REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimiausiomis naktimis, jei tik dangus bus giedras, galėsime grožėtis vadinamuoju žvaigždžių lietumi: kasmetinis meteorų perseidų srautas artimiausią parą pasieks savo aktyvumo viršūnę.

REKLAMA
REKLAMA

Į meteorų perseidų lietų Žemė kasmet patenka liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje. Nakties danguje sušvintančios ir vėl išnykstančios žvaigždelės – tai įvairaus dydžio Žemės atmosferoje sudegantys meteoritai. Perseidais jie vadinami dėl to, kad nakties skliaute atrodo atlekiantys iš Persėjo žvaigždyno.

REKLAMA

Perseidų lietų sukelia Žemės priartėjimas prie Swifto-Tutle'o kometos palikto dulkių ir nuolaužų debesies, skelbia „Space.com“. Kometos akmeninių nuolaužų ir ledo dalelės dideliu greičiu sminga į mūsų planetos atmosferą ir išnykdamos palieka ryškų pėdsaką, primenantį krintančias žvaigždeles.

Šiemet perseidų lietaus intensyvumo viršūnė bus pasiekta sekmadienį, tarp 7.00 ir 16.00 val. Lietuvos laiku. Tačiau jau šią naktį, jei tik oro sąlygos leis, bus galima gėrėtis gana stipriu žvaigždžių lietumi. „Mes tikimės, kad perseidų srautas šįkart pasieks iki 100 meteorų per valandą, – sakė NASA Meteorų aplinkos biuro atstovas Billas Cooke'as. – Perseidai visada padovanoja puikų reginį.“

Norintys išvysti danguje meteorų lietų turėtų po saulėlydžio stebėti dangaus skliautą šiaurės rytų kryptimi: toje pusėje bus matomi į Žemės atmosferą smingantys perseidai, sakoma pranešime. O jei dangus bus debesuotas, į žvaigždžių lietų galima pažvelgti bent kompiuterio ekrane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų