REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį rug­sė­jį kaip nie­kad gau­siai į mo­kyk­las mo­ki­niai rink­sis vil­kė­da­mi uni­for­mas. Kaž­ka­da dek­la­ra­vus, kad uni­for­ma ni­ve­liuo­ja as­me­ny­bes, pa­sta­rai­siais me­tais priei­na­ma prie nuo­mo­nės, kad ji ne tik gra­ži ir pra­ktiš­ka, bet ir jos dė­ka ma­žė­ja so­cia­li­nė at­skir­tis, o tė­vai su­tau­po lė­šų, ski­ria­mų moks­lei­vių drabužiams.

REKLAMA
REKLAMA

Uni­for­mos – ne tikmoks­lei­viams, bet ir mo­ky­to­jams

Šiau­lių įmo­nė­je „Sa­vi­tas sti­lius“ va­sa­ra yra pa­ts karš­ty­me­tis, nes ne tik Šiau­lių ap­skri­ties, bet ir Vil­niaus, Kau­no mo­kyk­los pa­no­ro, kad ši įmo­nė moks­lei­viams nu­megz­tų uni­for­mas – iš vi­so už­sa­ky­mus pa­tei­kė 40 ša­lies mo­kyk­lų.

REKLAMA

Ko­ne vi­so­se Šiau­lių mo­kyk­lo­se uniformos tam­pa bū­ti­nu moks­lei­vio at­ri­bu­tu, o ap­skri­ties ra­jo­nai, nors lė­tai, ta­čiau pa­ma­žu „uni­for­muo­ja­si“.

Pa­sak įmo­nės va­dy­bi­nin­kės Gre­tos Ja­nu­še­vi­čie­nės, džem­pe­rių, ža­ke­tų, lie­me­nių, sa­ra­fa­nų ir si­jo­nu­kų pa­gei­da­vo Šiau­lių Me­de­ly­no, Ge­gu­žių, Ra­gai­nės, Sal­du­vės, Jo­va­ro, Gy­ta­rių, Rė­ky­vos mo­kyk­los, St. Šal­kaus­kio ir Šiau­lių uni­ver­si­te­to gim­na­zi­jos, pri­va­ti mo­kyk­la-dar­že­lis „Pa­bi­ru­čiai“. Mo­kyk­los pa­čios nu­spren­džia, ko­kios spal­vos megz­tais rū­bais vil­kin­tys vai­kai eis į mo­kyk­las. Pa­čios po­pu­lia­riau­sios – mė­ly­na, pil­ka, ža­lia, vyš­ni­nė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių ra­jo­no, Jo­niš­kio, Ak­me­nės mo­kyk­los uni­for­mo­mis dar ne­ke­ti­na ap­reng­ti moks­lei­vių, ta­čiau ki­tų ap­skri­ties re­gio­no mo­kyk­lų mo­ki­niai prie uni­for­mų jau pra­ti­na­si. „Sa­vi­to sti­liaus“ dra­bu­žių už­si­sa­kė Kel­mės El­vy­ra­vos, „Au­ku­ro“ mo­kyk­los ir Kra­žių gim­na­zi­ja. Uni­for­mas vilk­sis ir Pak­ruo­jo Že­my­nos pa­grin­di­nės mo­kyk­los moks­lei­viai bei Rad­vi­liš­kio V. Ku­dir­kos pa­grin­di­nė mo­kyk­la, Vaiž­gan­to pro­gim­na­zi­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Ja­nu­še­vi­čie­nė sa­ko, kad už­sa­ky­mų tiek daug, jog tė­vai, ku­rie pa­vė­la­vo pa­teik­ti už­sa­ky­mus, vai­kų uni­for­mų su­lauks ne moks­lo ži­nių šven­tei, o rug­sė­jo mė­ne­sį. „Mo­kyk­loms pa­gei­dau­jant, pa­tys vyk­da­vo­me į jas, iš­ma­tuo­da­vo­me vai­kus ir at­vež­da­vo­me už­sa­ky­mus. Va­sa­rą pa­tys tė­vai į mus kreip­da­vo­si. Tie, ku­rie pa­vė­la­vo, uni­for­mų tu­rės pa­lauk­ti“, – tei­gė va­dy­bi­nin­kė.

Vi­du­ti­niš­kai vie­na megz­ta uni­for­mos da­lis – džem­pe­ris, sa­ra­fa­nas, lie­me­nė – kai­nuo­ja apie 50 Lt, ta­čiau Šiau­liuo­se uni­for­mos ne tik mez­ga­mos. Siu­vyk­la „El­va“ siu­va moks­lei­viams uni­for­mas, nes ypač vy­res­nių­jų kla­sių moks­lei­viai mie­liau vel­ka­si siū­tus švar­kus, o ne megz­ti­nius.

REKLAMA

Pa­sak Vir­gi­ni­jos Paš­vens­kie­nės, „El­vos“ di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jos, Šiau­liai tur­būt pa­sku­ti­niai iš di­džių­jų ša­lies mies­tų, ku­rie pra­dė­jo mo­kyk­lo­se dė­vė­ti uni­for­mas. Pa­vyz­džiui, Kau­ne jau vi­sų mo­kyk­lų moks­lei­viai vil­ki mo­kyk­li­nes uni­for­mas.

Įmo­nė Šiau­lių mo­kyk­loms uni­for­mas siu­va pir­mus me­tus. Jos siū­tais rū­bais – švar­kais, švar­ke­liais ir si­jo­nė­liais – šie­met vil­kės Lie­po­rių gim­na­zi­jos gim­na­zis­tai ir ne­tgi mo­ky­to­jai. Mo­ky­to­jos ren­ka­si švar­kus, lie­me­nes, si­jo­nus. Pa­si­rink­ta mė­ly­na spal­va. V. Paš­vens­kie­nė sa­ko, kad at­siim­da­mi pa­siū­tus rū­bus moks­lei­viai džiau­gia­si – jiems ne­be­rei­kės su­kti gal­vos, kuo ap­si­reng­ti.

REKLAMA

Siū­to­mis uni­for­mo­mis šie­met vil­kės ir Kel­mės ra­jo­no „Au­ku­ro“ vi­du­ri­nės mo­kyk­los moks­lei­viai, o ki­tų re­gio­no mo­kyk­lų moks­lei­viai pa­tei­kia už­sa­ky­mus in­di­vi­dua­liai.

Švar­kas kai­nuo­ja apie 160 Lt. Pa­sak pa­šne­ko­vės, pa­siū­tus rū­bus dė­vė­ti ga­li­ma 2–3 me­tus, nes jie iš itin ko­ky­biš­ko au­di­nio, juos kas­met ga­li­ma pa­tai­sy­ti, pri­tai­ky­ti be­si­kei­čian­čiai fi­gū­rai.

Ma­ži­na so­cia­li­nę at­skir­tį

Ra­gai­nės pro­gim­na­zi­jos pra­di­nu­kai į mo­kyk­lą ap­si­ren­gę uni­for­mo­mis eis pir­mus me­tus. Di­na­ra Vit­ku­vie­nė, pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rė, sa­ko, kad jau prieš dve­jus me­tus mo­kyk­los ta­ry­ba jos pra­šė ini­ci­juo­ti ap­klau­są dėl uni­for­mų. Sua­be­jo­jus pa­sta­rų­jų rei­ka­lin­gu­mu, ji ne­reng­ta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie­met mo­kyk­los ta­ry­ba vėl pa­pra­šė su­reng­ti tė­vų ap­klau­są elekt­ro­ni­nia­me die­ny­ne. La­biau­siai uni­for­mų pa­gei­da­vo pra­di­nių kla­sių mo­ky­to­jai ir vai­kų tė­vai. Prob­le­ma ta, kad jau pra­di­nė­se kla­sė­se mer­gai­tės už­si­ma­no puoš­tis, kon­ku­ruo­ja, ku­ri gra­žiau at­ro­do, tad ne­pa­si­tu­rin­čių šei­mų vai­kai jau­čia­si disk­ri­mi­nuo­ja­mi.

Uni­for­moms bu­vo pri­tar­ta, jas vil­kės pra­di­nu­kai, ta­čiau vy­res­nių­jų kla­sių moks­lei­viai – ne. Pa­sak di­rek­to­rės, uni­for­ma tik re­ko­men­duo­ja­ma vil­kė­ti, bet jei vai­kas jos ne­tu­rės, ba­ra­mas ne­bus ir iš mo­kyk­los jo nie­kas ne­va­rys. Pa­čiai D. Vit­ku­vie­nei pa­tin­ka, kai vai­kai lan­ko mo­kyk­lą įdo­miai, ori­gi­na­liai ap­si­ren­gę, tad jo­kios prie­var­tos kas­dien vil­kė­ti uni­for­mą ne­bus.

REKLAMA

Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jo­je uni­for­mas pra­di­nu­kai vil­ki ne­be pir­mus me­tus. Šios mo­kyk­los di­rek­to­rė Na­ta­li­ja Kau­nic­kie­nė sa­ko, kad jei tė­vai ne­no­ri, uni­for­mų vai­kams nu­pirk­ti ne­pri­va­lo. „Tė­vai uni­for­mas per­ka, nes ma­to eko­no­mi­nę nau­dą. Įsi­gi­jus ją ne­be­rei­kia su­kti gal­vos, kuo vai­ką ap­reng­ti, to­dėl ap­ran­gai ski­ria­ma ma­žiau iš­lai­dų“, – sa­kė ji.

Ko­dėl ne­de­mok­ra­ti­nė­se ša­ly­se pri­va­lo­mos uni­for­mos?

Yra tė­vų, tvir­ti­nan­čių, kad sunk­me­tis – pa­ts ne­tin­ka­miau­sias lai­kas uni­for­moms mo­kyk­lo­se. Ge­rų rū­bų ga­li­ma įsi­gy­ti dė­vė­tų dra­bu­žių par­duo­tu­vė­se, o uni­for­ma kai­nuo­ja ne­ma­žai. Vai­kai, ypač paaug­liai, sa­ve iš­reiš­kia per ap­ran­gą. Ar uni­for­ma ne­žlug­do kū­ry­biš­ko vai­ko in­di­vi­dua­lu­mo?

REKLAMA

Uni­for­mų šie­met ne­vil­kės „Ju­ven­tos“ pro­gim­na­zi­jos mo­ki­niai. Jos di­rek­to­rius Vy­tau­tas Gir­čius sa­ko, kad mo­kyk­lo­je bu­vo su­reng­ta ap­klau­sa. Paaiš­kė­jo, kad tė­vai ne­no­ri, jog vai­kai vil­kė­tų uni­for­mas. Ir mo­ky­to­jai ne­pa­no­ro bū­ti įspraus­ti į vie­no­dą ap­ran­gą.

Pa­sak V. Gir­čiaus, ne mo­ky­to­jai, mo­kyk­los va­do­vai, o bū­tent tė­vai tu­ri nu­spręs­ti, ar rei­kia mo­kyk­lo­je uni­for­mų. Apk­lau­sos me­tu siek­ta, kad uni­for­moms bū­tų pri­tar­ta ne 51 pro­cen­tu, o 85 pro­cen­tais. „Vie­nas bal­sas ne­tu­ri nu­lem­ti spren­di­mo“, – sa­kė di­rek­to­rius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gir­čiaus nuo­mo­nė dėl mo­kyk­li­nių uni­for­mų yra prieštaringa. Vie­na ver­tus, lyg ir gra­žiai at­ro­dy­tų mo­kyk­los vei­das, ki­ta ver­tus, bū­tų pra­ras­tas sa­viug­dos ele­men­tas. „Kaip vai­kai iš­moks tvar­kin­gai ap­si­reng­ti, at­ro­dy­ti ofi­cia­lio­je ap­lin­ko­je gra­žiai, jei nuo­lat vil­kės uni­for­mą? Uni­for­mo­mis ati­ma­ma ga­li­my­bė vai­kui ug­dy­ti da­ly­ki­nį sti­lių. Gal jis iš­moks to šei­mo­je, o gal ir ne“, – tei­gė pa­šne­ko­vas.

REKLAMA

Jei tė­vai bū­tų no­rė­ję uni­for­mų, jos pro­gim­na­zi­jo­je bū­tų bu­vu­sios ir tė­vai bū­tų nu­spren­dę, kas ap­ran­gą pa­siūs. To­kia yra de­mok­ra­ti­ja. „Pa­si­žiū­rė­ki­me į Ki­ni­ją, Ku­bą ir pa­klaus­ki­me sa­vęs – ko­dėl ne­de­mok­ra­ti­nė­se ša­ly­se uni­for­ma yra pri­va­lo­ma“, – šyp­so­jo­si V. Gir­čius.

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų