REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių vaikų globos namų direktoriui Rimantui Žąsinui išėjus atostogų įstaigoje dedasi negeri dalykai. Šią savaitę dėl vieno auklėtinių incidento Vaikų globos namų darbuotojams teko kviesti policijos pareigūnus. Nepilnamečių nusikalstamumas neramina ir pačius pareigūnus – senkant policijos pajėgoms šaukiamasi net vaiko teisių gynėjų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Du auklėtiniai iš trečio atėmė telefoną

Šią savaitę policijos pagalbos prireikė Šiaulių vaikų globos namų administracijai. Įstaigos darbuotojai teisėtvarkos sergėtojams pranešė, jog ketvirtadienį, apie 11 valandą ryto, du šios įstaigos auklėtiniai, pavartoję fizinį smurtą, sumušė trylikos metų auklėtinį ir iš jo atėmė mobiliojo ryšio telefoną.

REKLAMA

Į įstaigą atvykę policininkai išsivedė du įtariamuosius: šešiolikmetį bei septyniolikmetį šios įstaigos auklėtinius. Jų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl plėšimo. Abu paaugliai dviem paroms uždaryti į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę. Įstatymas tiems, kas panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti arba kitaip atimdamas galimybę nukentėjusiajam priešintis pagrobė svetimą turtą, numato laisvės atėmimo bausmę iki šešerių arba net dešimties metų.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamieji – žinomi kaip išdaigininkai

„Konfliktas įvyko šalia kambario. Jis kilo dėl mobiliojo ryšio telefono. Problema ta, kad vienas vaikas jį turi, o kitas neturi, bet nori turėti vartotojiškoje visuomenėje. Kad užkirstume kelią smurtavimui bei įvertintume situaciją, iškvietėme policijos pareigūnus" - „Šiaulių naujienoms" teigė laikinai Šiaulių vaikų globos namų viršininko pareigas einantis Kostas Rušinskas.

Pasak K. Rušinsko, dėl plėšimo įkliuvę auklėtiniai praeityje ne kartą buvo prikrėtę tokių išdaigų, dėl kurių jiems teko lankytis policijos įstaigoje. „Darė teisės pažeidimus ne vieną kartą. Jie yra rizikos grupėje", - teigė K. Rušinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepilnamečių nusikalstamumas auga

Nepilnamečių nusikalstamumas pastaruoju metu pareigūnams kelia nemenką nerimą. Mažieji nenaudėliai siaučia ne tik vaikų globos namuose, bet ir gatvėje iš senjorų atiminėja rankines ar daro dar baisesnius dalykus. Policininkai augantį nepilnamečių nusikalstamumą bando sustabdyti ne vieni – tam rengiami ir susitikimai. Incidento Vaikų globos namuose dieną Šiaulių miesto policijos bendruomenės pareigūnai susitiko su Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistais.

„Nepilnamečių nusikalstamumas auga, vaikai daro vis sunkesnius nusikaltimus. Kriminologija byloja, kad kas trečias recidyvistas pirmą nusikaltimą yra padaręs dar paauglystėje. Kuo jaunesnis žmogus pirmą kartą nusikalsta, tuo didesnė tikimybė, kad ateityje jis vėl nusikals. Siekiant ateityje mažesnio nusikalstamumo, būtina vaikams skirti didžiulį dėmesį, organizuoti švietėjišką veiklą, rengti prevencines priemones, apsaugančias jaunimą nuo kylančių grėsmių", - teigia Šiaulių miesto policijos komisariato Pietinės policijos nuovados tyrėjas Dalius Niekis.

REKLAMA

Tėvai nesirūpina atžalomis?

Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Žakaris pareigūnams pateikė itin liūdnus faktus. Šiais metais Šiauliuose iš šeimų paimti 24 vaikai. Tėvų prašymu, laikinoji globa nustatyta 170 vaikų. Dažnai tėvai prašymą dėl vaiko laikinosios globos nustatymo pateikia jų išvykimo iš Lietuvos laikotarpiui. Statistika liūdnoka – apskrityje daug vaikų, likusių be tėvų globos.

„Toks vaikas, augdamas be tėvų priežiūros, negauna tinkamo dėmesio. Vaiko elgesys daugiausia priklauso nuo socializacijos proceso, kurį veikia daug veiksnių, sėkmės. Besiformuojančiai jaunai asmenybei ypač didelės reikšmės turi šeima. Kokį pavyzdį rodo tėvai, tokį elgesio modelį perima vaikai. Jei tėvai namuose girtauja, smurtauja, nutrūksta jų ryšys su vaiku ir jis, neradęs namuose šilumos, užuojautos, ieško supratimo gatvėje, įsitraukia į nusikalstamas veikas", - apie tai, kaip vaikai nusikalsta, viešai teigė vaiko teisių gynėjas.

Su Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais pareigūnai nutarė pirmiausia teikti socialinę pagalbą tėvams bei padėti vaikams, augantiems asocialiose šeimose. „Kad nebūtų pagrindo paimti vaikų iš namų ir nesusidarytų sąlygos jiems augti kitoje terpėje, kad vaikas turėtų galimybę iš globos namų grįžti į šeimą", - įvardijo susitikimo dalyviai. Artimiausiu metu policijos pareigūnai dėl augančio nepilnamečio nusikalstamumo stiprins pajėgas - prevencija rūpinsis kartu su vaiko teisių gynėjais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų