REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moteriškų lytinių organų ligos dažnai būna itin klastingos. Jų simptomai pasireiškia tik tada, kai liga jau gerokai pažengusi, o gydymui skirti vaistai ir procedūros ne visada veikia taip puikiai, kaip norėtųsi.

Moteriškų lytinių organų ligos dažnai būna itin klastingos. Jų simptomai pasireiškia tik tada, kai liga jau gerokai pažengusi, o gydymui skirti vaistai ir procedūros ne visada veikia taip puikiai, kaip norėtųsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais gijimo procesą galima paspartinti tinkamai subalansavus valgiaraštį ir gydytojo skirtas priemones derinant su vaistažolių bei maisto papildų terapija. Tik prieš pradedant ją taikyti labai svarbu pasikonsultuoti su jūsų ligos eigą stebinčiu gydytoju.

REKLAMA

Endometriozė

Endometriozė – viena dažniausiai pasitaikančių moterų nevaisingumo priežasčių. Ši liga prasideda endomtriumo (gimdos vidinį paviršių dengiančio gleivinės audinio) fragmentams patekus už gimdos ribų į dubens ertmę. Taip gali nutikti per moters vidinių lytinių organų operaciją arba abortą. Endometriumo elementai gali patekti į dubens ertmę ir be traumų, per įprastą mėnesinių ciklą. Patekusios ant gretimų audinių endometriumo ląstelės ten prigyja, suveši ir elgiasi taip pat, kaip gimdos viduje: iš pradžių dauginasi, paskui, per mėnesines, atitrūksta ir sukelia kraujavimą dubens ertmėje.

REKLAMA
REKLAMA

Natūralioji pagalba

• Vienas endometriozės požymių – stiprūs skausmai per mėnesines. Juos palengvinti galima ne tik vaistais. Jei per visą ciklą moters organizmas gaus pakankamai polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, skausmai turėtų gerokai sumažėti. Šios rūgštys slopina uždegimo simptomus, kurie kaip tik apsunkina ligos eigą. Kad organizme nepristigtų šių medžiagų, būtina bent 5 kartus per savaitę suvalgyti po 90 gramų riebios žuvies, po 50 gramų ikrų arba po 2 šaukštus linų sėmenų aliejaus.

• Sergant endometrioze pirmas patikimas vaistas – niacinas (vitaminas B3) – jis plečia gimdos kraujagysles, pagerina kraujo apytaką, malšina skausmą. Patariama išgerti po 100 miligramų šio vitamino kas 2–3 valandas per skausmingas mėnesines. Tačiau jei sergate kokiomis nors kitomis lėtinėmis ligomis, ypač jei sutrikusi širdies veikla –prieš vartodama šį vitaminą būtinai pasikonsultuokite su gydytoju. Niaciną galima pakeisti ir žolelėmis – valerijono šaknimi, aviečių, žemuogių lapais, baltojo ąžuolo žieve. Jei per mėnesines jus vargina itin stiprus kraujoplūdis – padės dilgėlių ir trikertės žvaginės nuoviras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaušidžių policistozė

Susirgus kiaušidžių policistoze sutrinka kiaušialąstės subrendimo procesas: užuot vysčiusios, kiaušialąstės užstringa tam tikrame etape ir ilgainiui formuojasi cistos. Pati kiaušidžių policistozė dažniausiai nesukelia jokių skausmų. Ją pastebėsite iš kitokių simptomų: nereguliaraus menstruacijų ciklo, bėrimų ant odos, padidėjusio vyriško tipo plaukuotumo, svorio priaugimo, nevaisingumo. Toli gražu ne visoms moterims ši liga pasireiškia iš karto – dažnai ja sergama apskritai be simptomų, tad kartais net diagnozę nustatyti būna keblu. Sergant kiaušidžių policistoze moters organizme sumažėja ovuliaciją reguliuojančių hormonų kiekis, neišskiriama hormono progesterono. Nustatęs diagnozę gydytojas tikriausiai rekomenduos papildomai vartoti hormoninių priemonių, kurios padės atkurti sutrikusį ciklą.

REKLAMA

Natūralioji pagalba

• Dėl kiaušidžių policistozės organizme staiga padaugėja vyriško hormono testosterono, tad jo koncentraciją tenka mažinti. Tokiu atveju itin naudinga prisiminti linų sėmenis ir žaliąją arbatą. Medžiagos, kurių yra šiuose produktuose, padeda pašalinti iš organizmo vyriškų hormonų perteklių. Turėtumėte kasdien su maistu suvartoti po 2 šaukštus linų sėmenų aliejaus, išgerti po 300–400 miligramų žaliosios arbatos ekstrakto, kuriame būtų 80 procentų polifenolių.

• Taip pat rekomenduojama valgyti mažiau gyvulinės kilmės maisto, daugiau vaisių, daržovių, žuvies ir jūrų gėrybių.

REKLAMA

Kiaušidžių folikulo cista

Anaiptol ne visos kiaušidžių cistos nekenksmingos ir savaime išnykstančios. Pažvelgus į statistiką matyti, kad tik apie 80 cistų iš 100 susiformuoja iš per ovuliaciją nesprogusio folikulo. Tokia cista per 2 mėnesius turėtų visiškai išnykti. Tačiau jei cista niekur nedingo – ginekologai pasiūlys ją šalinti.

Natūralioji pagalba

• Medžiagos, gerinančios audinių atsikūrimo procesą, gali paspartinti cistos nykimą. Kai kurie medikai pataria per mėnesį suvartoti tokį vitaminų kokteilį: po 50 tūkstančių PV vitamino A, 2 gramus vitamino C ir po 400 PV vitamino E bei 200 mikrogramų seleno. Tuo pat metu stebimi cistos pokyčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Jei cista sukelia kokių nors skausmų, juos galima gydyti ricinos aliejaus kompresais. Šis senoviškas metodas padeda efektyviai pašalinti skausmą ir skatina nedidelių cistų (iki 5 centimetrų) nykimą. Medvilninę servetėlę suvilgykite ricinos aliejumi, perlenkite 3 sluoksniais ir padėkite ją ant pilvo apačios, pridenkite polietileno plėvele, ant viršaus uždėkite šildyklę su karštu vandeniu. Kompresas laikomas valandą, procedūra kartojama po tris kartus per savaitę. Kai tik pastebimas pagerėjimas – kompresus reikėtų kartoti iki karto per savaitę, kol cista

visiškai išnyks.

REKLAMA

Gimdos mioma

Gimdos mioma – viena labiausiai paplitusių moters lytinių organų auglių formų. Daliai susidūrusiųjų su šiuo nemalonumu ji gali pasikartoti, kai kuriais atvejais net supiktybėja. Jei anksčiau manyta, kad gimdos miomos pradeda varginti ne jaunesnes kaip 40 metų amžiaus moteris, dabar jau akivaizdu, kad ši liga vis labiau jaunėja, pasitaiko net tarp 17–18 metų merginų. Manoma, kad tarp pagrindinių gimdos miomos atsiradimo priežasčių – uždegimai ir abortai. Taip pat įrodyta, kad miomos dažniau vargina negimdžiusias moteris.

REKLAMA

Natūralioji pagalba

• Jei mioma sukelia gausias ir skausmingas mėnesines, jums gali padėti vaistažolių ekstraktai. Visą pirmąją mėnesinių dieną kas dvi valandas patariama gerti po 20 lašų ambrozijos, trikertės žvaginės ir kraujažolės ekstraktų. Kitą dieną šių ekstraktų vartoti tik vieną kartą.

• Skausmus ir spazmus palengvins kvercetinas ir ginkmedžio ekstraktas. Vieną mėnesį pamėginkite kasdien išgerti po 800–1 000 miligramų kvercetino, 1–2 gramus ginkmedžio ekstrakto, 400 miligramų magnio ir 1 000 miligramų kalcio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Kai kurie produktai (grūdai, vaisiai ir daržovės, avokadas, lašiša, alyvuogių aliejus, graikiniai riešutai) pristabdo estrogenų gamybą organizme (o būtent jie skatina miomos augimą ir didėjimą). Tad pasirūpinkite, kad šių produktų netrūktų jūsų valgiaraštyje. Taip pat sumažinkite rafinuotojo cukraus, sviesto, mėsos patiekalų kiekį.

Sergant ginekologinėmis ligomis svarbu stiprinti organizmą, gerinti kraujotaką mažojo dubens srityje. Vaistiniai augalai – kaip tik tai, ko reikia moteriškų ligų gydymui ir profilaktikai.

REKLAMA

1. Šaukštelį smulkintos ievos žievės užpilkite stikline vandens, užvirinkite ir perkoškite. Sergantiems lytinių organų ligomis patariama per dieną išgerti po 2 stiklines tokio nuoviro.

2. 40 gramų baltojo amalo lapų užpilkite litru vandens, užvirkite ir perkoškite. Šį nuovirą po truputėlį gurkšnokite visą dieną. Tokį gydymą galima derinti ir su amalo lapų vonia (pasigaminti kiek stipresnį nuovirą iš 60 gramų amalo lapų ir litro vandens, perkošti ir supilti į šiltą vonią).

Parengė Jurga Motiejūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų