REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkininkai skundžiasi, jog javapjūtė šiemet bus sunki, jeigu taip reikės „gaudyti“ tinkamus orus po pusdienį. Lyja kone kasdien, grūdai negali pradžiūti. Be to, rytais būna didelė rasa. Todėl javapjūtė negali prasidėti visu pajėgumu. Dėl kaitros ir lietaus prastėja grūdų kokybė. Grūdui bręstant oro temperatūra buvo per aukšta, o drėgmės buvo per daug.

REKLAMA
REKLAMA

Dažni smarkūs lietūs kelia ir kitą problemą – dalis javų išguldyta. Lietuvoje yra labai gražių kviečių laukų, tačiau kai kur yra ir tokių pasėlių, kur 30-40 proc. javų išgulę. Tam daugiausia įtakos turėjo vietomis praėję stiprūs vėjai ir škvalai, išguldę įmirkusius pasėlius. Išgulę javai gali padaryti didelių nuostolių. Galinga technika paima javus, bet darbo našumas krenta. Ten, kur javai išguldyti, jau pradėjo dygti grūdai, kas gali smarkiai pakenkti grūdų kokybei.

REKLAMA

Tačiau iš esmės šiemet laukiama neblogo derliaus. Ūkininkai, kurie jau kūlė kviečius, nuėmė jų po 6 ir daugiau tonų iš hektaro. Kuliantieji pirmuosius kviečius gauna 7-8 t, rapsus - apie 4 t. Kol kas nenuvilia ir grūdų kokybė. Žieminiai rapsai tuo tarpu daugelyje rajonų jau baigti kulti, jų derlius siekė 3-4 t/ha.

Nors šiuo metu daugiausia prikuliama ne pašarinių, o maistinių kviečių, dėl lietaus jų gali ir sumažėti. Tačiau neabejojama, kad eksportui grūdų tikrai bus. Į mūsų šalį, tiekiančią kokybiškus grūdus, žvalgosi ne vienas pirkėjas. Lietuva pagal eksportuojamų grūdų kiekį yra ketvirta Europos Sąjungoje. Šalies žemdirbiai šiemet planuoja iškulti apie 4 mln. t grūdų, o daugiau kaip 2 mln. t grūdų ketinama eksportuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų