REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brandaus amžiaus porų skyrybos: nuosprendis ar durys į laisvę?

Brandaus amžiaus žmonėms skyrybos – sprendimas, kurį reikia gerai apsvarstyti. Per daugelį santuokos metų sutuoktinius neišvengiamai susiejo bendri reikalai, interesai, pareigos ir kiti veiksniai.

REKLAMA
REKLAMA

Skiriamės. Ką daryti toliau?

Daugeliu atvejų net jei šeimoje yra susikaupę tam tikrų problemų, sprendimas skirtis atidėliojamas laikui, kai užaugs vaikai. Jei vis dėlto skyrybos tapo neišvengiamos, svarbu suprasti, kad tai – abiejų sutuoktinių kaltė ir jokiu būdu neturėtumėte visko versti tik ant savo ar partnerio pečių. Taip pat nevalia gyventi vien šia problema. Skyrybos skyrybomis, o gyvenimas tęsiasi ir galbūt net ruošia jums jaudinančių staigmenų. Kad lengviau išgyventumėte šį sudėtingą gyvenimo tarpsnį, prireiks ne tik draugių pagalbos, bet ir specialisto parinktų streso gydymo metodų.

REKLAMA

Vis dėlto išanalizuoti situaciją būtina. Pamėginkite suvokti, kas išprovokavo skyrybas, kokie buvo judviejų santykiai ir kas netenkino jūsų ir jūsų antrosios pusės? Galite kreiptis pagalbos į psichologą, kuris padės rasti atsakymus į rūpinus klausimus ir įžvelgti kelius, kuriais galite judėti pirmyn – juk skyrybos brandaus amžiaus žmogui – rimtas iššūkis, bet anaiptol ne gyvenimo pabaiga.

Po skyrybų sunkiausia pripažinti, kad nuo šiol viskas keičiasi. Net atslūgus pirmai skausmo bangai jos purslai gali sugrįžti vėl it vėl. Ypač sunku išgyventi pirmąsias šventes: atmintyje, širdyje, jausmuose vis dar gyvi bendri šeimos ritualai, kuriuos pakartoti galima tik porai. Šventės vienumoje neišvengiamai prikelia prisiminimus, kurie veriasi gerokai pagražinti romantiško praeities šydo. Būtinai prisiminsite per gimtadienį įteiktą puokštę gėlių, bet vargu ar prieš akis išplauks vaizdas, kaip po to susikivirčijote, kad svečius pasitikote viena, nes jis ir vėl išvažiavo į darbą...

REKLAMA
REKLAMA

Taigi jūs skiriatės. Neleiskite sau nusiminti. Jei tiesiog negalite gyventi viena, tikrai yra vilties, kad dar sutiksite naują meilę. Nebijokite pokyčių, kuriuos jums parengė gyvenimas. Visa, kas vyksta, jums arba naudinga, arba malonu – būtent taip turėtumėte gyventi ir elgtis.

Ką reiškia gyvenimas po skyrybų? Visų pirma tai – ir vėl atrasta laisvė. Tik nesakykite, kad jums jos nereikia. Ką tik sulaukėte gyvenimo periodo, kai visą laiką galite skirti sau, save tobulinti, lepinti ir mylėti.

Siūlome 15 patarimų, padėsiančių išgyventi skyrybas ne taip skausmingai.

1. Susitaikykite, kad jūsų gyvenime prasidėjo naujas etapas. Jei gyvenimą įsivaizduojate kaip zebro dryžius, kur baltą juostą keičia juoda, o juodą – vėl balta, dabar turėtumėte jausti, kad žengiate į baltą juostą. Palikite visus negatyvius, nemalonius prisiminimus, ašaras ir liūdesį praeityje. Į naują gyvenimą pasiimkite tik tai, kas gera. Kuo daugiau pozityvumo atrasite savyje, vertinsite savo poelgius ir mintis, tuo lengviau jums bus išgyventi šį etapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Aukos kompleksas šiuo atveju jums tikrai netinka. Ne paslaptis, kad brandaus amžiaus žmonėms išgyvenant skyrybas labiausiai gyvenimą apsunkina du jausmai – kaltė ir nuoskauda. Kol šios dvi būsenos jus persekios, neturėsite galimybės pozityviai įvertinti kito žmogaus, juo labiau įsivaizduoti jį atskirai nuo savęs.

3. Jei nuoskaudų neįveiksite laiku, jos kaupsis ir ne tik privers jus vėl ir vėl grįžti prie išgyventos situacijos sukeliant sau širdgėlą, bet ir trukdys sėkmingai planuoti gyvenimą ateityje.

4. Nereikia keršyti. Toks metodas neleistinas jokioje situacijoje, nes žemina žmogiškąjį orumą. Stresą patiriantis ir keršto troškimo užvaldytas žmogus neretai padaro tokių kvailysčių, dėl kurių tenka gailėtis visą likusį gyvenimą. Nepraraskite orumo, negrasinkite susidoroti – tai tikrai ne pati geriausia išeitis. Harmoninga, savimi pasitikinti asmenybė – kur kas geresnis atkirtis priešams nei išsekusi, prakeiksmais besisvaidanti furija.

REKLAMA

5. Jei leisitės į įžeidinėjimus, krėsite kiaulystes, liesite nuoskaudą nesirinkdama žodžių – tik patvirtinsite silpnumą ir priversite aplinkinius galvoti, kad jei jau jūs taip elgiatės, nieko nuostabaus, kad vyras palieka – na kiek gi su tokia galima tverti?

6. Kad ir kaip būtų sunku, pasistenkite aplinkiniams nerodyti jausmų. Vargu ar šioje situacijoje kas nors duos jums dėmesio vertą patarimą. O ir jūs vargu ar tinkamai jį įvertintumėte. Todėl susiimkite ir neviešinkite jausmų – tebūnie jie skirti tik patiems artimiausiems žmonėms, su kuriais suvalgytas ne vienas pūdas druskos, ir galbūt psichologui.

REKLAMA

7. Nepulkite ir į kitą kraštutinumą – neužsisklęskite savyje. Susitikite su draugais, gyvenkite aktyviai. Taip bus lengviau pamiršti problemas. Ne tik pamiršti, bet ir atrasti naujų gyvenimo džiaugsmų, jus dominančios veiklos, mielų akimirkų.

8. Nenuteikinėkite vaikų prieš jų tėvą, nepamirškite, kad vaikams jūs svarbūs abu. Pasidžiaukite, kad skiriantis vyresnio amžiaus žmonėms vaikai traumuojami kur kas mažiau, veikiausiai jie jau patys suaugę, galbūt turi savo šeimas, taigi pajėgūs susidaryti savo nuomonę apie tai, kas vyksta. Ir nesigraužkite, jei jų nuomonė nesutampa su jūsiške. Svarbiausia – palaikykite draugiškus santykius su vaikais ir jų šeimomis, nesuverskite jiems savų rūpesčių, bet nesidrovėkite priimti ir ištiestos pagalbos rankos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Raskite užsiėmimą, kuris jums išties patiktų, hobį, kuriuo užsiėmę ir atsipūstumėte, ir užsimirštumėte, ir rastumėte įkvėpimą. Tai padės jums geriau pažinti save, suvokti savo vertę. Jei dar neturite – įsigykite keturkojį augintinį, kuris papildys namų tuštumą, neleis pasijusti vienišai. Be to, augintinis gali padėti išsikapstyti iš depresinės nuotaikos – rūpindamasi juo neišvengiamai turėsite judėti, išeiti pasivaikščioti gryname ore, rūpintis ne tik savimi, bet ir dar kažkuo, kam jūsų labai reikia.

REKLAMA

10. Gyvenimas permainingas ir nenuspėjamas. Iš anksto apgalvokite jums priimtiniausią sprendimą: jei kartais atsirastų galimybė, ar priimtumėte vyrą, su kuriuo tiek metų buvote kartu, bet kuris jus ką tik paliko, atgal? Ar sugebėtumėte jam atleisti klaidas, ar ryžtumėtės vėl lipdyti tai, kas sudaužyta, nebepriekaištautumėte vienas kitam? Ir, atsižvelgdama į savo sprendimą, kurkite tolimesnio gyvenimo liniją – palikite vietos praeičiai, jei ji sugrįžtų, arba galutinai užtrenkite visus langus ir duris.

11. Nesikuklinkite kreiptis pagalbos į psichologą – juk šios profesijos žmonės kaip tik dirba tam, kad padėtų kitiems susivokti sunkiomis akimirkomis. Neleiskite problemai įsisenėti. Jei psichologinė pagalba nepadės – vertėtų kreiptis į psichoneurologą – medikamentinis gydymas taip pat padėtų atsitiesti, jei liūdesys ir depresija užsitęsė pernelyg ilgai.

REKLAMA

Skyrybos brandaus amžiaus žmonėms – nemalonu, bet vis dėlto ne nuosprendis. O jei mokėsite padirbėti su savimi, netrukus suvoksite, kad tai galima pavadinti net kelialapiu į naują įdomų gyvenimą. Jūs jau žinote, kaip atrodo šeiminis gyvenimas, o dabar galite pasidaryti savas išvadas ir gyventi toliau. Beje, dauguma brandaus amžiaus skyrybas išgyvenusių žmonių net radę naują partnerį nebenori susisaistyti santuokos saitais ir gyvena savo malonumui, laisvo įsimylėjėlio gyvenimą. Galbūt šiame amžiuje kaip tik to jums ir reikėtų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skyrybos – tai ne tik krizė, bet ir permainų metas. O ar tos permainos bus teigiamos, ar neigiamos, priklauso tik nuo jūsų. Susikurkite naujų kasdienių ritualų, daugiau laiko praleiskite gryname ore, eikite pasivaikščioti, lankykitės renginiuose – visa tai pakels jums ūpą ir neleis užsisklęsti vienatvėje.

Nesėdėkite rankų sudėję ir nelaukite stebuklo, kad rytoj prabusite ir skyrybos bus anuliuotos, jūs – ir vėl kartu. Įsikibęs į tokias svajones žmogus gyvena tarsi juodraštyje, vis laukia teigiamų permainų, kurios pagaliau priverstų persikelti į gyvenimo švarraštį. Deja, taip tik prarandamas brangus laikas – jis bėga gailintis savęs. Kai tik liausitės gailėjęsi ir lieję neviltį, gyvenimas ims keistis į gera.

REKLAMA

Nepamirškite senos geros moteriškos išminties, kuri panašiose situacijose tikrai veiksminga: keiskite drabužių stilių, šukuoseną, išmokite naujų makiažo gudrybių. Jei sveikata ir piniginė leidžia – galite net pasidaryti plastinę operaciją, apie kurią slapčia pasvajodavote – neišvengiamas reabilitacinis periodas su savais skausmais ir rūpesčiais lengvai numalšins fantominį širdies skausmą, likusį po šeimos subyrėjimo. O teigiami išvaizdos pokyčiai įkvėps daugiau pasitikėjimo savimi.

Analizuodama savo situaciją atkreipkite dėmesį ir į privalumus, kuriuos suteikia skyrybos brandaus amžiaus žmonėms:

REKLAMA

* Galėsite daugiau laiko skirti sau, išmoksite labiau vertinti asmeninį gyvenimą ir laiką.

* Jau turite pakankamai gyvenimo patirties ir apsisprendėte, su kokiais žmogaus trūkumais galima susigyventi, o kurie jums visiškai nepriimtini. Tai suteikia pranašumų ieškant jei ne gyvenimo draugo, tai bent šiaip artimo žmogaus, su kuriuo galėtumėte leisti laisvalaikį, pasikalbėti, pasidalyti išgyvenimais.

* Jau mokate planuoti šeimos biudžetą. Šis įgūdis pravers ir ateityje, planuojant atostogas ir keliones.

* Jau mokate bendrauti su antrosios pusės giminaičiais, gebate leistis į kompromisus, žinote, kaip įtikinti, rasti išeitį iš keblios situacijos. Sutikite, tokia patirtis – neįkainojama, o ją gauti galima tik šeimoje. Šių gebėjimų jums prireiks įvairiose gyvenimo situacijose.

Temą pasiūlė skaitytoja Violeta iš Šilutės r.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų