REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų grupė paskelbė tyrimų rezultatus, kurie rodo, jog dėl augančio mokesčio už mokslą Anglijos universitetuose mažėja anglų studentų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų grupei vadovauja rašytojas ir akademikas Willas Huttonas. Anot jo, panašu, kad mažėja tik anglų studentų - studentai iš kitų regionų yra vis dar tokie pat aktyvūs stodami į universitetus. Taigi Švietimo ministerijos pareiškimai, esą universiteto paslaugų "paklausa vis dar itin didelė", iš dalies teisingi, rašoma BBC tinklapyje.

REKLAMA

Ekspertų grupės "Nepriklausoma studijų mokesčių komisija" darbą remia Suttono trestas - labdaringa organizacija, siekianti suteikti išsilavinimo galimybių jauniems žmonėms iš problemiškų šeimų.

Pagrindinis tyrėjų grupės darbo objektas - kaip augantis mokestis už mokslą atsiliepia studentams, ypač kilusiems iš mažiau pasiturinčių šeimų ar iš neturtingų Jungtinės Karalystės regionų.

"Nors dar kiek anksti pateikti galutines išvadas, tačiau gana akivaizdu, kad išaugęs studijų mokestis tiesiogiai atsiliepia stojančiųjų skaičiui. Akivaizdžiai sumažėjo stojančiųjų anglų, palyginimui - nepasikeitė stojančiųjų iš Škotijos, Velso ir Š.Airijos skaičiai. Teigiamai nuteikia tik tai, kad, bent jau kol kas, nesumažėjo stojančiųjų iš mažiau pasiturinčių rajonų," teigia grupei vadovaujantis W.Huttonas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas buvo atliekamas analizuojant universitetų priėmimo tarnybos UCAS surinktus duomenis, lyginant šių metų sausio mėnesio duomenis su pastarųjų trejų metų duomenimis.

Skaičiuojama, kad šiemet iš laukiamo būsimųjų studentų skaičiaus "nubyrėjo" viena dvidešimtoji. Kitaip tariant, dokumentus stoti į aukštąsias mokyklas pateikė 15000 studentų mažiau, nei tikėtasi.

Ir nepaisant vienu nuošimčiu mažesnių skaičių lyginant su pernai metais, stojančiųjų į universitetus skaičius išlieka rekordinis. Tačiau panašu, kad tai netenkina Universitetų ir koledžų unijos atstovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jų, jauni žmonės, neturintys galimybės gauti universitetinį išsilavinimą, ateityje turės mažiau galimybių ir susidurs su įvairiais sunkumais, jeigu norės studijuoti ar mokytis profesijos vėliau gyvenime.

"Mes turėtume investuoti į jaunimą, o ne nukreipti jį į ilgą sunkų kelią," teigia unijos atstovai.

Unijos būgštavimus iš dalies patvirtina ir "City and Guilds" - daugelio profesinio tobulinimosi ir meistriškumo kursų organizatorė. Įmonė patvirtino, kad pastaraisiais metais neįtikėtinai išaugo profesinio mokymo kursų paklausa. "City and Guilds" statistika rodo, kad į profesinius kursus šiemet užsiregistravo daugiau kaip 700 žmonių, kai pernai jų buvo mažiau kaip trys šimtai.

REKLAMA

Primename, kad nuo rugsėjo mėnesio studijų mokestis Anglijos universitetuose išauga iki £9,000 už mokslo metus, tai beveik trigubai daugiau, nei buvo ligšiol. Tačiau mokestis išaugo tik studentams anglams. Jie mokės daugiau nepriklausomai nuo to, ar studijuoja Anglijoje, ar kituose Jungtinės Karalystės universitetuose.

Velse ir Š.Airijoje kainos taip pat išaugs, tačiau ne vietos studentams, o Velso gyventojai gaus valstybinę paramą nepriklausomai nuo to, kuriame JK universitete studijuotų.

Škotijos studentai ir toliau džiaugsis nemokamu mokslu, tačiau visiems atvykėliams iš kitų Jungtinės Karalystės regionų mokslas kainuos iki £9,000 už vienerius mokslo metus.

Vyriausybė įsitikinusi, kad naujoji sistema yra teisingesnė visiems ir kad niekas neturėtų skųstis - studentai vis dar turi galimybę gauti studijų paskolą, kurią galės išmokėti dalimis, jeigu ir kuomet studijas pabaigs. Be to, žadama, kad nuo šiol sumažės ir palūkanos už teikiamas studijų paskolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų