REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgos darbo valandos, alinantis darbas ir vos 12 metų sulaukę darbuotojai. Tokį vaizdą pamatė televizijos NBC žurnalistai atlikę tyrimą apie tūkstančius žemės ūkyje įdarbintų nepilnamečių vaikų Jungtinėse Valstijose.

Žurnalistai susitiko su daugiau kaip 20 vaikų, dirbančių stambiose fermose San Joaquino slėnyje ir Sakramente. Čia jie renka vaisius ir daržoves, kartais net kai lauke 40 laipsnių temperatūra.

Vaikų tėvai yra mažus atlyginimus gaunantys imigrantai, kurių atžalos yra priverstos dirbti, kad padėtų išlaikyti šeimą. Filmavimo komanda sekė 15-metį Ralphą, kuris rytais atsikelia dar prieš pakylant saulei, kad vos tik saulei pakilus jau būtų laukuose ir pradėtų ilgą vaisių rinkimo dieną.

„Mes pavargstame, mums skauda rankas, – pasakojo Ralphas. – Man per sunku dirbti laukuose.“

Teisinė spraga JAV darbo įstatyme leidžia įvairių dydžių fermoms įdarbinti vaikus nuo 12 metų, tačiau NBC kanalo žurnalistų sutikti vaikai teigė, kad dirbti pradėjo nuo 10 ar 11 metų, kartais net jaunesni. Kai kuriems iš jų prižiūrėtojai netgi liepdavo meluoti apie savo amžių, kad tik galėtų toliau dirbti.

Vienas iš augintojų žurnalistams prisipažino žinantis atvejų, kur buvo įdarbinti amžiaus cenzo neatitinkantys vaikai.

Žmogaus teisių stebėtojų organizacijos atstovė Zama Coursen-Neff NBC teigė, kad, skirtingai nuo kitų pramonės šakų, žemės ūkyje nėra jokių apribojimų dėl to, kiek valandų per dieną gali išdirbti vaikai.

„Reikia suvokti, kad dauguma vaikų, kurie JAV dirba pavojingomis sąlygomis, dirba čia visiškai teisėtai, nes, kuomet kalbama apie žemės ūkį, JAV vaikų darbo įstatyme yra milžiniška spraga“, - pasakojo moteris.

Šių metų pradžioje JAV buvo bandoma sugriežtinti vaikų darbo teisę, tačiau šios pastangas pristabdė vaisių ir daržovių augintojų skundas dėl to, kad pateikti siūlymai yra pernelyg griežti ir kelia pavojų smulkioms fermoms. Neseniai JAV Atstovų rūmuose priimta įstatymo pataisa apskritai užkirstų kelią šalies Darbo departamentui artimiausioje ateityje keisti vaikų darbo įstatymus.

Taigi Ralphas ir kiti jo bendraamžiai ir toliau turės plušėti kaitrioje saulėje. NBC žurnalistų atliktas tyrimas išties yra stulbinantis, tačiau kai kurie esminiai aspektai išlieka nepaliesti.

Kritikai teikia, kad būtinybė dirbti tokiomis sąlygomis neretai apsunkina dirbančių vaikų galimybę įgyti išsilavinimą. Pagal JAV galiojančius įstatymus vaikai gali dirbti tik tomis valandomis, kai nereikia eiti į mokyklą. Ralphas lanko specialią vakarinę mokyklą imigrantų vaikams, tačiau tokia atvirkštinė tvarka turbūt nėra geriausias būdas suderinti mokyklą ir darbą.

NBC žurnalistai įsitikino, kad darbo valandos, kurios kartais gali siekti iki 9-10 valandų per dieną, yra nepaprastai varginančios. Vis dėlto nėra aišku, ar toks reiškinys tėra sezoninis, ar trunka ištisus metus. Taip pat nėra aišku, kiek dienų per savaitę vaikai turi dirbti laukuose.

Skelbiama, kad vaikų darbas leidžia JAV gyventojams ant savo stalo patiekti pigius vaisius ir daržoves. Tačiau niekur nėra užsimenama, kiek šie vaikai už dirba, ir, ar jiems yra mokama mažiau nei suaugusiems.

Greičiausiai tai net nėra labai svarbu. Darbo valandos ir sąlygos, kuriomis turi dirbti vaikai, yra neabejotinai šokiruojantis dalykas, ypatingai turtingiausioje pasaulio valstybėje. Be to, kur kas labiau šokiruoja tai, kad šalies valdžia aktyviai stengiasi užkirsti kelią bet kokiems pokyčiams

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų