REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Girdėdama susirūpinusių pirmokėlių tėvų kalbas apie brangų vaikų paruošimą mokyklai galvojau, kad pilnas krepšys pirmoje klasėje būtinų prekių kainuotų ne daugiau kaip 200 litų. Toli gražu – užsukus į parduotuvę paaiškėjo, kad 200 litų gali kainuoti vien kuprinė. Pamėginu patikrinti, ar pavyktų apipirkti pirmokėlį neviršijant šios sumos.

REKLAMA
REKLAMA

Formą išlaikanti kuprinė – nuo 130 litų

Porą šimtų kainuojanti kuprinė turėtų saugoti pirmokėlio stuburą (su išlinkimais ties nugara), išlaikyti formą (kieta) ir sverti ne daugiau kaip 1 kg. Pasak vienos iš dviejų miesto centre esančių kanceliarijos prekių parduotuvių pardavėjos Danutės, tėvai, manydami, jog kuprinė išties saugo vaiko stuburą teikia pirmenybę kokybiškesnėms ir, žinoma, brangesnėms kuprinėms. Kita vertus, norint, kad prikrauta kuprinė išties nežalotų vaiko stuburo, jos svoris pagal higienos reikalavimus neturėtų viršyti 10 proc. vaiko kūno svorio. Tarkim, smulkiam, 25 kg sveriančiam vaikui, ant pečių gali gulti ne daugiau kaip 2,5 kilogramo.

REKLAMA

Formos neišlaikančią kuprinę toje pačioje kanceliarijos parduotuvėje galima įsigyti ir už 80 litų. Kitoje miesto centre esančioje kanceliarijos prekių parduotuvėje taikomos akcijos, tad lentynose stovi nuo 14 litų kainuojančios kuprinės pirmokams. Turgelyje kainos – nuo 35 iki 55 litų, tačiau pasirinkimas pirmokui mažas.

Žvilgteliu ir į lietuvių pamėgtą internetinį portalą pigu.lt, ten kainos tokios pat, kaip ir Tauragėje. Dailios paprastutės kuprinės pirmokams – nuo 35 litų, „brangiosios“, formą išlaikančios – nuo 130 litų. Tačiau parsisiųsti prekes kainuoja nuo 5 iki 10 litų, sunkesnes – ir daugiau.

Kanceliarijai – pusantro šimto

REKLAMA
REKLAMA

Tarkim, į pirkinių krepšelį renkuosi 80 litų kainuojančią kuprinę. Viena mama man pataria kitų kanceliarinių prekių užsukti apsidairyti į „Norfą“. Esą jos kokybe beveik nesiskiria nuo siūlomų specializuotose kanceliarinėse parduotuvėse. Aplankalai vadovėliams, 2 pieštukai, drožtukas, liniuotė, trintukas, klijai, pieštukinė, piešimo ir spalvotas popierius, flomasteriai, teptukai, akvarelė, guašas, krepšelis sportinei aprangai sudėjus kainuoja apie 60 litų. Aplankalų sąsiuviniams randu „Maximoje“ („Norfoje“ nebuvo), kaip ir garsios „Shneider“ firmos rašiklius su plunksna, kurie atsiėjo 16 litų. Taigi sudėjus išlaidas už pirmokui reikiamas kanceliarijos prekes ir kuprinę – 156 litai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečdalis sumos sportinei aprangai

Panašu, kad pirkdama vidutinio brangumo prekes į dvišimtinę telpu. Tačiau pirmokui reikalingų daiktų sąraše – dar ir šokių bei sportiniai bateliai, ir sportinė apranga. Norėdama viską rasti vienoje vietoje, suku į kitą miesto centre įsikūrusią kanceliarijos parduotuvę. Krepšin keliaujantys šokių bateliai – nuo 25, sportiniai – nuo 19 litų. Tačiau ūpą galima prarasti išvydus vaikiško sportinio megztuko kainą – 80 litų, kelnių – 30 Lt. Išlaidos pakyla iki 310 litų.

Mažiausiai – 500 litų

O kur dar apranga ir avalynė mokyklai? Dalis tėvų vaikams drabužėlių dar vasarą ieško dėvėtų drabužių prekyvietėse. Kartą nugirdau mamas šnekant, kad rugpjūčio mėnesį dėvėtų drabužių turgavietėje kelnių berniukams neberasi.

REKLAMA

Mažiau galvą reikės sukti Jovarų, Martyno Mažvydo, „Šaltinio“ ir Tarailių pagrindinių mokyklų pirmokėlių tėvams. Šiemet jų atžalos mokslus pradės su uniformomis. Megztukas ir sijonas (sarafanas) ar kelnės vidutiniškai tėvams kainavo per 180 litų. Reikia nusipirkti tik baltus marškinėlius (kaina 20–40 litų).

Susumavus išlaidas už kanceliarines prekes, uniformą ir sportinę aprangą, iš viso pirmokų tėvai išlaidoms rengdami savo vaikus į pirmąją klasę turės piniginę „paploninti“ mažiausiai 500 litų. Tačiau tai tik pradžia, mokslo metams prasidėjus reiks ir pratybų...

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų