų kampanijos dalyviams – partijoms, vienmandatėse apygardose jų iškeltiems ar rinkėjų balsus bandysiantiems susirinkti nepartiniams kandidatams.

Savarankiško politinės kampanijos dalyvio statusas leidžia kandidatui pačiam priimti aukas, tvarkyti finansinius dokumentus. Partijos savo finansuojamiems kandidatams paskelbti dar turi laiko iki rugsėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji bandys laimę Panevėžyje

Prieš rinkimus Panevėžyje turėtų gerokai padažnėti šalies valdžios vizitų – vietą dar vienai kadencijai Seime Aukštaitijos sostinėje bandys užsitikrinti net penki valdančiųjų atstovai.

Su vietiniais politikais ir naujokais varžysis ne tik prieš ketverius metus panevėžiečių į Seimą išsiųsti konservatoriai Julius Dautartas, Vitas Matuzas, Petras Luomanas, buvusi Arūno Valinsko sekėja, o dabar liberalcentristė Arūnė Stirblytė. Liberalų ir centro sąjunga į Panevėžio kaimiškąją Aukštaitijos apygardą atsiuntė aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską, o greičio viršijimu išgarsėjusiam seimūnui Vincui Babiliui atidavė vietą Nevėžio apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštoje dešimtyje prarado nekaltybę

Dvi kadencijas Seime išdirbęs J.Dautartas pripažįsta, kad po Tėvynės sąjungos ketverių metų valdymo išlaikyti tradiciją jam gali būti gerokai sudėtingiau.

„A.Stirblytės fenomenas parodė, kad Panevėžys sprendžia paskutinę akimirką. Nors yra susiformavęs mūsų lektoratas, bet dėl įvairių įvykių Panevėžyje jis irgi gali pakeisti savo nuomonę. Na ir kas, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybę giria Europos didžiųjų valstybių vadovai, Panevėžio politika mums yra skaudi“, – teigė J.Dautartas.

REKLAMA

Nevėžio apygardoje konservatoriui pirštinę mes į Tautininkų sąjungą perbėgęs buvęs „darbietis“, Aukštaitijos sostinėje garsus pagonybės propaguotojas ir pirties mėgėjas Kolegijos dėstytojas Laimutis Vasilevičius.

„Prarandu nekaltybę – pirmą kartą einu į Seimą. Man kad tik pasipešt, o čia tokia galimybė!“ – juokavo 59-erių L.Vasilevičius.

Politikos naujokas pripažįsta studijuojantis, ką per ketvertą metų Seime nuveikęs stipriausiu konkurentu laikomas J.Dautartas, ir nusiteikęs paskelbti, jog parlamentaro sprendimai buvo žalingi Lietuvai.

REKLAMA

„Labai norėčiau nutraukti J.Dautarto laimėjimo tradiciją“, – pripažįsta taip pat Nevėžio apygardą pasirinkęs miesto vicemeras „darbietis“ Petras Narkevičius.

Esantys tinkamiausi dirbti Seime Nevėžio apygardoje bandys įrodinėti Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja socialdemokratė Janina Gaidžiūnaitė, aktyvioje politikoje nedalyvavusios ir skyriaus Panevėžyje dar neturinčios Respublikonų partijos atstovas Rimantas Narkūnas, nepartinis Tarybos narys Kęstutis Lukoševičius.

Tikslas – neįleisti V.Matuzo

Aštriausia politinė kova užvirs Vakarinėje apygardoje. Net du jos kandidatai – meras Vitalijus Satkevičius ir buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos vadas Povilas Urbšys šią apygardą pasirinko turėdami tą patį tikslą. Ilgametį politiką ir buvusį pareigūną vienija troškimas nepraleisti į Seimą korupcija įtariamo V.Matuzo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politiniais oponentais tapę P.Urbšys ir V.Satkevičius pastaruoju metu, rodos, lenktyniauja, kuris efektyviau įrodys esąs geresnis už įtariamąjį seimūną.

Įtakingam konservatoriui teks rungtis su dar viena buvusia bendražyge, Tėvynės sąjungos sąrašuose rinkimuose dalyvaudavusia nepartine miesto poliklinikos direktore Irena Čeilitkiene.

Vakarinę apygardą rinkimų arena pasirinko ir miesto Tarybos nariai – senas politikos vilkas socialdemokratas Povilas Vadopolas bei „darbietis“ Alfonsas Petrauskas.

Žinomus Panevėžio politikus bandys įveikti N.Venckienės į rinkimus vedamo „Drąsos kelio“ kandidatas Artūras Ratkus ir pirmą kartą laimę bandantis 28-erių vadybininkas respublikonas Tomas Saliamonas. Tik prieš porą mėnesių į partiją įstojęs jaunuolis pripažįsta į Seimą besitaikantis paskatintas gero pažįstamo buvusio Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje Leono Alesionkos.

REKLAMA

Visus pavers darbdaviais

Bene įdomiausi kandidatai susibūrė kaimiškojoje Aukštaitijos rinkimų apygardoje. Nepriklausomu istorijos paskaitininku prisistatantis Aivars Citrons, paskaitų lankytojams labiau žinomas kaip Lileika, tvirtina į Seimą einantis tam, kad būtų priimtas vienas, tačiau neva iš esmės Lietuvą pakeisiantis įstatymas. Istorikas nusiteikęs pasiekti, kad Seimo nariai sudarytų darbo sutartis su kiekvienu rinkėju.

„Man svarbiausia, kad rinkėjai suvoktų: kol nepasirašys darbo sutarties su Seimo nariu, tol niekas nesikeis“, – visus rinkėjus paversti darbdaviais žada A.Citrons.

REKLAMA

Kad įgyvendintų savo pažadą, istorikui dar reikia įveikti pirmąjį rinkimų laiptelį – surinkti apie 1000 parašų, kad gautų teisę dalyvauti Seimo rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) reikalavimas partijų užnugario neturintiems kandidatams pateikti rinkėjų parašus koją gali pakišti ir buvusiam „tvarkiečiui“ Tarybos nariui Mantui Leliukui. Politikas piktinasi, jog dėl VRK ir vietos rinkimų apygardos nesutampančio darbo laiko jau praradęs tris dienas.

„Blankų dar negavau, nes VRK gali net tris dienas tikrinti mano dokumentus. Savaitgalį Dembavoje vyko šventė, būčiau nemažai parašų surinkęs“, – mano M.Leliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grėblių pasirinkimas

Aukštaitijos apygardoje rinkėjų palankumo tikisi ir „Drąsos kelio“ kandidatė Rita Jusienė, matoma pas prokurorus į Panevėžį važinėjančių Kedžių palaikymo komandoje. Pastaruosius 17-iolika metų nedirbanti, vaikus auginanti moteris mano, kad rajonas už ją balsuos, nes yra žemės ūkio specialistė.

Dėl dalies miesto ir rajono gyventojų balsų varžysis jauniausias rajono Tarybos narys socialdemokratas 31-erių Domas Petrulis, Darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vadas „darbietis“ Rimantas Trota, respublikonė Eligija Norkienė-Paplauskė bei nepartinis Algimantas Birbilas.

„Rinkėjams paruošta daug naujų grėblių, tik su skirtingai dažytais kotais“, – įvertino dar vienai kadencijai į Seimą besitaikantis krikščionis demokratas Petras Luomanas.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų